Jānis Streičs: filma "Rūdolfa mantojums" ir norakta
Kultūra
2011. gada 15. aprīlis, 11:25

Jānis Streičs: filma "Rūdolfa mantojums" ir norakta

Jauns.lv

Gan sabiedrības, gan kritiķu labi novērtētā un skatītā filma "Rūdolfa mantojums" tagad nu ir norakta, intervijā ar rūgtumu atzinis tās režisors Jānis Streičs.

Intervijā avīzei "Neatkarīgā Rīta Avīze" Streičs atzinis, ka filma ir "pazudusi", to tika solīts rādīt vēlreiz vasarā, kad ieradīsies ārzemju latvieši, bet nekā. Legālā veidā un bez pazīšanās pašlaik filmu nav iespējams noskatīties. Pašlaik "Rūdolfa mantojums" glabājas dažos diskos, no kuriem to rādīja kinoteātros, bet Nacionālā kino centra uzskaitē filmai uzrādīta tikai viena kopijai, lai gan "Rūdolfa mantojums" ir pagājušajā gadā trešā visvairāk apmeklētā filma. Pirmās vietas ieguvējai bija astoņas kopijas.

"Par "Rūdolfa mantojumu" tika tik daudz rakstīts kā ne par vienu manu filmu. Nekad nav bijis tik vienprātīgs skatītāju un kritikas viedoklis. Nebija dienas, kad mani uz ielas neapturētu cilvēki un neteiktu paldies. Bet nu filma ir norakta," teicis Streičs.

Viņš arī noraidījis apgalvojumus, ka filma bijusi pērn trešā visvairāk skatītākā filma, jo uz vienu kopiju atzītajai pirmās vietas ieguvējai ir divarpus reizes mazāk skatītāju nekā "Rūdolfa mantojumam".

Režisors atzinis, ka filmai prasās turpinājums.

"Cilvēki, lai kur es arī parādītos, man to atgādina vai katru dienu. It kā tas atkarīgs no manis. Bet ja valdībai tas vienaldzīgs, neskumšu. Esmu pateicīgs liktenim, ka tauta "Rūdolfa mantojumu" pieņēma ar tādu sajūsmu. Ja ar vairs neko neuzņemšu, tad notiks tā, kā vēstī angļu paruna: "Cilvēks ir tik labs, cik labs viņa pēdējais darbs." Un tas nemaz nav slikti. Dod, Dievs, katram tā beigt savu darba mūžu," teicis Streičs.

Streičam sāp sirds arī par to, filma nav pazīstama ārzemēs. Piemēram, nesen Maskavā notikušajā latviešu filmu skatē tā netika rādīta. Kāpēc? „Iespējams, tāpēc, ka tā ir pārāk latviska. Bet citas manas latviskās filmas joprojām rāda Krievijas TV kanālos. Kaut kāds absurds,” saka cienījamais režisors.

Streiča filmas "Rūdolfa mantojums" pirmizrāde notika pērn janvāra vidū. Režisors izteicies, ka tā ir viņa fantāzija un veltījums Rūdolfam Blaumanim ar patvaļīgu atskatīšanos uz notikumiem, kad "Skroderdienu" varoņi bija pavisam jauni. Tiem doti citi vārdi, kā arī darbība pārnesta uz daudz vēlāku laiku nekā Blaumanim.

Galvenās lomas filmā atveido Rēzija Kalniņa, Romualds Ancāns, Artūrs Skrastiņš, Venta Vecumniece, Velta Straume, Dainis Gaidelis, Jānis Paukštello, Uldis Dumpis, Jakovs Rafalsons un Jānis Elsts.

Filmas "Rūdolfa mantojums" reklāmas rullītis

BNS, Kasjauns.lv / Foto: publicitātes foto