Vīķes-Freibergas grāmatas vāka krāsa pieskaņota viņas kostīmiem. FOTO
Kultūra
2011. gada 21. aprīlis, 11:57

Vīķes-Freibergas grāmatas vāka krāsa pieskaņota viņas kostīmiem. FOTO

Jauns.lv

Iznākusi eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas jaunā grāmata "Trejādas saules. Meteoroloģiskā saule. Gaišā saule", un lasītāji tiek aicināti sūtīt atsauksmes par to uz elektroniskā pasta adresi vvf@president.lv.

Latvijas Kultūras akadēmijā notikušajā grāmatas prezentācijā Vīķe-Freiberga teica, ka ir sūri strādājusi pie savas ceturtās grāmatas par saules dainām, bet, iespējams, kāds analīzes aspekts ir "paslīdējis garām" un vērīgs lasītājs to būs pamanījis.

Eksprezidente arī uzsvēra, ka dainas apliecina latviešu tautas pašlepnumu un augsto garīgumu. Tāpēc Vīķi-Freibergu sanikno dažu augsti mācītu vīru internetā paustie apgalvojumi, ka "Dainu skapis būtu jāizmet pa logu", kā arī prātojumi par to, ka "latvieši verbāli nespēj formulēt savas emocijas". Krišjānis Barons spēja savākt 217 000 latviešu tautas dziesmu, kurās atspoguļojas latviešu dzīves ziņa, emocijas, filozofija, garīgums. "Kura cita tauta vēl ir spējusi tā verbāli formulēt savas atziņas un emocijas," jautāja Vīķe-Freiberga.

Grāmatas vizuālo tēlu, tāpat kā iepriekšējām grāmatām saules dainu sērijā, veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs. Jautāts par grāmatas vāka krāsas izvēli, Blumbergs teica, ka ievadījis datorā visu Vīķes-Freibergas tērpu krāsas, lai noskaidrotu, kura krāsa vispilnīgāk izsaka viņas būtību, tā arī kļuvusi par grāmatas vāka krāsu.

Vaira Vīķe-Freiberga grāmatas ievadā raksta: "Šajā sējumā mēģināsim izcelt tos dainu motīvus, kam uzmanības centrā ir saules gaišums un spožums, kā arī izsekot tām ļoti bagātajām simboliskajām domu asociācijām, ko saules gaisma un tās mirdzums izraisījuši dainu dziesminiekos."

Saule kļuva par tematu diskusijai, kurā piedalījās Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors fiziķis Jānis Klētnieks, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna, "Trejādu sauļu" mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

Arhibīskaps metropolīts Stankevičs teica, ka viņam ir kauns par kristiešiem, kuri latviešu folkloru dēvē par "pagānismu". Viņaprāt, kristīgā ticība ir tiešs tautas tradicionālās kultūras turpinājums. Pēc viņa teiktā, no tautas folkloras izriet cilvēka vērtības apzināšanās, patriotisms un "ticības gaisma", kas cilvēkam atver acis un ļauj apzināties pasaules daudzkrāsainību.

Pasākumā muzicēja folkloras kopa "Saucējas" un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas studenti.

Grāmata nākusi klajā ar Valērija Belokoņa atbalstu.

2010.gada pavasarī klajā nāca Vairas Vīķes-Freibergas eseju grāmata "Kultūra un latvietība".

Saules dainu sērijā līdz šim iznākušas Vīķes-Freibergas grāmatas: "Trejādas saules. Kosmoloģiskā saule" (1997), "Trejādas saules. Hronoloģiskā saule" (1999) un "Trejādas saules. Meteoroloģiskā saule. Siltā saule" (2002).

Pēdējā grāmata, kas plānota šajā saules dainu pētījumu sērijā, ir "Trejādas saules. Mitoloģiskā saule".

LETA / Foto: Lita Krone/LETA