Gruzijā atrasta Kārļa Ulmaņa kapavieta?
Sabiedrība

Gruzijā atrasta Kārļa Ulmaņa kapavieta?

Jauns.lv

Gruzijas medijos publiskota ziņa par to, ka Latvijas pirmā brīvvalsts laika pēdējais prezidents Kārlis Ulmanis, iespējams, apbedīts Gori pilsētas kapos, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Gruzijā atrasta Kārļa Ulmaņa kapavieta?...
Latvijas pirmā brīvvalsts laika pēdējais prezidents Kārlis Ulmanis varētu būt apbedīts Gruzijā nevis Turkmenistānā, kā tas tika domāts iepriekš
Latvijas pirmā brīvvalsts laika pēdējais prezidents Kārlis Ulmanis varētu būt apbedīts Gruzijā nevis Turkmenistānā, kā tas tika domāts iepriekš

Gori atrodas 80 kilometru attālumā no Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi un zināma kā Staļina dzimšanas vieta. Līdz šim no Krievijas arhīvu atklātā var secināt, ka 1940. gada 22. jūlijā neilgi pēc sarkano tanku ienākšanas Latvijā, Kārlis Ulmanis tika deportēts uz Padomju Savienību, dienu vēlāk nonāca Maskavā, bet līdz 1941. gada maijam dzīvoja īpaši izraudzītā mājā Vorošilovā. Pēc Otrā pasaules kara sākuma PSRS Ulmani arestēja un ievietoja VDK iekšējā cietumā – Ordžinikidzes novadā. Politieslodzītos pārveda uz Sibīriju, ko tika plānots darīt arī ar toreizējo Latvijas prezidentu.

Par tālākajām Ulmaņa gaitām informācijas ir maz, vien zināms, ka Ulmaņa veselības stāvoklis strauji pasliktinājās un viņš nonāca Turkmēnijas PSR Krasnovodskā, patlaban sauktu par Turkmenbeši, kur 1942. gada 20. septembrī mira. Tomēr neviena no veiktajām ekspedīcijām nav ieguvusi pierādījumus par Ulmaņa kapa vietu Turkmenbeši.

Lai arī pēc brauciena uz Turkmenbeši kapiem toreizējais Saeimas deputāts Joahims Zīgerists nāca klajā ar paziņojumu, ka kapu vieta atrasta, tie izrādījušies meli, norāda raidījums.

Staļina muzeja gide Larisa Gazašvilli atceras, ka par Gori kā par Ulmaņa iespējamo atdusas vietu interesējušies jau padomju laikā - 1987. gadā, kad ieradies kāds vēsturnieks no Latvijas. Informācija par Ulmaņa apbedīšanu Gori kapos nākusi no kaprača, kurš dēlam atzinies, ka stingrā slepenībā viņam likuši aprakt kādu svarīgu cilvēku, kurš esot bijis Latvijas prezidents. Ticamību faktam piešķir tas, ka Gori bija čekistu stingri uzraudzīta pilsēta, no kuras informācija nevarēja noplūst. Turklāt tai cauri iet dzelzceļš.

Gazašvilli pēc ziņām par to, ka Ulmaņa kaps atrasts Turkmenistānā, kapa vietas meklējumus pārtraukusi, taču nesen, uzzinot, ka īsta atdusas vieta nav atrasta, atsākusi savu pētījumu.

Atbildes no Tbilisi pagaidām nav saņemtas, taču Gori kapos tikmēr jau veikta kaprača uzrādītās kapavietas apskate. Iespējamā Ulmaņa kapavietā uz pieminekļa atrodams ozollapu ornaments, kas gruzīnu kapiem neesot raksturīgi.

Arī Ulmaņa brāļa mazdēls eksprezidents Guntis Ulmanis neizslēdz iespēju, ka vectēva brālis patiešām varētu būt apglabāts Gori kapos. Šo informāciju nesenās vizītes laikā viņš pārrunājis arī ar Gruzijas pārstāvjiem.

"Mums ir noruna, ka apmēram pāris nedēļu laikā viņi dos savus argumentus, kāpēc viņi domā, ka Kārļa Ulmaņa pīšļi varētu būt Gori kapsētā. Šeit mums ir ļoti precīzi jāizpēta, kur tajā laikā atradās gan Vācijas, gan arī PSRS karaspēki un pa kādām dzelzceļa sliedēm apcietinātie ir vesti, jo tas ir fakts, ka no Stavropoles cietuma Kārlis Ulmanis ir vests. Viņi man mēģināja pierādīt, ka viņš ir vests caur Gori, un Goros viena daļa apcietināto, kuri ir slikti jutušies vai miruši, ir izsēdināti,” skaidro Guntis Ulmanis.

Ja Gruzijas puse sniegs nopietnākus pierādījumus, tad Ulmanis esot uzreiz gatavs doties uz Gori. Vēsturnieki par Gori kā Ulmaņa apbedīšanas vietu gan ir piesardzīgi, taču arī šādu iespēju arī pilnībā nenoraida.

Gruzijā atrasta Kārļa Ulmaņa kapavieta? "Nekā personīga" sižets

BNS/Foto: Shutterstock/ forumbiodiversity.com