Lembergs savā uzrunā Zatleru sauc par meli
Politika
2011. gada 12. jūnijs, 19:40

Lembergs savā uzrunā Zatleru sauc par meli

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers, apgalvojot, ka Saeimas lēmumi tiek pieņemti šaurās oligarhu interesēs, "melo un rēķinās ar to, ka citi to nevar pārbaudīt", šodien paša apmaksātā raidlaikā telekompānijā LNT uzrunā sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka Zatlera paziņojumi, ka Saeimas un Ministru kabineta lēmumi tiek pieņemti Lemberga interesēs, nav patiesi, un to pierādot arī fakts, ka Zatlers nav nosaucis, kuri tieši šie lēmumi ir.

Lembergs savā uzrunā arī noliedza apgalvojumus, ka Ventspilij būtu priekšrocības, diskutējot par dažādu budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļu sadali.

"Prezidents sarīda novadus, un viņš arī melo," sacīja Lembergs, norādot, ka vislielākos atbalsta maksājumus uz vienu iedzīvotāju saņem Latgale un Vidzeme, savukārt Ventspils caur pašvaldību izlīdzināšanas fondu citām pašvaldībām 15 gadu laikā pārskaitījusi 36 miljonus latu.

Lembergs uzskata, ka pret viņu vērsto nomelnošanas kampaņu apmaksā "starptautiskais oligarhs" miljardieris Džordžs Soross, kar kuru Zatlers ASV vizītes laikā tikās Sorosa dzīvoklī Ņujorkā "pietiekami intīmā atmosfērā".

Jau ziņots, ka 28.maijā Zatlers, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, rosināja atlaist Saeimu.

Savā runā Latvijas Televīzijā Zatlers uzsvēra, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers uzsvēra, ka šai Saeimai ir arī citi ''netikumi'' - tirgošanās par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti, tās ekonomisko situāciju. Tā ir parādījusi, ka aizstāv savas personīgās intereses.

"Redzam, ka Saeima jūtas komfortabli savā melu gaisotnē,'' uzsvēra Valsts prezidents. Viņš norādīja, ka šādas Saeimas gaisotnē ir stipri ietekmēts arī valdības darbs, kad tās pārstāvji skatās, ko saka cilvēks ārpus valdības.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija veiksmīgi pārvar krīzi, un tas ir visas Latvijas tautas nopelns. Bet krīzes rezultātā cieta daudzi - tika samazināta algas. Kā vārdā Latvijas tauta cieš, vaicāja prezidents. Un jautāja - lai vairotu oligarhu peļņu? Lai tiesiskums kļūtu nenozīmīgs?

"Tuvojas demokrātijas privatizācija, tāpēc ir jārīkojas," sacīja Valsts prezidents. "Ir jāpieliek punkts šādai personu grupu patvaļai, kad mūsu bagātība nogulst ofšoru kontos, kad atsevišķi reģioni ir īpaši. Ir jāpieliek punkts, ka domājam vienu, bet darām ko citu. Nedrīkst būt šāda attieksme pret cilvēkiem, tautu un valsti," uzsvēra prezidents.

Vēlāk Zatlers atzina, ka ar oligarhiem domājis Lembergu un Saeimas deputātus Andri Šķēli (PLL) un Aināru Šleseru (PLL).

Kasjauns.lv/LETA/Foto:Edijs Pālens/LETA