Kur tu šogad svinēsi Jāņus? Līgo ceļvedis
Sabiedrība
2011. gada 22. jūnijs, 15:30

Kur tu šogad svinēsi Jāņus? Līgo ceļvedis

Jauns.lv

Līgo vakarā kopīga jānošana notiks gan pilsētās, gan attālākos pagastos, arī latviešu mītnes zemēs visā pasaulē. Kasjauns.lv apkopojis lielākos publiskos Līgo pasākumus un to programmu.

Rīga

* Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā lustīga līgošana Juglas ezera krastā sāksies 23. jūnijā pulksten 21.00 (ieeja pasākumā no pulksten 19.00). Līgotāji varēs ļauties spirgtajam Jāņu nakts garam, pīt vainagus no trejdeviņām Jāņu zālēm, lēkt pāri ugunskuram, apgūt apdziedāšanās prasmes, latviskos deju soļus un pusnaktī ļauties zīlēšanas maģijai, meklēt papardes ziedu un ar dziesmām un dančiem sagaidīt sauli. Zāļu vakarā līgotājus priecēs arī lustīga balles mūzika, varēs baudīt sātīgu maltīti un mieloties ar „Aldara” kolekcijas (Dūmaku, Kviešu un Muižnieku) miestiņu. Biļetes iepriekšpārdošanā, sākot no Ls 4 (teltīs pie galdiņiem – no Ls 12 līdz Ls 15).

* Daugavmalā – 11. novembra krastmalā starp Vanšu un Akmens tiltu - līgošana 23. jūnijā notiks no pulksten 17.00 līdz 4.30. No pulksten 17.00 – puškošanās sētā ar folkloras kopu „Ceiruleits”, no pulksten 20.20 Vakarā sētā - Valdis Zilveris un Andris Daņiļenko, Aktieru balle, Juris Hiršs, Santa Zapacka un Harijs Ozols. No pulksten 20.00 Nakts sētā – folkloras kopas, latviešu ziņģes un Līgo uzvedumu. No pulksten 20.00 Rīta sētā – dīdžeji.

Līgošana Rīgā – Daugavmalā:

*

Dzegužkalnā

Jāņu svinēšana 23. jūnijā notiks no pulksten 20.00 līdz 4.30. Par svētku atmosfēru un līksmību gādās Dzegužkalna Jāņa māte un Jāņa tēvs - Iveta un Vidvuds Medeņi. Būs alus, siers un citi gardumi no Latvijas laukiem. Uzstāsies Liepājas aktrišu folkloras kopas „Atštaukas”, post-folkloras grupas „Iļģi”, būs zaļumballe kopā ar grupu „Lauku muzikanti”, kā arī citi Līgo nakts un Jāņu dienas rituāli.

* 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā bez maksas!

Kurzeme

* Kandavā līgošana 23. jūnijā sāksies jau pulksten 10.00 ar Līgo tirgus Kandavā skvēriņā pie Bruņinieku pilskalna, bet pulksten 23.00 Ozolāju estrādē sāksies Līgo nakts balle ar grupu „Divi J” (Tukums). Ieeja bez maksas.

* Kuldīgas novada muzeja parkā Līgo vakara balle 23. jūnijā notiks no pulksten 22.00 līdz  4.00. Spēlēs Vitolds Staško un Artis Poriņš – grupa „Kurzemes katls”.

Tāpat kā iepriekšējos gados arī šogad Kuldīgā notiks Pliko līgotāju skrējiens pār veco Ventas tiltu. Starta šāviens atskanēs 24. jūnija naktī pulksten 3.00. Skrējēji drīkstēs izmantot vien ozollapu vainagu vai cepuri. Kājas gan var būt apautas.

*

Liepājā

koncertestrādē „Pūt, vējiņi!” svētku koncertuzvedums sāksies 23. jūnijā pulksten 20.00.Tajā uzstāsies Tautas deju ansambļi „Līgo”, „Rucavietis”, „Vaduguns”, vokālā studija „Gaismiņa” un Līvas ciema muzikanti.

Pulksten 21.30 sāksies latviski danči, tiks iededzināts Jāņuguns. No pulksten 23.00 līdz 4.00 Līgonakts ballē spēlēs grupa „Klaidonis”. Biļešu cena: Ls 2 – 3.

* Sabilē, centrā, pie bijušās fabrikas vārtiem, 23.jūnijā pulksten 12.00 iebrauks „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Visiem būs jāatceras sakramentālās frāzes: „Ēd, māmiņ, dillītes... esi vai neesi čalis? Uzkāp šinī kokā!...” un citas. Būs dziesmas un dejas, joki un visvisādas izrīcības citētākās latviešu mākslas filmas garā. Par līgošanu gādās Sabiles pašdarbnieki.

* Saldus Kalnsētas parkā kopīga līgošana lielkoncertā „No nakts uz rītu” sāksies 23. jūnijā pulksten 20.00. Līgotājus ar visiem zināmām un iemīļotām dziesmām priecēs populāri Latvijas dziedātāji un aktieri. Savukārt pēc koncerta sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas ilgs līdz rīta gaismai. Līgo lielkoncertā piedalīsies Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Nikolajs Puzikovs, Evija Sloka, Kaža, Roberts Pētersons, Jolanda Suvorova, Karīna Tatarinova, Jenny May, Normunds Pauniņš, māsas Legzdiņas, „Dzeguzīte”, Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Aigariņš un „Opus Pro”.

Pēc koncerta pulksten 23.00 sāksies Līgo nakts zaļumballe. Biļešu cenas: Ls 3 – 5.

*

Talsos

, Sauleskalna estrādē Lielie Jāņi sāksies 23. jūnijā pulkstem 18:00„Lielie Jāņi Talsos”, kuros piedalīsies „Čikāgas piecīšu” duets – Lorija Vuda un Armands Birkens, humoršovs „Mūsu Latvija” – Jānis Jarāns, Dainis Porgants, Indra Burkovska un citi. Būs arī lielā sadziedāšanās un balle kopā ar grupu „Baltie lāči”. Ieejas maksa: Ls 4.00.

*

Ventspilī, Reņķa dārzā

, 23. jūnijā pulksten 20.00 Jūrmalas teātris izrādīs Rūdolfa Blaumaņa „Trīnes grēkus”, bet no pulksten 22.00 Jāņu rītu zaļumballē sagaidīt aicinās grupa „Ando” un DJ Lācis. Ieeja pasākumos bez maksas.

Latgale

* Jēkabpilī 23. jūnijā no pulksten 19.00 jēkabpilieši un pilsētas viesi tiks gaidīti Krustpils saliņā, kur brīvdabas izrādē tiks izrādīta joku lugu „Preilenīte”. Izrādē lomās darbosies Nacionālā teātra aktieri: Daiga Gaismiņa, Voldemārs Šoriņš, Egils Melbārdis, Līga Vītiņa, Zigurds Neimanis, Gunta Virkava un Juris Hiršs. Pēc izrādes paredzēta kopīga līgošana pie Jāņu ugunskura. Vakara gaitā pasākuma dalībniekiem būs iespēja arī dziedāt Līgo dziesmas kopā ar folkloras kopu „Rūtoj”. Pulksten 22.00 paredzēta zaļumballe kopā ar grupu „Kreicburgas ziķeri” un deju kolektīvu „Kreicburga”.

Biļešu cenas: Ls 2 - 3 (Līgām un Jāņiem – bez maksas).

*

Līvānos – Zaķusalā

23. jūnijā ar dziesmām un dejām līdz pat rīta gaismai līgos Latgale. Grandiozā zaļumballē – „Līgo, Latgale!” – lustīga līgošana notiks kopā ar dziedošiem aktieriem, reģionāliem koriem un populārāko Latvijas šlāgermūziķu piedalīšanos. Zaļumballi vadīs atraktīvais pasākuma vadītājs Guntis Skrastiņš.

Līgotāji tiks gaidīti jau no pulksten 17.00, kad sāksies pašdarbnieku koru un deju grupu uzstāšanās, ko pulksten 20.00 nomainīs Tautas sadziedāšanās, kas turpināsies līdz pulksten 23.00. Pēc tam – Nakts balle ar diskotēku līdz rīta gaismai. Līvānos līgos Guntis Skrastiņš un grupa „No ½ vārda”, Žorža Siksnas „Zemes krāsas koris”, Uģis Roze, Viktors Lapčenoks, Andrejs un draugi no Cēsīm, „Patrioti.lg”, Kaspars Antess, grupa „Zenīts” un DJ Tenis no Latgales radio. Biļešu cena: Ls 3 - 4.

Latgale līgo Līvānos:

Vidzeme

*

Atē

(Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa muzejā) 23. jūnijā pulksten 12.00 notiks Jāņu ielīgošanas pasākumu „Jāņu mācība”. Īsteni latviskā garā līgošanai palīdzēs sagatavoties folkloras kopa „Rota” no Rencēniem. Pasākuma noslēgumā visus priecēs Annas kultūras nama dramatiskā kolektīva brīvdabas izrāde, Rīkstes koka komēdija „Precības Ķipīšos”.

*

Drabešu pagasta (Amatas novads) „Rakšos”

Līgo vakarā muzicēs Jenny May, Ivo Fomins ar grupu un grupa „Otra puse”. Biļešu cena: Ls 5.

*

Ikšķilē

Latvijas Radio 2 23. jūnijā rīko grandiozu tautas sadziedāšanos, koncertu un balli „Latvija Līgo” . Latvijas Radio 2 šovasar Līgo svētkus organizēs Daugavas krastā Ikšķilē, pretī Svētā Meinarda salai. Pasākums vienuviet pulcēs populārus dažādu stilu mūziķus no visiem Latvijas novadiem, tos apvienojot kopīgā muzicēšanā ar Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales folkloras grupām un ansambļiem, senču tradīciju spēku un mūsdienu radošo enerģiju.

Koncertā apvienoto mūziķu sastāvā instrumentālistu Kristapa Krievkalna un Kristīnes Kārklas-Puriņas vadībā piedalīsies dūdu un bungu mūzikas grupa „Auļi”, Suitu sievas, vīru kopa „Vilki”, folkloras draugu kopa un kapela „Vīteri”, folkloras kopas „Laimas muzykanti”, „Ilža”, „Grodi”, „Rudzi” un „Medainis”, kā arī čigānu ansamblis „Dzheski Gloss”. Tāpat muzikālus priekšnesumus sniegs Ieva Akuratere, Atis Auzāns, Kaža, Olga Rajecka, Liene Candy, Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Ivo Fomins, „Riči”, Jānis Krūmiņš un citi populāri mūziķi. Dziesmu skanējumu kuplinās Ikšķiles un Ogres novada apvienotais koris, kā arī paši pasākuma apmeklētāji. Pēc koncerta nakts ballē uz dejām aicinās grupa „Apvedceļš”, Uškānu ģimenes ansamblis, „Musiqq” un dīdžejs Aivis.

Biļešu cenas: Ls 3 – 4 (Līgām un Jāņiem – bez maksas).

*

Limbažu

estrādē šī gada īsāko nakti 23. jūnijā no pulksten 21.00 dziedot un dancojot aizvadīs skatītāju iemīļotā latviešu seriāla „UgunsGrēks” varoņi - Leons, Elizabete, Deniss, Donāts, Zenta, Rafalsons ar kundzi, Rita un daudzi citi.

Līgo un citas dziesmas skanēs pašu aktieru un citu mākslinieku kā Marta Kristiana Kalniņa, vīru kora „Ziedonis”, sievu kora „Kalme”, jauktā kora „Doma”, apvienības „Kantoris 04” un „Roja” balsīs. Dančus griezīs tautas deju ansambļi.

Biļešu cenas: Ls 3 – 5.

*

Raiskumā

pie Cēsīm 23. jūnijā no pulksten 20.00 līdz pat rītam uz līgošanu ielūdz „Labvēlīgais Tips”. Tajā ko savai gaumei atbilstošu visas nakts garumā atradīs dažāda vecuma jāņubērni, jo līgošana noritēs pie trīs skatuvēm. Būs „Lielā skatuve”, kur namatēva lomu pildīs Fredis ar „Labvēlīgo Tipu”, „Aldara krogs”, kur saimniekos Ufo un skanēs pārsvarā šlāgermūzika, un kultūras nams „Četri Balti Krekli”, kur varēs izdejoties latviešu mūzikas diskotēkas pavadījumā. Pasākumā uzstāsies virkne populāru estrādes ansambļu un mākslinieku:

Populārais duets Ance Krauze un Normunds Rutulis pēc ilgāka pārtraukuma atkal ir apvienojušies un piedāvās savu labāko hitu izlasi. Andris Ērglis ar savu pavadošo grupu izpildīs dziesmas no sava pēdējā albuma „Caur rozā brillēm”. Mazliet romantikas pasākumā ieviesīs grupa „Putnu balle”.

Aldara krogā – „Apvedceļš” ar „Zemenēm”; hokeja dziesmu žanra speciālists Gunārs Meijers un Latvijas estrādes mūzikas leģenda un dāmu siržu lauzējs Žoržs Siksna.

Līgošana ietvers gan nopietnas, gan ne tik nopietnas izdarības, netrūks arī citu vasaras saulgriežu atribūtu – meijas, ugunskuri, ozollapu vainagi; bufetēs varēs iegādāties tradicionālos Jāņu gastronomiskos labumus.

Biļešu cena: Ls 3 – 5.

*

Ropažu

estrādē un tās apkaimē 23. un 24. jūnijā notiks „Alternatīvie Jāņi Ropažos”. Jau tur notiks vasaras saulgriežu festivāls tiem, kas šos svētkus nemēdz svinēt vai kam netīk to tradicionālās norises un atribūti (izņemot alu).

Naktī uz 24. jūniju gaidāms pliko skrējiens pa Lielās Juglas tiltu. Brīžos starp koncertpriekšnesumu baudīšanu apmeklētāji atrakcijās varēs pārbaudīt attapību, veiklību, izdomu un saņemt balvas. Festivāla otrā diena sāksies ar rīta rosmi, mūziķu džemsesiju un panku zupu. Paredzēts, ka sportiskas norises estrādes apkaimē ievadīs jau 23. jūnija priekšpusdienu.

Dalību šā gada Alternatīvajos Jāņos jau apstiprinājuši turbofolka orķestris „Oranžās brīvdienas”, kā arī grupa „Osiris Drinks Whiskey” – agrākais punk kolektīvs „Crocodile Steve”.

*

Rūjienā

Līgo dienu jau 23. jūnijā pulksten 9.00 ieskandinās Zāļu tirgus pie „Swedbank” ēkas. Varēs skatīties, kā top Jāņu siers, piedalīties Jāņu vainagu izsolē, Līgo dziesmu rakstīšanas maratonā un piedalīties Līgo svētku grozu izlozē, bet pulksten 11.00 pilsētas centrā sagaidīs līgotājus no Vilpulkas, Ipiķiem, Lodes un Jeriem uz aplīgošanas tūri.

Savukārt pulksten 19.00 Rūjienas estrādē izrādīs Blaumaņa slavenās ,,Skroderdienas Silmačos”, aizdegs Jāņu ugunskuru, cienāsies ar Jāņa tēva sarūpēto saldo miestiņu un Jāņu sieru. No pulksten 23.00 Līgo vakaru pavadīs un Jāņu rītu sagaidīs kopā ar grupu ,,Bruģis”.

* Siguldā uz Līgo nakts zaļumballi Siguldas pilsdrupu estrādē visi gaidīti 23. jūnijā pulksten 22.00. Muzicēs un par labu garastāvokli rūpēsies Dailes teātra aktieri Jānis Paukštello un Harijs Spanovskis, kā arī grupa „Flora” un DJ Edžus.

* Valkas pilsētas centrā 23.jūnijā no pulksten 9.30 pie veikala „Oļupe” būs tradicionālais ielīgošanas pasākums ar Līgo dienas Zāļu tirdziņu.

* Valmieras estrādē izdziedāties, izdancoties un izsmieties 23. jūnijā varēs no pulksten 19.00 līdz rīta gaismai. Lielo tautas sadziedāšanos ar Valmieras koriem un skatītājiem vadīs Valmieras koru virsdiriģents Jānis Petrovskis, bet par dziedātāju muzikālo atbalstu rūpēsies komponists Uldis Marhilēvičs. Sadziedāšanā piedalīsies arī Nikolajs Puzikovs un Andris Baltacis. Savukārt par skatītāju smiekliem rūpēsies komiķi Jānis Jarāns un Dainis Porgants.. Programmā skatītājiem tiks piedāvāti visu laiku labākie joki, kuri nav zaudējuši savu aktualitāti arī pēc 25 gadiem.

Biļešu cenas: Ls 3 - 5.

Zemgale

* Jaunpils parkā lustīgā Līgo zaļumballe sāksies 23. jūnijā pulksten 22.00. Tajā spēlēs „Aizputes muzikanti – brāļi Pētersoni”, būs bufete.

* Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā 23. jūnijā no pulksten 9.00 līdz 14.00 notiks Zāļu tirgus. Varēs iegādāties svētkiem vajadzīgas lietas un vērot pilsētas pašdarbības kolektīvu priekšnesumus.

* Jūrmalā, Mellužu estrādē, Jāņu nakts balle sāksies 23. jūnijā pulksten 22.00 kopā ar grupām „Credo” un „Tu La' Mōrs”.

* Slampē (Tukuma novads) – kinopilsētā „Cinevilla” 23. un 24. jūnijā notiks tautas kopības lielfestivāls „Rūdolfa Jāņi Cinevillā”. Visas kinopilsētiņas teritorijā gaidīs Jāņu tirdziņi, krodziņi un kafejnīcas. Uz sešām skatuvēm uzstāsies ielu, kāzu un tautas muzikanti, būs atrakcijas bērniem, Blaumaņa teātris, Rūdolfa kino, Aldara Meistaru laukums, konkursi un spēles, bet uz Lielās skatuves 23. jūnijā no pulksten 14.00 visas dienas un nakts garumā uzstāsies Latvijas populārākie mūziķi - māsas Legzdiņas, Lauris Reiniks, grupa „Klaidonis” un Eviju Sloku, Nikolajs Puzikovs, Uškānu ģimene, grupas „Baltie lāči”, „Dzelzs vilks”, „Credo” un Normundu Rutulis.

Līgotāji „Cinevilla” 23. jūnijā būs gaidīti jau no pulksten 12.00. Biļešu cena: Ls 5.

Uz Rūdolfa Jāņiem ar vilcienu:
* Svitenes muižas parkā (Rundāles novads)

23.jūnijā paredzēta Rundāles amatierteāta izspēlētās spilgtākās ainas no Blaumaņa „Skroderdienām Silmačos”. Pulksten 23.00 iedegs Jāņu ugunskura iedegšana un sekos zaļumballe līdz rītam.

P.S. – Līgo pasākumos, kur ir ieejas maksa, tās lētāk var nopirkt iepriekšpārdošanā. Ceļvedī norādītās augstākās biļešu cenas – pasākuma dienās, norises vietā.

Ārpus Latvijā

* Īrijā Latviešu Aktivitāšu Centrs visus uz Līgo svētku svinībām aicina 23. jūnijā pulksten 19.00 pie „Kilkishen” ciema tuvumā esošā ezera „Lough Cullaunyheeda” krastā. Visi Jāņubērni aicināti sagaidīt Līgo vakaru kopā, ņemot līdzi teltis, grilus, groziņus ar tradicionālajiem Līgo cienastiem, alu un labu garastāvokli. Pasākumā skanēs jautra latviešu mūzika, būs Līgo ugunskurs.

* Kanādā Līgo svētki notiks Latviešu Centrā Toronto. Tie sāksies pulksten 18.00 ar ielīgošanu, alu, sieru un vakariņām, kurām sekos Līgo dziesmas un dejas ar „Čikāgas piecīšiem” un Toronto deju kopu „Daugaviņa”.

* Klīvlendā (ASV) Līgo vakars sāksies 23. jūnijā pulksten 18.30 sāksies latviešu Draudzes namā. Uzstāsies muzikanti un aktieri no Latvijas.

* Ņūdžersijas (ASV) latviešu īpašumā Priedainē līgo vakars kopā ar Žoržu Siksnu sāksies 25. jūnijā pulksten 18.00.

* Denveras (ASV) latvieši uz Jāņu svinībām pulcēsies Kolorādo draudzes baznīcas dārzā 25. jūnijā pulksten 18.00.

* Dienvidmerilendā (ASV) pie rotkaļa Aleksandra Pariņa Līgo svētkus sāks svinēt 23. jūnijā pulksten 17.00.

* Floridā (ASV) lielā Jāņu dienas ielīgošana sāksies 23. jūnijā pulksten 16.00 vietējā Latviešu biedrības namā.

* Mineapoles (ASV) Svētā Pāvila draudzes namā latvieši uz pasākumu „Jāņi pilsētā” pulcēsies 23. jūnijā pulksten 19.00. Programmā: līgošana, aplīgošana, dziedāšana, Jāņu siers, alus, rauši un uzkodas.

* Sandjego (ASV) pludmalē – „Crown Point Place Beach” – visi līgot sāks 25. jūnijā pulksten 12.00.

* Adelaidē (Austrālija) Līgo svinēšana sāksies 25. jūnijā pulksten 14.00 vietējo latviešu īpašumā – „Dzintaros”.

* Brisbenā (Austrālija) Latviešu namā uz līgošanu visi gaidīti 25. jūnijā pulksten 14.00.

namā.

Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone, Lauris Nagliņš/LETA