1dienas
19stundas
33minūtes
05sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eiropas platākais ūdenskritums - Ventas rumba - pārvērties par zaļu pļavu
Novadu ziņas

Eiropas platākais ūdenskritums - Ventas rumba - pārvērties par zaļu pļavu

Jauns.lv

Tuvākajās nedēļās Kuldīgā tiks uzsākta Eiropas platākā ūdenskrituma – Ventas rumbas tīrīšana. Pašlaik ūdenskritums ir pārvērties par „zaļu pļavu”.

Eiropas platākais ūdenskritums - Ventas rumba - pā...
Ventas rumba šobrīd pārvērtusies par „zaļu pļavu”. Tādēļ drīz vien sāksies tās izpļaušana.
Ventas rumba šobrīd pārvērtusies par „zaļu pļavu”. Tādēļ drīz vien sāksies tās izpļaušana.

Ventas aizaugums ar ūdensaugiem tīrīšanai paredzētajā posmā - augšpus un lejpus Ventas rumbai – ir lielāks par 40%. Tādējādi Eiropā platākais ūdenskritums nu ir pārvērties par „zaļu pļavu”, raksta pašvaldības izdevums „Kuldīgas Novada Vēstis”.

Vecākie kuldīdznieki atceras, bet jaunākie pašreizējo Ventas rumbas ainavu salīdzinot ar senajām fotogrāfijām, redz, ka 20. gadsimta trīsdesmitajos gados Ventas rumbā aizauguma ar ūdensaugiem nebija. Šobrīd upē redzamais ir iepriekšējos gadu desmitos piekoptās saimniekošanas sekas. Tāpēc ir jāizpļauj ūdensaugi un jāatjauno straujtece.

„Dabiski aizaugumam upē nav jābūt lielākam par 20%. Ja ūdensaugu upē ir vairāk, tiek traucēta tās funkcionēšana un sākas upes degradācijas procesi,” norāda projekta vadītāja un upes tīrīšanas darbu uzraudzītāja, hidroloģe Loreta Urtāne.

Kopumā projekta „Aizaugušo un straujteču posmu rekultivācija Ventas upē” ietvaros paredzēts no aizauguma atbrīvot gandrīz trīs hektārus upes teritorijas. Ventas tīrīšanai tiks izmantots speciāli šim nolūkam aprīkots traktors, kurš iepriekšējos gados Vidzemē jau sakopis vairāk nekā 20 hektāru lielu teritoriju Salacas upes baseinā.

Lai diskutētu par upē noritošajiem procesiem, tās tīrīšanas nepieciešamību, uzklausītu iedzīvotāju atmiņas par upes apsaimniekošanu agrāk, Ventas tīrīšanas laikā kuldīdzniekiem un viņu viesiem būs iespēja piedalīties brīvdabas lekcijā. Tās laikā ūdeņu speciālisti interesentiem stāstīs par dzīvības norisēm upēs un uz brīvdabas ekrāna parādīs, kādi ūdensdzīvnieki šobrīd sastopami Ventā un kādiem tur vajadzētu būt. Visu projekta norises laiku pievakarēs, kad ikdienas darbi būs paveikti, upes tīrīšanas darbu vadītāja Urtāne tiksies ar interesentiem, lai tiem dotu iespēju Ventā mītošos organismus aplūkot mikroskopā un iemācīties noteikt to sugu. Interesentiem būs arī iespēja saņemt metodiskos materiālus un mācīties, kā upes kvalitāti var noteikt pēc tajā mītošajiem ūdensaugiem un ūdensdzīvniekiem.

Eiropas platākā ūdenskrituma sakopšanai brīvprātīgi ir jau pieteikušies Vides aizsardzības kluba aktīvisti. Tāpēc projekta norises laikā tiks organizēta upes tīrīšanas

talka ar kopīgu tējas dzeršanu un bilžu skatīšanu pēc tam. Talkā aicināti piedalīties visi interesenti.

Šobrīd gan upes tīrīšanas sākšanu aizkavē ūdens līmenis, kas pacēlies neseno lietavu laikā. Konkrētu laiku, kad sāksies Ventas rumbas tīrīšana, Kuldīgas novada dome paziņos vietējos masu saziņas līdzekļos.

Aizaugusī Ventas rumba - video:


Kasjauns.lv/Foto: Inta Vīnšteina/

www.poga.lv