Politika
2011. gada 10. augusts, 19:29

Nacionālā apvienība premjera amatam piedāvās Gaidi Bērziņu

Jauns.lv

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šodien valdes sēdē nolēmusi kā savu premjera amata kandidātu vēlētājiem piedāvāt pašreizējo Saeimas deputātu un bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu, pastāstīja VL-TB/LNNK valdes līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars skaidroja, ka izvēlei par labu Bērziņam bijuši vairāki apsvērumi. "Kopā vienojāmies, ka premjera amata kandidātam vajadzētu būt vienam no pirmajiem numuriem novados, kuram vēlētāji ar saviem plusiem devuši lielāko uzticību," teica nacionālās apvienības līderis. Bērziņš VL-TB/LNNK sarakstā vēlēšanās startēs kā pirmais numurs Kurzemē.

Tāpat nopietns arguments Bērziņa izvēlei bijusi viņa lielā pieredze izpildvarā. Bērziņa nosaukšanu par premjera amata kandidātu atbalstījis arī iepriekšējais nacionālās apvienības premjera amata kandidāts, eiroparlamentārietis un VL-TB/LNNK valdes līdzpriekšsēdētājs Roberts Zīle.

Pēc Dzintara teiktā, pārējais piedāvājums valdības sastāvam varētu tikt paziņots nākamnedēļ.

VL-TB/LNNK jau apstiprinājusi deputātu amatu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām visos piecos vēlēšanu apgabalos. Nolemts pieteikt atļauto maksimālo skaitu - 115 kandidātus.

Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ar pirmo numuru startēs pašreizējais nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis, bet ar otro numuru - parlamenta deputāts Dzintars Rasnačs. Trešais numurs Rīgas sarakstā būs pedagoģei Ludmilai Sočņevai. Kā ceturtais startēs Jūras akadēmijas pasniedzējs, kādreizējais "Helsinki 86" aktīvists Konstantīns Pupurs, bet piektais sarakstā ir publicists un žurnālists Ilmārs Latkovskis.

Rīgas vēlēšanu apgabalā arī startēs tādi cilvēki kā ilggadējais "Daugavas vanagi Latvijā" vadītājs, Rīgas domes deputāts Jānis Atis Krūmiņš, producente Lelde Stumbre, mācītājs teoloģijas doktors Guntis Kalme, zvērināts advokāts Aigars Lūsis, SIA "Mocarella" valdes loceklis Artūrs Bergholcs, arhitekts Aleksandrs Kiršteins, biedrības "Daugavas vanagi" centrālās valdes pārstāvniecības vadītāja Solvita Sekste, AS "SAF Tehnika" padomes loceklis Juris Imaks un Rīgas domes deputāts Dāvis Stalts.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, ar otro numuru - Saeimas deputāts Jānis Dombrava, ar trešo - "Latvijas Avīzes" žurnāliste Ināra Mūrniece. Ceturtais Vidzemes sarakstā būs Saulkrastu domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis, bet piektais - Valmieras domes deputāts Romāns Naudiņš.

Vidzemē startēs arī brigādes ģenerālis militārais zinātnieks Kārlis Krēsliņš, vīru kopas "Vilki" dalībnieks skolotājs Andris Balcers, IT uzņēmējs "Atlants.lv" īpašnieks Gatis Sprūds, bijušais ministrs Normunds Broks, laikraksta "Latvijas Avīze" žurnālists Zigmunds Bekmanis.

Zemgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāts Imants Parādnieks, bet ar otro numuru sociolingviste Vineta Poriņa. Ar trešo numuru Zemgales sarakstā būs Rīgas Stradiņa universitātes lektors politologs Jānis Tomels. Kā ceturtais sarakstā kandidēs bioloģijas doktors Mārtiņš Kālis, bet kā piektais - zemnieku saimniecības "Mežcīruļi" īpašnieks un viens no lielākajiem biogāzes ražotājiem Latvijā Juris Cīrulis.

Zemgalē VL-TB/LNNK sarakstā startēs arī Bauskas novada domes deputāts Raitis Ābelnieks, Latvijas veterinārārstu sekcijas vadītājs Juris Tolpežņikovs, Jelgavas reģionālās Vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis, Iecavas vidusskolas direktore, Iecavas novada domes deputāte Agra Zaķe un Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Kurzemes vēlēšanu apgabala līderis būs Bērziņš. Viņam ar otro numuru seko uzņēmējs Raivis Blumfelds, ar trešo numuru - Saeimas deputāta palīdze Guntra Riņķe. Kā ceturtais Kurzemes sarakstā būs kādreizējais prezidentes padomnieks nacionālajos drošības jautājumos Dzintars Kudums, savukārt kā piektais startēs pazīstamais tenors Nauris Puntulis. Kurzemē arī startēs Talsu novada domes deputāts Talsu Valsts ģimnāzijas un Talsu 2.pamatskolas direktors Gundars Sebris un Liepājas universitātes lektors mūziķis Juris Pavītols.

Latgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāte Inese Laizāne. Viņai ar otro numuru seko atvaļinātais Zemessardzes bataljona komandieris Donāts Valainis, bet trešā būs Rēzeknes augstskolas Inženieru fakultātes dekāne Ērika Teirumnieka. Ar ceturto numuru Latgalē kandidēs Rēzeknes Biznesa inkubatora direktors Māris Igavens, bet piektais būs zvērināts advokāts Jānis Bordāns.

Latgalē arī startēs Madonas Mākslas skolas direktore Marika Zeimule, Krāslavas novada Aulejas pagasta sociālā darbiniece Janīna Vanaga un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docents Aigars Laizāns.

VL-TB/LNNK savos Saeimas vēlēšanu sarakstos atvēlējusi vietas vairākiem biedrības "Demokrātiskie patrioti" ieteiktajiem cilvēkiem, piemēram, Staltam un Bordānam. Biedrības "Demokrātiskie patrioti" vērtības un ideāli esot tuvi nacionālās apvienības vērtībām un ideāliem, un abas organizācijas vienojot latviskās identitātes principi.

Kandidējot vēlēšanās no nacionālās apvienības saraksta, šiem biedrības pārstāvjiem būs vismaz jākļūst par VL-TB/LNNK atbalstītājiem, bet ievēlēšanas gadījumā jāiestājas šajā partijā.

VL-TB/LNNK savu deputātu kandidātu sarakstu gatavojas Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegt šīs nedēļas beigās, 12.augustā.

11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī. Kandidātu sarakstus var iesniegt līdz 18.augustam. Deputātu kandidātu sarakstu kārtas numuru izloze notiks 19.augustā.

LETA