Puiša piekaušanu līdz komai organizēja abu bērna māte
112

Puiša piekaušanu līdz komai organizēja abu bērna māte

Jauns.lv

Rīgas policisti pēc gandrīz gada ir atklājuši vaininiekus noziegumā, kas šokēja visu Latviju. Pagājušā gada rudenī Juri Boitmani atrada uz AB dambja smagi piekautu, bez samaņas, divas nedēļas viņš pavadīja komā.

Puiša piekaušanu līdz komai organizēja abu bērna m...
Kad Juri Boitmani atrada uz AB dambja, viņš bija cilvēks bez vārda, nežēlīgi piekauts, komā.
Kad Juri Boitmani atrada uz AB dambja, viņš bija cilvēks bez vārda, nežēlīgi piekauts, komā.

Nule kā policija ir aizturējusi trīs personas, kuras tur aizdomās par jaunieša piekaušanu un aplaupīšanu. Starp aizturētajiem ir arī Jura bijusī dzīvesbiedre, viņu kopīgās meitiņas māte – sieviete ir laupīšanas organizatore.

Bija vēls 19. oktobra vakars, ap pulksten 23, kad tikai pilnīgas nejaušības dēļ garāmejoša meitene uz AB dambja Daugavas vidū pamanīja puisi, kas noasiņodams gulēja uz betona nogāzes ar galvu uz leju... Cilvēks bija smagi piekauts, bez samaņas, un vēl daudzas dienas neviens nezināja, ka viņš ir 23 gadus vecais Juris Boitmanis. Mediķi „stradiņos” cīnījās par nezināmā pacienta dzīvību, bet viņa vārdu meklēja LNT raidījuma „Degpunktā” vadītāja Inese Supe.

Policija meklēja raidījuma palīdzību

„Mēs saņēmām no policijas bildes, ka ir atrasts puisis un aicina atsaukties tuviniekus,” atceras Inese. „Situācija nebija ikdienišķa, un kā var būt, ja cilvēks ir divas nedēļas gulējis komā un neviens par viņu neinteresējas? Bez vēsts pazudušo gadījumos parasti zvana arī mums, bet pie raidījuma neviens nebija vērsies, arī policijā nebija iesnieguma.” Vienīgā lieciniece bija meitene, kura savā vārdadienā, Elīnās, laimīgā kārtā bija gājusi garām un pamanījusi puisi, bet arī viņa neko nezināja.

„Vakarā internetā lasīju visus komentārus, mēģinot izlobīt, kas tas varētu būt par cilvēku,” stāsta Supe. Kripatu pa kripatai vāktā informācija vedināja pārbaudīt, vai tas ir Juris Boitmanis. Žurnāliste draugos sazinājās ar viņa draugu, abi aizbrauca uz Stradiņa slimnīcu, un puisi atpazina. „Juris tika pie vārda. Māsiņas nāca un pārdzīvoja — beidzot mēs viņu varēsim par Jurīti saukt,” atceras Inese.

Atradās arī Jura mamma, kurai dēls teicis, ka aizbrauc uz divām nedēļām strādāt uz Poliju, tāpēc arī nav uztraukusies. „Tas bija brīnums, ka viņš pamodās, dakteri sākumā nedeva nekādas cerības. Interesanti, ka viņš atvēra acis pāris dienu pēc tam, kad mamma atbrauca uz slimnīcu, varbūt juta to atbalstu,” saka Inese.

Ar ārstu pūlēm puisis pamazām atlabst, labi cilvēki saziedoja naudu turpmākai rehabilitācijai.
Ar ārstu pūlēm puisis pamazām atlabst, labi cilvēki saziedoja naudu turpmākai rehabilitācijai.

Par mediķiem Latvijā ir daudz sliktu stāstu, bet Inese uzsver: „Tādu cīņu par nezināma cilvēka veselību kā Stradiņa slimnīcas neiroķirurģijas nodaļā es nebiju redzējusi, māsiņas un dakteris Egils Valeinis par Juri ļoti rūpējās. Ar visu to atalgojumu, kāds ir, attieksmes dēļ vien šajā nodaļā var notikt viens brīnums pēc otra. Fantastiski mediķi! Viņiem patīk savs darbs, un katrs solis, kuru tagad Juris, piecēlies no komas, sper.”

„Mēs izlēmām, ka jāpalīdz puisim arī turpmāk, jo ģimene nav no turīgajām, rehabilitācijas izmaksas ir ļoti augstas, kā uzzinājām — 40 latu dienā Vaivaros,” saka Inese. Protams, varētu prasīt valsts palīdzību, bet — ir bijuši gadījumi, ka, gaidot uz to rindā, no komas augšāmceltie sirdzēji ir nomiruši... „Tāpēc lūdzām sabiedrības atbalstu,” ar ziedot.lv starpniecību saziedoti vairāki tūkstoši latu.

No „stradiņiem” Juri pārveda uz Siguldu, Rīgas rajona slimnīcas rehabilitācijas nodaļu, kur viņš sāka runāt, staigāt, kaut ko atcerēties. Arī te mediķi paveica milzīgu darbu, pirmajā dienā, kad viņu atveda, puisis varēja tikai gulēt.

Lūcija Ruta Boitmane ir aizkustināta par „Degpunktā” un sabiedrības paveikto viņas dēla labā.
Lūcija Ruta Boitmane ir aizkustināta par „Degpunktā” un sabiedrības paveikto viņas dēla labā.

Par to, kas īsti notika ar Juri, policijai uzreiz bija vairākas versijas, bet diemžēl izmeklēšanu iesākumā dzina strupceļā cietušā attieksme — viņš atteicās sadarboties ar likuma sargiem. „Vismaz policija pieļauj iespēju, ka viņi abi ar mammu ir iebiedēti. Es pieļauju, ka viņš nerunā, sargājot savu mīlestību (Savu bijušo draudzeni un abu bērna māti. — M. P.). Sirds sažņaudzas, redzot jaunu cilvēku tik bezpalīdzīgā stāvoklī un zinot, ka tas, kurš viņam to nodarīja, staigā uz brīvām kājām,” toreiz teica Inese Supe.

Tagad Inese ir ļoti gandarīta par izmeklēšanas panākumiem un neslēpj: „Es spiedzu kā mazs bērns, uzzinot, ka šī lieta ir atrisinājusies.” Policisti pārbaudīja vairākas versijas, vāca pierādījumus, uzklausīja aptuveni 50 cilvēku liecības. Izmeklēšanas laikā sāka apstiprināties aizdomas, ka laupīšanā varētu būt iesaistīta jaunieša bijusī dzīvesbiedre.

Pagājušajā nedēļā Rīgas reģiona Kurzemes iecirkņa policijas darbinieki aizturēja divus agrāk tiesātus, 1988. un 1982. gadā dzimušus vīriešus, un viņi atzina, ka pērn oktobrī piekāvuši un aplaupījuši 24 gadus veco jaunieti. Aizturētie arī pastāstīja, ka viņi noziegumu pastrādājuši, jo to esot lūgusi cietušā bijusī dzīvesbiedre. Abiem aizdomās turētajiem piemērots apcietinājums kā drošības līdzeklis.

Mērķis bija pārmācīt...

Vakar, 30. augustā, policisti aizturēja arī 1986. gadā dzimušo sievieti. Sieviete policistiem pavēstīja, ka vēlējusies pārmācīt bijušo draugu, jo viņiem kopdzīves laikā esot bijuši konflikti. Sieviete atzina, ka nav iedomājusies, ka izdarītajām būs tik smagas sekas.

Visi aizturētie tiek turēti aizdomās par organizētu laupīšanu grupā, ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Par šādu noziegumu draud cietumsods no desmit līdz septiņpadsmit gadiem.

Māris Puķītis/Foto: no „Degpunktā” arhīva