Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. novembrī
Kultūra
2011. gada 18. novembrī, 17:01

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. novembrī

Jauns.lv

Rīgas cirkā ieradušies desmit lauvas, kā arī degunlācīši un milzu papagaiļi no Galapagu arhipelāga, lai rīdziniekus priecētu jaunajā cirka programmā „Lauvu karaliste”. Dailes teātris svinēs 91. dzimšanas dienu.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...

Liepājā skanēs Imanta Kalniņa lielās dziesmas. Tiks atklāts jaunais Rīgas naktsklubs „Šokolāde”. „Rīgas pantomīma” ar leģendāro izrādi „Smaids” atzīmēs savu 55 gadu pastāvēšanas jubileju. Durvis vērs vairākas jaunas izstādes. Tie ir tikai daži šīs nedēļas kultūras notikumi…

1. Imantkalniņa lielās dziesmas ar simfonisko orķestri

1. septembrī Jūrmalā – Dzintaru koncertzālē ar lielām ovācijām notika Imanta Kalniņa lielo dziesmu koncerts, kurā piedalījās grupa „Turaidas Roze” un Liepājas Simfoniskais orķestris. Nu šo koncertu varēs dzirdēt arī liepājnieki un rīdzinieki: sestdien, 19. novembrī, pulksten 19.00 Liepājas Olimpiskajā centrā, bet 22.novembrī pulksten 19.00 Rīgā - Latvijas Nacionālajā operā notiks Imanta Kalniņa, Turaidas Rozes un Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts "Lielās dziesmas".

Koncerta producente Elita Mīlgrāve stāsta: „Pēc Dzintaros piedzīvotā mākslinieciskā un emocionālā sprādziena bija skaidrs, ka šī programma ir notikums, kas pelnījis daudz ilgāku mūžu.” Koncerta repertuārs ir balstīts uz dziesmām, ko "Turaidas Roze" spēlēja 80. gadu otrajā pusē – „Rīta serenāde” („Trubadūrs”), „Nelaid, māte, bērnus mežā”, „Šekspīra sonets” („Sweet Love”), „Kas jūs esat”, „Apvij rokas”, „Balāde par melno čūsku”, „Svētku diena”.

Tāpat kā toreiz, dziesmas dziedās Olga Rajecka un Uģis Roze, taču pirmo reizi tās ir dzirdamas tik vērienīgā skanējumā – simfoniskā orķestra pavadījumā. „Tās ir dziesmas, kas pieder lielajām formām. Ne parastās trīs vai trīsarpus minūtes, bet mūzika ārpus šīs dimensijas. Dziesmām piemīt simfoniskais elements, un man prieks, ka tagad tās realizēsim formā, kas šai mūzikai ir dabiski vistuvākā,” saka Imants Kalniņš.

Biļešu cenas Liepājā: Ls 5 -15.

Sīkāk internetā: www.lso.lv.

2. „Rīgas Pantomīma” svin 55. jubileju

Sestdien, 19.novembrī pulksten 19.00 VEF Kultūras pilī ar vienu no izcilākajām savām izrādēm „Smaids” pantomīmas ansamblis „Rīgas Pantomīma” atzīmēs savu 55. darba jubileju.

2011. gads ansamblim „Rīgas Pantomīma” ir dubults jubileju gads, jo pavasarī tā dibinātājam, ilggadējam un vienīgajam mākslinieciskajam vadītājam un režisoram Robertam Ligeram tika svinēta 80 gadu dzīves jubileja, savukārt rudenī – ansambļa 55 gadu darbības jubileja. Tās ir nešķiramas un reizē unikālas vērtības – Roberts Ligers un „Rīgas Pantomīma”.

Jubilejas izrāde ir kā atskats uz režisora un kolektīva radoši piepildīto mūžu, ko vislabāk atklāj no jauna iestudētā izrāde „Smaids”, dēvēta par ansambļa reprezentācijas izrādi. Kā uzsver pats režisors: „Izrādē visspilgtāk, ar dažādiem pantomīmas žanra paņēmieniem, tiek apliecināta gadu gadiem, no vienas mīmu paaudzes uz otru, radītā „Rīgas Pantomīmas” skola. Izrāde veidota 1985. gadā, un tās pamatā ir 1966. gada liriski filozofiskā etīde „Smaids” - par to, cik vienkārši emocionālais cilvēka prieka, labsajūtas izpausmes veids smaids var būt ar tik lielu iedarbības spēku un vienlaikus tik trausls.”

Izrāde „Smaids” ansambļa garajā mūžā ar panākumiem ir spēlēta uz daudzu pasaules valstu skatuvēm, un vienmēr to spēlējis cits mīmu sastāvs. Turklāt katram iestudējumam piemitis savs īpašs šarms!

Biļešu cena: Ls 2.

Akrobāti, kuri piedalās jaunajā Rīgas cirka programmā „Lauvu karaliste”.
Akrobāti, kuri piedalās jaunajā Rīgas cirka programmā „Lauvu karaliste”.

3. Lauvu karaliste Rīgas cirkā

Rīgas cirkā no šīs nedēļas nogales skatāma jauna un aizraujoša programma – „Lauvu karaliste” ar izcilākajiem Eiropas un Krievijas cirka māksliniekiem un neparastākajiem dzīvniekiem.

Programmas zvaigzne ir ukraiņu cirka mākslinieks Vlads Gončarovs, kurš uz Rīgu ir atvedis 10 lauvas. Divi no tiem ir pilnīgi balti. Vlads Gončarovs ir neparasts dresētājs, jo ir atradis īsto pieeju šiem plēsīgajiem dzīvniekiem, priekšnesumam piešķirot šokējošu vieglumu.

Jaunajā programmā piedalās arī dzīvnieku dresētāju duetu Oksana un Viktors, kuri skatītājiem parādīs šobrīd arī Latvijā modē nākušos degunlācīšus. No Karību jūras Galapagu salām atceļojuši milzu papagaiļi.

Vēl jaunajā programmā lidojošie akrobāti RUBAN skatītāju vērtējumam nodos savu jaunāko priekšnesumu uz milzu šūpolēm. Bet tie nav visi pārsteigumi un brīnumi, ko sagādās Lauvu karaliste…

Gan 19., gan 20. novembrī izrādes Rīgas cirkā sāksies pulksten 12.00 un 15.00.

Sīkāk internetā: www.cirks.lv.

Lauvu karaliste Rīgas cirkā (TV 24)

19. novembrī visi aicināti paciemoties pie latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa.
19. novembrī visi aicināti paciemoties pie latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa.

4. Dailes teātra diena Eduarda Smiļģa mājā

Sestdien, 19. novembrī, Dailes teātra 91. dzimšanas diena tiks atzīmēta latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa mājā (Āgenskalnā, E. Smiļģa ielā 37/39).

Pasākuma dalībniekiem pulksten 11.00 notiks brokastis pie Smiļģa. Tā būs saruna pie rīta kafijas, mēģinot izsekot un garā restaurēt notikumus laikā no 1920.gada aprīļa sākuma, kad Smiļģis atgriezās no bēgļa gaitām Krievijā, līdz tā paša gada 19.novembrim, kad pirmo reizi priekškars vērās viņa un domubiedru lolojumam - Dailes teātrim.

No pulksten 12.30 līdz 13.30 pasākumā „Dailes būve pie Smiļģa” akcents tiks likts uz visu, kas saistīts ar Dailes teātra atklāšanas izrādi - Raiņa „Induli un Āriju”. No pulksten 14.00 līdz 15.00 varēs pabūt kopā ar Smiļģa radītajiem tēliem. Skanēs monologi no Raiņa „Induļa un Ārijas”, Viljama Šekspīra „Hamleta”, Pētera Pētersona lugas „Mirdzošais un tumši zilais” aktieru Mārtiņa Vērdiņa, Jura Bartkeviča un Jura Strengas izpildījumā, būs arī Harija Liepiņa un Artura Dimitera runāto monologu ieraksti no Selmas Lāgerlēvas „Gestas Berlinga”, Raiņa „Spēlēju, dancoju” un Henriha Ibsena „Pēra Ginta”. Skanēs Smiļģa balss ieraksti, kā arī Burharda Sosāra un Induļa Kalniņa mūzika no izrādēm.

Tikai līdz 23. novembrim - par godu Smiļģa 125.dzimšanas dienai - Teātra muzeja zālē būs aplūkojama Smiļģa ģimenes relikvija - dzimtas Bībele. Visas dienas garumā būs arī iespējams pabūt Smiļģa domu un lietu pasaulē - Mazajā izstāžu zālē iekārtotajā ekspresizstādē.

Sīkāk internetā: teatramuzejs.lv

Runā Eduards Smiļģis: „Tas viss taču ir nieks”
Jaunais Rīgas naktsklubs „Šokolāde”.
Jaunais Rīgas naktsklubs „Šokolāde”.

5. Rīgā atvērs jaunu klubu – „Šokolāde”

Sestdien, 19. novembrī, pulksten 22.00 bijušās rūpnīcas „Somdaris” telpās Brīvības ielā 109 (ieeja no Palīdzības ielas) notiks jaunā kluba – „Šokolāde” atklāšana. Tas, iespējams, kļūs par Rīgas garšīgāko klubu. Kluba „Šokolāde” ēkai blakus atrodas saldumu fabrika „Laima”, pateicoties kurai ar šokolādes smaržu tiek piepildīta visa apkārtne, kas, protams, ietekmēs arī kluba gaisotni.

Kluba „Šokolāde” atklāšanā īsi pirms pusnakts ar īpašu programmu uzstāsies „Double faced eals”, pēc vieniem naktī uz kluba skatuves kāps fascinējošā dziedātāja Yana Kay, kura apmeklētājus priecēs ar savu jauno šovprogrammu.

Pasākuma iesildošā daļa uzticēta kluba rezidentam Dj Angel. Kluba bārā strādās izcila komanda – „Fantastiskais četrinieks”. To nevar aprakstīt, to var tikai nogaršot!

Jaunais klubs ir paredzēts 700 viesu uzņemšanai, tajā atrodas iespaidīga deju zāle ar 25 metrus garu bāra leti, tajā ir arī atsevišķa skatuve šoviem, dīdžejam un ērta sēžamā zona. Patīkams bonuss ir atsevišķa atpūtas zona ar piezemētu atmosfēru. Muzikālais koncepts klubā nedēļas nogalēs tiks ieturēts mainstream stilā, bet trešdienās un ceturtdienās tiks piedāvāts savādāku skatījums uz naktsdzīvi.

Klubs atvērts no trešdienas līdz sestdienai, darba laiks nedēļas nogalēs no pulksten 22.00 līdz 6.00 Ieeja atklāšanas pasākumā un arī turpmāk būs bezmaksas. Vecuma ierobežojums nedēļas nogalēs no 21 gada, bet trešdienās un ceturtdienās – no 18 gadiem

Sīkāk internetā: www.klubssokolade.lv.

Paņemam un piekabinām esošu galeriju par klubu šokolāde, ko Dāvis jau adminā uztaisījis!

Pērnā gada Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina skate „Mākslas optimizācija”.
Pērnā gada Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina skate „Mākslas optimizācija”.

6. Dekoratīvās mākslas un dizaina renovācija

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) līdz 5. februārim ir apskatāma Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina izstāde „Re-novācija”, kas ir iecerēta kā dekoratīvās mākslas un dizaina skate, kas atspoguļo jaunākās tendences un parādības šajā mākslas jomā Latvijā. Izstādes mērķis – iespējami plaši atklāt mākslinieka radošo procesu. „Re-novācija” ietver gan tematisku un stilistisku daudzveidību, gan izmantojamo materiālu un laikmetīgo tehnoloģiju dažādību, tajā skaitā atklājot nestandarta materiālu atjaunošanas un to atkārtotas lietošanas iespējas.

Ar šo izstādi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir atjaunojis tradīciju veidot ikgadējas laikmetīgās mākslas skates, kurās visu dekoratīvās mākslas un dizaina nozaru mākslinieki tiek aicināti interpretēt kādu aktuālu tēmu. Izstādē piedalās dekoratīvās mākslas un dizaina jomā strādājošie mākslinieki un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti ar visjaunākajiem darbiem, kas tapuši 2011. gadā. To, kuram no māksliniekiem tas ir izdevies izteiksmīgāk un pārliecinošāk, varēs vērtēt izstādes apmeklētāji un noteikt, viņuprāt, labāko darbu.

Darbi no starptautiskās dizaina izstādes „Make”.
Darbi no starptautiskās dizaina izstādes „Make”.

* Tāpat muzejā ir apskatāma vēl viena izstāde, kas būs aplūkojama tikai pusotru nedēļu – līdz 27. novembrim – starptautiskas dizaina radošās darbnīcas „Make Design! Dutch Design Made in Latvia” rezultāts, izstāde „Make”. Mēneša sākumā mākslas muzejā „Rīgas Birža” notika starptautiska (Latvijas un Nīderlandes) dizaina radoša darbnīca, kurā veidoja jaunus produktus dažādās latviešu tradicionālās amatniecības tehnikās.

Kas no tā ir iznācis, jāiet lūkoties uz izstādi.

Sīkāk internetā:  www.lnmm.lv.

7. Galeriju jaunumi: rudens noskaņa „Jēkabā”, studentu stipendija akadēmijā

* Mākslas galerijā „Jēkabs” (Rīgā, Jēkaba ielā 26/28, k.2) līdz 10. decembrim ir skatāmas Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes gleznas. Izstāde komplektēta, piemērojot darbus rudens noskaņai. Pretstatā Edvarda Grūbes spožu krāsu audekliem izstādītas Intas Celmiņas gleznas pelēko toņu variācijās. Izstādīti pārsvarā 2010. un 2011. gados tapuši darbi.

Abi mākslinieki uzskata, ka glezniecības mērķis ir nodot skatītājiem tajā iekodēto pozitīvo spēku un ļaut sajust dzīves brīnumaino dabu.

Edvarda Grūbes glezniecība balstās uz mākslas tēla meklēšanu galvenokārt krāsu spēkā un saskaņās. Savukārt Intas Celmiņas gleznu krāsas atspoguļo noskaņas, kas saistās ar sievietes iekšējo pasauli un dabas vērojumu.

Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijas aulā (Rīgā, Kalpaka bulvārī 13) līdz 7. decembrim ir skatāma studentu darbu konkursa „SEB stipendija glezniecībā” izstāde.

Edvards Grūbe. „Ķirbis”, 2011. gads, audekls/eļļa, 89x130 cm.
Edvards Grūbe. „Ķirbis”, 2011. gads, audekls/eļļa, 89x130 cm.

Latvijas Mākslas akadēmija un SEB banka ir izsludinājusi ikgadējo stipendiju konkursu glezniecībā, kurā piedalīties, iesniedzot savus radošos glezniecības darbus, bija aicināti visu Latvijas Mākslas akadēmijas nodaļu studenti, kuri plašākai apskatei ir pieejami šajā izstādē. Stipendijas laureāts, kurš iegūs iespēju piedalīties radošajās darbnīcās kādā no Eiropas Savienības un 1200 latu lielu stipendiju, tiks paziņots 7. decembrī. Par tradīciju jau kļuvusi arī izstādes apmeklētāju simpātijas balva, arī šogad līdz izstādes noslēguma dienai būs iespēja nobalsot par sev tīkamāko darbu.

Inta Celmiņa „Akts”, 2011.gads, audekls/eļļa, 130x89 cm.
Inta Celmiņa „Akts”, 2011.gads, audekls/eļļa, 130x89 cm.

Šī gada stipendijas konkursam pieteicies 71 Mākslas akadēmijas students, savus 118 glezniecības darbus iesniedzot profesionālai un kompetentai žūrijai.

Sīkāk internetā: www.lma.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA