Sabiedrība
2011. gada 21. novembrī, 00:56

Atjaunota Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas fasāde

Jauns.lv

Atjaunota Rīgas Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas fasāde, informēja draudzes projektu vadītāja Guna Sniedziņa.

Atjaunota Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas fasāde...

Viņa stāstīja, ka ir atjaunoti un uzstādīti 16 aplūzušie torņi, nomainītas laika zoba skartās skārda virsmas, uzstādīti un jau izmēģināti prožektori, kas izgaismos torni un krustu, padarot redzamu dievnamu diennakts tumšajā laikā.

"Patlaban tiek nojauktas stalažas, un atjaunoto dievnama fasādi plānots svinīgi atklāt 1.decembrī," stāstīja Sniedziņa.

Kā ziņots, finansējumu 23 000 latu Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas fasādes atjaunošanai ziedoja advokāts Andris Grūtups.

Advokāts, nākdams uz svētdienas dievkalpojumu, ievērojis, cik bēdīgā stāvoklī ir ēkas neogotikas stila arhitektūrai raksturīgie dekoratīvie elementi, un tāpēc veicis mērķziedojumu savas draudzes atbalstam.

Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīca ir skaistākā neogotiskā baznīca Latvijā. Tās fasādi gan pamatīgi skāris laika zobs. 2008.gadā tās tornīši ar krusta puķēm galos sāka drupt un tādējādi apdraudēt garām braucošās automašīnas un gājējus. Tolaik tika rasts finansējums 45 visvairāk bojāto tornīšu noņemšanai un jaunu atliešanai. Finansējuma no jauna atlieto tornīšu uzstādīšanai pietrūka. Jauno tornīšu uzstādīšana gan nav vienīgā vajadzība - kopīgās skaistā kultūrvēsturiskā pieminekļa fasādes atjaunošanas darbu izmaksas aprēķinātas 800 000 latu apmērā.

Baznīcu apsaimnieko Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes draudze, kas dibināta 1869.gadā. Tās mācītāji ir Rinalds Grants un Krists Kalniņš. Draudzei pieder 1200 locekļu. Šī baznīca ir viena no retajām Rīgas centrā, kuras durvis ik dienu ir atvērtas apmeklētājiem.

Interesenti ar prieku izmanto iespēju piedalīties arī draudzes rīkotajā Alfa kursā, Laulāto kursā, Ģertrūdes akadēmijā un citās aktivitātēs. Viena no draudzes prioritātēm ir misijas darbs - draudzes zupas virtuvē ik nedēļu tiek izsniegtas vairāk nekā 450 porcijas brīvpusdienu, draudzes locekļi piedalās brīvprātīgajā darbā Strazdmuižas neredzīgo pansionātā Juglā un Iļģuciema sieviešu cietumā.

LETA