Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Katrīne Pasternaka vārdadienu svin sargeņģeļu tramvajā. FOTO
Sabiedrība

Katrīne Pasternaka vārdadienu svin sargeņģeļu tramvajā. FOTO

Jauns.lv

25. novembrī aktrise un TV seja Katrīne Pasternaka savu vārdadienu atzīmēja tramvajā, ko uzņēmums „Pilsētas līnijas” dāvājis īpaši labdarības akcijai „Eņģeļi pār Latviju”.

Katrīne Pasternaka vārdadienu svin sargeņģeļu tram...
Aktrise Katrīne Pasternaka savā vārda dienā piedzīvoja skaistus svētkus – akcijas „Eņģeļi pār Latviju” īpašā tramvaja atklāšanu.
Aktrise Katrīne Pasternaka savā vārda dienā piedzīvoja skaistus svētkus – akcijas „Eņģeļi pār Latviju” īpašā tramvaja atklāšanu.

Tramvaja pieturvietā Katrīni Pasternaku sagaidīja neskaitāmi sveicēji ar ziediem, jo tieši šajā dienā labestības akciju patronesei bija vārdadiena. Kate, kā viņu daudzi sauc ikdienā, bija saviļņota un aizkustināta par to, ka draugi un kolēģi bija atcerējušies viņas svētkus. Sirsnīgus apkampienus un bučas gaviļniece saņēma gan no LNT radošā direktora Nika Volmāra, gan „Ziedot.lv” vadītājas Rūtas Dimantas, gan „Swedbank” valdes locekles Irinas Pīgoznes, gan grupas „Putnu balle” mūziķiem, kas skaistā eņģeļu tramvaja prezentācijas un Katrīnes vārdadienas viesus priecēja ar uzstāšanos. Katrīne Pasternaka priecājās par iespēju iesēsties tramvaja vadītāja krēslā un portālam kasjauns.lv atzina, ka šādā veidā viņai gluži vai izdevies īstenot vienu no saviem kvēlākajiem bērnības sapņiem. „Kad biju maza, ļoti vēlējos kļūt par sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāju. Tiesa gan, gribēju vadīt trolejbusu, nevis tramvaju,” smaidot stāstīja Katrīne, neslēpjot, ka sajūtas, iesēžoties vadītāja krēslā, droši vien būtu ļoti līdzīgas. Priecādamās par eņģeļiem rotāto tramvaju, kas nu, vizinoties pa Rīgas ielām, aicinās ļaudis uz labiem darbiem, Pasternaka bilda, ka šī viņai bijusi pirmā reize, kad sanācis vārdadienu atzīmēt sabiedriskajā transportā. „Es nebiju domājusi, ka te sanāks tāda svinēšana, ka kāds par mani atcerēsies. Būtu vismaz pīrāgus atnesusi,” mazliet sakautrējusies bija Katrīne. Tomēr par visu jau bija padomāts, un tramvajā visi ciemiņi tika sagaidīti gan ar krūzi karsta upeņu dzēriena, gan dažādiem našķiem, tostarp piparkūkām. Visi saņēma dāvanās arī krūzītes ar „Pilsētas līniju” un eņģeļu tramvaja simboliku.

„Pilsētas līnijas” direktore Ilma Kauliņa ar meitu Agati Kauliņu, kas mammas vadītajā uzņēmumā jau vairākus gadus strādā par plānošanas daļas vadītāju, pieņemot reklāmu pasūtījumus.
„Pilsētas līnijas” direktore Ilma Kauliņa ar meitu Agati Kauliņu, kas mammas vadītajā uzņēmumā jau vairākus gadus strādā par plānošanas daļas vadītāju, pieņemot reklāmu pasūtījumus.

Ziedo un kļūsti par bērnu sargeņģeli!

LNT, Swedbank, Ziedot.lv un Rimi jau ceturto gadu aicina ikvienu iesaistīties labestības akcijā „Eņģeļi pār Latviju”. Trijos gados mēs visi kopā esam saziedojuši vairāk nekā miljonu latu - Ls 1 224,436,39 - un palīdzējuši 456 bērniem. Arī šogad, tuvojoties gada skaistākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem – aicinām palīdzēt mūsu bērniem dzīvot. Labestības akcija ilgs līdz 18. decembrim, kad LNT tiešraidē norisināsies akcijas „Eņģeļi pār Latviju” labdarības noslēguma maratons.

Šogad savus sargeņģeļus gaidīs un uz mūsu visu palīdzību cer Maija (1 gads),  Adriāns (9 mēneši), Renārs (13 gadi), Katrīna (5 gadi) un Valērija (7 gadi). Lai bērni dzīvotu, nepieciešami 52 232 lati.

MAIJA

Jau veicot ultrasonogrāfiju pirms dzemdībām, mediķi Maijas vecākus apbēdināja ar faktu, ka bērniņam būs greizas pēdas. Maija piedzima, un ārsti uzreiz noteica šausminošo diagnozi – spina bifida, hidrocefālija, kas nozīmē, ka bērns pasaulē nācis ar vaļēju mugurkaulu. Mazulim jau pirmajās dzīves dienās veica operāciju. Muguras smadzeņu bojājums ietekmējis kāju attīstību un pilnvērtīgu izveidošanos. Maijai ir greizas pēdas, kuras ar ģipsi, vecākiem un mediķiem sadarbojoties, izdevies gandrīz iztaisnot, un kāja uz leju, zem ceļgala ir nejutīga. Lai Maija spētu nostāties uz kājām, viņai nepieciešamas īpašas ortozes. Kopā nepieciešami 10 000 latu.

Kopš 25. novembra Rīgas ielās nu kursē īpašais akcijas „Eņģeļi pār Latviju” tramvajs, aicinot ikvienu ziedot un kļūt par bērnu sargeņģeļiem.
Kopš 25. novembra Rīgas ielās nu kursē īpašais akcijas „Eņģeļi pār Latviju” tramvajs, aicinot ikvienu ziedot un kļūt par bērnu sargeņģeļiem.

Kad ģimene gaidīja Adriānu ierodamies pasaulē, viņiem nebija nekādu mazāko aizdomu, ka bērns piedzims nevesels. Pēc 10 stundu garām dzemdībām, bērnam uzreiz atklāja un diagnosticēja iedzimto slimību - multipla artogripozi ar ekstremitāšu kontraktūrām un deformācijām, kas nozīmē, ka mazulim nestrādā nedz roku, nedz kāju locītavas. Adriāns nerāpo, netver priekšmetus, nestaigā, neveļas. Patlaban ar ģipsi Adriānam tiek taisnotas pēdas. Klīnikā Sanktpēterburgā Adriānam jau veikta viena elkoņa operācija, kuru nu jau var saliekt. Lai Adriāns spētu kustināt kājas un rokas, viņam nepieciešams veikt sešas operācijas rokām un četras kājām, turklāt, tā kā viņš ir vēl mazs, šīs operācijas būtiski veikt iespējami ātrāk. Kopā nepieciešami 20 000 latu.

RENĀRS

Renārs pasaulē nāca ļoti smagi. Ārsti mazuli burtiski izvilka no mātes miesām ar stangām. Bērna veselības stāvoklis bija ļoti smags, tāpēc jau trešajā dienā Renāru nogādāja pie mediķiem Rīgā, kur bērnam tika uzstādīta smagā diagnoze – bērnu cerebrālā trieka. Pirms sešiem gadiem ar ziedotāju atbalstu Renāram bija iespēja apmeklēt sanatoriju Truskavecā, Ukrainā, un jau pēc otrā sanatorijas apmeklējuma, tikai deviņu gadu vecumā, zēns piecēlās uz savām kājām. Jau trīspadsmit gadus Renārs pārvietojas, šļūcot pa māju uz dibena. No ilgstošās sēdēšanas zēnam deformējušies arī ceļi un lēnām deformējas mugurkauls, taču mediķi Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā Renāra vecākiem devuši cerību, ka, veicot kāju un roku muskuļu pagarināšanas operācijas, Renārs staigās. Kopā nepieciešami 15 270 latu.

KATRĪNA

Katrīna piedzima priekšlaikus - tikai 40 centimetru gara un pusotru kilogramu smaga. Katrīna piedzima ar slimu sirdi, un jau slimnīcā ārsti mātei piedāvāja no bērna atteikties, nedodot nekādas cerības, ka mazulīte izdzīvos. Katrīnai diagnosticēja Dauna slimību. Bet, izrakstīti no slimnīcas, vecāki pārbrauca mājās. Katrīna laicīgi sāka velties, rāpot, bet uz kājām piecēlās gada un desmit mēnešu vecumā. Katrīna auga un līdz pat gada vecumam slimā sirds nelika par sevi manīt. Taču mediķi uzskatīja, ka jāveic sirds vārstuļa operācija, un Katrīna divu gadu vecumā atkal nonāca slimnīcā, kur viņai tika veikta smaga sirds operācija. Jau trešajā dienā pēc operācijas neirologi paziņoja faktu, ka meitene nekad vairs nestaigās, jo viņai skarti kāju kustību nervi. Pateicoties vecmāmiņas cerībām un pūlēm, kura ik dienu masēja mazmeitas kājas, jau pēc nedēļas Katrīna sāka velties, pēc trim nedēļām sēdēt, vēlāk arī rāpot. Patlaban Katrīna pārvietojas rāpus. Lai Katrīna varētu trenēt kājas un iztaisnot muguru, viņai vajadzīgs īpašs aprīkojums, ar kuru Katrīna varētu ik dienu trenēties mājās. Profesors devis prognozi, ka divu gadu laikā Katrīna noteikti sāks atkal staigāt. Kopā nepieciešami 5062 lati.

VALĒRIJA

Valērija piedzima, kad jau divas dienas mammas vēderā bija bez augļūdeņiem -  zila un maza, un, lai atjaunotu hemoglobīna līmeni bērna organismā, mazulim desmit dienas tika doti stipri medikamenti. Viss nokārtojās. Laikam ejot, vecāki pamanīja, ka Valērijas valodas attīstība atpaliek un dzirde pasliktinās. Valērijai tika veikta pārbaude Dzirdes centrā, kur meitenei jau divu gadu vecumā atklāja sensoneirālu vājdzirdību 4,5. pakāpē, kas nozīmē, ka bez dzirdes aparātiem Valērija nedzird praktiski neko. Ar dzirdes aparātiem, kurus patlaban Valērija lieto, viņa dzird tikai uz sevi vērstu skaņu. Valērija ir sākusi mācības Daugavpils logopēdiskajā internātskolā ar nedzirdīgo un vājdzirdīgo bērnu klasēm un mācās jau otrajā klasē. Lai Valērija spētu dzirdēt, attīstīt savu valodu un mācīties parastā skolā, viņai nepieciešami digitālie dzirdes aparāti. Kopā nepieciešami 1900 latu.

Taču ir vēl vairāki simti bērnu, kuri gaida savus sargeņģeļus. Kopā mēs varam palīdzēt!

Katrīne Pasternaka, LNT labestības projektu vadītāja: „Iepriekšējos gados, pateicoties jums, ir izdarīts ļoti daudz. Bet situācijā, kādā patlaban esam, palīdzība ir nepieciešama arvien vairāk un vairāk bērniem un viņu vecākiem.”

Katrīne Pasternaka vārda dienu svin sargeņģeļu tramvajā

Kasjauns.lv/Foto: Inta Mengiša