Ameriks nodibina "Gods kalpot Rīgai!", kas pārtaps par partiju
Politika

Ameriks nodibina "Gods kalpot Rīgai!", kas pārtaps par partiju

Jauns.lv

Rīgas vicemērs Andris Ameriks piektdien paziņoja par sabiedriskas organizācijas "Gods kalpot Rīgai!" dibināšanu. Paredzēts, ka tā jau martā pārtaps par partiju un startēs nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Ameriks nodibina "Gods kalpot Rīgai!", kas pārtaps...
"Tā nav ar pašmērķi noteikt valsts varu vai Saeimas pārstāvniecību, mēs runājam par to, ko varam izdarīt savā pilsētā," jaunās sabiedriskās organizācijas dibināšanu pamatoja Andris Ameriks.
"Tā nav ar pašmērķi noteikt valsts varu vai Saeimas pārstāvniecību, mēs runājam par to, ko varam izdarīt savā pilsētā," jaunās sabiedriskās organizācijas dibināšanu pamatoja Andris Ameriks.

Uz sabiedriskās organizācijas dibināšanas pasākumu ieradušies kādreiz no LPP/LC ievēlētie Rīgas domes (RD) deputāti, viņu vidū Dainis Turlais, Eiženija Aldermane, Vjačeslavs Stepaņenko, Jānis Šmits, kā arī pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, domes struktūru darbinieks Ainars Baštiks, Izglītības departamenta vadītājs Guntis Helmanis un citi.

Pasākumā ieradušies arī kultūras, radošās inteliģences, izglītības, sporta, uzņēmējdarbības pārstāvji, viņu vidū – Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, kordiriģenti Romāns Vanags un Ints Teterovskis, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis un vēl citi.

Ameriks organizācijas dibināšanā sacīja, ka katru no klātesošajiem ir uzrunājis un kopīgi meklētas iespējas, kā uzlabot Rīgu. Ņemot vērā kārtību, kāda esot valstī, viņš visus aicinājis kopā, lai "mēs kā domubiedri sākam veidot jaunu organizāciju Rīgai".

"Tā nav ar pašmērķi noteikt valsts varu vai Saeimas pārstāvniecību, mēs runājam par to, ko varam izdarīt savā pilsētā," norādīja Ameriks.

"Jūs esat tie, kuri ar savu darbu pierādījuši, ka esat pilsētas patrioti. Mums visiem ir viens vienojošais ‒ mēs mīlam savu pilsētu. Sākot veidot šo organizāciju, tās mērķis ir kļūt par lielu partiju. Tā būtu, no vienas puses, ar politisko kodolu, bet, no otras puses, ar domubiedriem, kuri katrs ar savu klātbūtni parāda savu kopējo gatavību izdarīt vairāk," teica politiķis.

Viņš uzsvēra, ka liela daļa klātesošo pasākumā nebūs topošās partijas biedri.

Topošā politiskā organizācija būšot vērsta uz darbību konkrētā pašvaldībā, kas būtu tuvāk cilvēkiem. Organizācija ideoloģiski pārstāvēšot rīdziniekus neatkarīgi no viņu tautības.

Kordiriģents Romāns Vanags, uzrunājot sanākušos, norādīja, ka viņam patīk ideja par politisku organizāciju, kas pārstāvētu tieši rīdziniekus. Tā varētu radīt stabilitāti ikdienā visās jomās, ne tikai kultūrā. Vanags sacīja, ka vēlēšanu tuvums daudzu kultūras darbinieku galvās allaž rada bažas par nākotni. Iepriekš nebijušas Rīgas partijas rašanās radītu stabilitāti katrā rīdziniekā.

"Es atbalstu šādu lietu, ja Rīgai būs savs lokāls politiskais spēks. Tam ir jābūt spēcīgam, pastāvīgam un ļoti, ļoti vienotam spēkam," novēlēja Vanags. Viņš gan atzina, ka politikā neiesaistīsies.

Ameriks žurnālistiem pastāstīja, ka sagatavoto jaunās organizācijas manifestu piektdien parakstīt aicināti gan tie, kuri plāno kļūt par topošās partijas biedriem, gan tie, kuri pauž atbalstu tās tapšanai un ir gatavi palīdzēt ar savu redzējumu.

"Patlaban iestāšanās pēc būtības vēl neko nemaina. Te ir daudz cilvēku, kuri neredz sevi kā politiķus. Runa ir solidaritāti un līdzdarbošanos," teica "Gods kalpot Rīgai!" idejas iniciators.

Ameriks klāstīja, ka nākamo divu mēnešu laikā līdz partijas dibināšanai uzrunās katru, kurš parakstījis manifestu, un vēlreiz ar viņiem izrunās, kuri būs partijas biedri, kuri dibinātāji, bet kuri darbosies kā atbalstītāji. Atbalstītāju vidū varētu būt dažādu jomu un profesiju pārstāvji.

Ameriks atturējās konkrēti nosaukt cilvēkus, kas varētu būt topošās partijas līderi. Jaunajā politiskajā partijā nebūšot ne Ivara Godmaņa, ne Andra Bērziņa, ne Aināra Šlesera, ne citu pērn likvidētās LPP/LC līderu.

Pēc Amerika teiktā, potenciālo biedru vidū esot skaidra apziņa, ka rīdzinieku vidū lokālam politiskam spēkam uzticība varētu būt krietni augstāka nekā lielpartijām, kas darbojas valsts līmenī.

Nākamās partijas potenciālo dibinātāju un atbalstītāju piektdien parakstītajā paziņojumā minēti vairāki mērķi.

"Mums ir svarīgi, lai Rīga nostiprinātu savas pozīcijas kā sakārtota, uz kristīgām vērtībām balstīta, ekonomiski plaukstoša sabiedrības metropole, kurā cilvēki dzīvo drošībā, mierā un saticībā. Rīgai jākļūst par vietu, kur augt stiprām ģimenēm, kur varam dzīvot saskaņā ar sevi, saviem ideāliem, sapņot lielus sapņus un tos piepildīt, atklāt savu identitāti un dzīves aicinājumus, būt laimīgiem," teikts manifestā.

"Es atbalstu šādas organizācijas veidošanu, jo uzskatu, ka rīdzinieku interešu aizstāvībai nepieciešama sava tieša pārstāvniecība valsts un pašvaldības politiskajos procesos. Strādājot savai pilsētai, varam dot pozitīvu ieguldījumu arī Latvijas labklājības izaugsmei," sacīts dokumenta beigās.

Jau vēstīts, ka līdz ar partijas LPP/LC, kurā līdz šim darbojās Ameriks, darbības izbeigšanu ir sākts likvidācijas process, par ko liecināja publikācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". LPP/LC biedri par partijas likvidēšanu nobalsoja kongresā 1.decembrī.


BNS / Foto: Ieva Čīka/ LETA