Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. februārī
Kultūra
2012. gada 10. februāris, 11:39

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. februārī

Jauns.lv

Lielais stindzinošais sals ir pārgājis un nu varam arī tā pa īstam svinēt ziemu – Jelgavā Ledus skulptūru festivāls, Rīgā Pikošanās čempionāts, bet visā Latvijā – Meteņdiena, un drīz arī Valentīndiena.

Tāpēc ne tikai baudīsim ziemas priekus, bet arī gatavosimies nākamotrdien godam sagaidīt visu mīlētāju dienu. Tāpat varam sākt domāt arī par vasaru un atvaļinājumu, jo Ķīpsalā notiek lielais tūrisma gadatirgus. Savs prieks sestdien būs arī elektroniskās mūzikas cienītājiem, bet izstāžu apmeklētājiem gan nāksies ne pa jokam lauzīt galvu – atkal galvaspilsētas izstāžu zāles būs vārda tiešā nozīmē apber ar jaunu ekspozīciju gūzmu.

1. Ledus festivāls „Mistērijas” Jelgavā

Šīs nedēļas nogalē Jelgavā norisinās viens no ziemas skaistākajiem notikumiem Zemgalē - 14. starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kura šīgada tēma ir „Mistērijas”. Festivālā piedalās 40 mākslinieki no astoņām valstīm. Tā laikā skatītāji var aplūkot vairāk nekā 50 unikālus ledus skulptūru konkursa darbus, kas tapuši no 30 tonnām kristāldzidra ledus bloku, ko jau kopš augusta mēneša gatavoja speciāli šim pasākumam. Lai skatītājus priecētu ar papildus ledus mākslas objektiem (ledus bārs, slīdkalniņš un citi), no Jelgavas apkārtnes ūdenskrātuvēm tika izzāģēts arī dabīgi sasalušais upes ledus. Skulptūras reizi stundā iedegsies gaismu šovā un katra diena noslēgsies ar uguņošanu.

Pirmo reizi svētkos notiks snovborda sacensības, bet koncertos uzstāsies tādi populāri mūziķi kā Lauris Reiniks, Kaža, Jenny May, Liene Candy un citi.

Festivāla programma: 11. februārī:

pulksten 13.00 - muzikāla izrāde bērniem „Ceļojums pasaku namā”; no 14.00 līdz 17.30 - snovborda sacensības; 18.00, 19.10 un 21.00 – uzstājas Liene Candy, Jenny May un Kaža; 19.00 - mūzikas, gaismas un pirotehnikas šovs; 20.00 - ledus skulptūras veidošanas paraugdemonstrējums.

12. februārī:

pulksten 13.00 - muzikāla izrāde bērniem „Ceļojums pasaku namā”; no 14.00 līdz 17.30 - snovborda sacensības; 18.00, 19.10, 21.00 – uzstājas Lauris Reinis, Nikolajs Puzikovs un Kaža; 19.00 - mūzikas, gaismas un pirotehnikas šovs; 20.00 - ledus skulptūras veidošanas paraugdemonstrējums.

Biļešu cenas:

Ls 3 (skolēniem, studentiem, pensionāriem - Ls 2). Brīvdienās parks būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 24.00. Sīkāk internetā:

www.icelv.lv

.

Jelgava aicina uz Ledus skulptūru festivālu

2. Eksotiskie ziemas prieki Rīgā

Ne tikai zemgaliešiem, bet arī rīdziniekiem šajās brīvdienās ir iespējas baudīt eksotiskos ziemas priekus:

* Svētdien, 12.februārī, no pulksten 12:00 līdz 15:00 Brīvdabas muzejs visus ielūdz uz jautru un rosīgu Meteņa dienas (ziemas beigu sākuma) sagaidīšanu. No pulksten 12.00 līdz 13.00 apmeklētājus ar dziesmām priecēs folkloras kopa „Kokle”, bet no 13.00 līdz 15.00 ar Meteņdienas ticējumiem iepazīstinās un rotaļās vedīs folkloras kopas „Savieši” dalībnieki.

Brīvdabas muzejā viesosies arī ziemeļnieku vilcējsuņi haskiji un bērniem būs iespēja izvizināties haskiju vilktā pajūgā, bet ar līdzi paņemtajām ragaviņām vai citiem šļūkšanai derīgiem priekšmetiem varēs laisties lejā no Rizgu rijas kalna.

Norisināsies arī „Meteņdienas koka slēpju salidojums”, kas sāksies pulksten 13:00 ar Meteņa dzīšanas slēpojumu un uzdevumiem divu kilometru distancē. No pulksten 14.00 atrakcijas turpināsies Vidzemes sētā, kur tiks noskaidroti uzvarētāji Koka slēpju slīdēšanas un Elegantākās slēpošanas kategorijās. No pulksten 15.00 līdz 17.00 - salidojuma dalībnieku noslēguma mielasts un atraktīvāko apbalvošana Priedes krogā. Slēpju nomā pie Brīvdabas muzeja speciāli šim pasākuma būs iespējams iznomāt arī vēsturiskas zviedru armijas koka slēpes.

Muzeja izstāžu zālē ir skatāma Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas skolēnu zīmējumu izstāde, kurā iespējams Brīvdabas muzeju redzēt viņu acīm. Šeit darbosies arī muzeja amatnieki un slēpotāji tiks aicināti sildīties un cept līdzpaņemtās desiņas uz ugunskura.

Biļešu cenas: Ls 1,5; studentiem - Ls 1, skolēniem un pensionāriem – Ls 0,5, ģimenes biļete – Ls 3. Sīkāk internetā:

www.brivdabasmuzejs.lv

.

* Savukārt Mežaparkā svētdien, 12. februārī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 norisināsies nu jau otrais Latvijas Pikošanās čempionāts, kuram bija jānotiek pagājušās nedēļas nogalē, bet to atlika lielā sala dēļ.

Pikošanās sacensības sastāvēs no vairākām disciplīnām, kurās ikviens varēs piedalīties, neatkarīgi no savām sportiskajām iemaņām un vecuma. Lai veicinātu sportisko garu, par katru uzdevumu sacensību dalībnieki saņems punktus un noslēgumā tiks noskaidroti uzvarētāji, kas saņems pārsteiguma balvas no „Actimel” un atpūtas kompleksa „Ziemas Parks”. Dalībnieki varēs izmēģināt savus spēkus tādās disciplīnās kā „Sniega kaķene”, „Lidojošais maiss”, „Trāpīgais”, „Svārsts” un „Greizais spogulis”. Līdztekus Pikošanās čempionātam pasākuma apmeklētājiem būs iespēja piedalīties dažādās ziemas atrakcijās, piemēram, ragaviņu trasē, krāsaino sniega figūru būvēšanā un citās. Pasākuma kulminācija būs Lielā sapikošanās.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.ziemasparks.lv.

3. Mīlestības svētku ieskaņa Jaunmokās, Jaunpilī, Liepājā, Ozolniekos

Lai arī visu mīlētāju dienu – Valentīndienu svinēsim otrdien, lielās mīlas svētku pasākumi jau sākas šajās brīvdienās un katrs var atrast pasākumu, kas atbilst viņa sirdsmīlestībai. Lūk, daži Valentīnas ieskaņas pasākumi:

* Jaunpils pilī sestdien, 11. februārī, pulksten 22.00 mīla un romantika sāks virmot ballē „Mīli no sirds”, kurā spēlēs grupa „Tērvete” (darbosies arī „Pils krogs”). Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.

* Jaunmoku pilī sestdien, 11. februārī, pulksten 18.00 izskanēs koncerts „Edīte Piafa. Atmiņu nakts”. „Zvirbulēna”, franču leģendārā dziedātājas Piafas lomā būs spožais Latvijas Nacionālās operas soprāns Kristīne Gailīte. Kopā ar viņu uz skatuves būs mūziķi ar krāšņu un savdabīgu tembru instrumentiem: vijoli (Indulis Cintiņš), akordeonu (Jūlija Skipore) un kontrabasu (Viktors Veļičko). Programmu bagātinās muzikoloģes Karinas Bērziņas stāstījums. Biļetes cena: Ls 6. Sīkāk internetā: www.jaunmokupils.lv.

* Liepājas Latviešu biedrības namā sestdien, 11. februārī, pulksten 15.00 notiks muzikāli dramaturģiskais uzvedums „Mīlas dziesmas”, kas veltīts Aleksandram Čakam. Uz to ielūdz Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauniešu koris „Intis” un Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums”. Muzikālo skanējumu bagātinās instrumentālā grupa – Līga Elere (klavieres), Raitis Eleris (kontrabass) un Māris Zīlmanis (sitamie instrumenti) un Liepājas teātra aktieri – Madara Melne un Pēteris Lapiņš. Ieeja bez maksas.

Savukārt pulksten  20.00 Liepājas Latviešu biedrībā notiks Valentīndienas balle „Mīlestības deja” kopā ar grupu „Roja”. Varēs arī vērot Pecolli iluzionistu skolas absolventa Kriša maģiskos priekšnesumus. Biļetes cena: Ls 5.

* Ozolniekos, OZO Ledus sestdien, 11. februārī, pulksten 19.00 sāksies pašmāju mūzikas Valentīndienas ieskaņas pasākums „Visas Zvaigznes vienā naktī”. Iemīļotākās grupas un populārākie estrādes mākslinieki vienas nakts laikā klausītājiem sagādās pozitīvu emociju un mīlestības bagātu jūtu gammu.

Pirmajā, vakara daļā apmeklētājus sagaida konkursi un dažādi pārsteigumi, par kuriem gādās „Jātnieki”, Normunds Rutulis, „Otra Puse”, Žoržs Siksna un citi mākslinieki. Pasākuma otrajā daļā Jūsu iemīļotās dziesmas izpildīs „Musiqq”, „PeR”, Jenny May, Andris Kivičs, Rassell un Samanta Tīna, kā arī varēsiet izkustēties aktuālos deju ritmos nakts diskotēkā.

.

Par godu visu mīlētāju svētkiem tiks iedarbināts īpašs mīlestības pasts. Pasākuma laikā tiks izspēlētas arī dažādas loterijas. Biļetes cena: Ls 4 (pasākuma dienā – Ls 6). Sīkāk internetā: www.ozoledushalle.lv.

* Jāatgādina arī, ka ikviens, kas uzrakstīs mīlestības vēstuli un līdz 14. februārim to iemetīs Rīgas tirdzniecības centra „Spice” Mīlestības eņģeļa pasta kastītē, piedalīsies izlozē – 100 laimīgajiem vēstuļu adresātiem Spices Mīlestības eņģelis nosūtīs ielūgumu 2 personām uz jauno Dailes teātra izrādi „Romeo un Džuljeta”. Un, ja arī vēstulīte nebūs laimētāju vidū, arī tad adresāts to saņems – Spices Mīlestības eņģelis apņemas nosūtīt adresātiem visas vēstules!

4. Britu elektroniskā mūzika „Palladiumā”

Rīgas koncertzālē „Palladium” sestdien, 11. februārī pulksten 20.00 uzstāsies viena no interesantākajām britu elektroniskās mūzikas apvienībām „Lamb”.

Mančestrā dibinātā elektroniskās mūzikas dueta „Lamb” sastāvā muzicē britu producents Endijs Barlovs un dziedātāja, dziesmu autore Lū Roudsa. Plašāku atpazīstamību un komerciālus panākumus duetam nodrošināja populārākie singli „Gorecki” un „Gabriel”. Kaut arī duets savu darbību aizsāka 1996. gadā Mančestrā, „Lamb” nereti saista ar Bristoles apvienībām deviņdesmitajos gados tik raksturīgo triphopa skaņu. „Lamb” muzikālo skaņu papildina savdabīga džeza, dub, breakbeat un drum and bass sintēze, kā arī Lū Roudsas spēcīgie vokālie elementi.

Grupas vārdā nosauktais debijas albums „Lamb” klajā nāca 1996. gada septembrī. Turpmāko astoņu gadu laikā tam sekoja vēl trīs albumi un vairāki singli, līdz 2004. gada jūnijā tika izdota labāko dziesmu kolekcija „Best Kept Secrets: The Best of Lamb 1996-2004”. 2003. gada albums „Between Darkness and Wonder” kļuva par pēdējo studijas albumu, kas izdots pirms grupas dalībnieki pievērsās solo projektiem, un „Lamb” radošajā darbībā iestājās garāka pauze. 2010. gada nogalē grupa iepriecināja savus cienītājus, paziņojot par piektā studijas albuma izdošanu.

Biļešu cenas: Ls 9. Sīkāk internetā:

www.lambofficial.com

.

Elektroniskās mūzikas apvienība „Lamb”

5. Atklāt pasauli un apceļot Latviju Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallē līdz 12. februārim notiek vērienīgākais tūrisma notikums Baltijā – izstāde - gadatirgus „Balttour 2012”. Tajā, neskatoties uz ārā valdošo ziemas spelgoņu, varam ne tikai pasapņot, bet arī realizēt sapni, izvēloties sava saulainā vasaras ceļojuma galamērķi. Ja arī ir skaidrs, kur un kā atpūtīsimies, uz „Balttour 2012” ir vērts doties, lai ieraudzītu, iepazītu un izzinātu ne tikai tālas valstis un kontinentus, bet arī savu tēvzemi.

„Balttour” pārsteigs gan nozares profesionāļus, gan ceļotmīļus ar īpašo izstādes atmosfēru, bagātīgu ceļojumu piedāvājumu, izdevīgām akcijām, atlaidēm un loterijām, kā arī plašo pasākumu un atrakciju programmu, kas valdīs tematiskajās hallēs „Apceļo Latviju!” un „Atklāj pasauli”. Izstādē varēs apskatīt vairāk nekā 255 stendus, kuros savus piedāvājumus prezentēs ap 650 tūrisma uzņēmumu no 38 valstīm.

Hallē „Atklāj pasauli!” apmeklētāji varēs tikties ar vissenākā - Āfrikas kontinenta pārstāvjiem un rast jaunus impulsus Āfrikas atklāšanā. „Balttour” piedalīsies galēju kontrastu valsts Etiopija, kakao zeme Gana un naftas atradņu meka Nigērija. Pirmo reizi izstādē būs arī oficiālā Krievijas Tūrisma industrijas apvienības ekspozīcija, kurā savus piedāvājumus prezentēs lielākās Krievijas tūrisma aģentūras un pakalpojumi sniedzēji.

Tematiskā halle „Apceļo Latviju!” būs namamāte, kas ikvienu izstādes apmeklētāju sagaidīs un iepazīstinās ar Latviju. Latvijas daudzveidīgumu prezentēs visi četri Latvijas reģioni, piedāvājot jaunākās lauku ceļošanas un atpūtas iespējas, vietējos ražojumus un darinājumus, kā arī ekoloģiskus, mājās gatavotus pārtikas produktus. Īpašus piedāvājumus gatavo arī Latvijas pilis, viesnīcas un atpūtas centri.

Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

Ganas kvintets „African Showboyz” rāda, kā pareizi jāēd stikls

6. Laikmetīgā māksla „Arsenālā” un Spiķeros aicina paciesties un skatīt etīdi

Izstāžu zālē „Arsenāls” (Vecrīgā, Torņa ielā 1) līdz 18. martam būs skatāma mākslinieku Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbu izstāde „Pacieties”. Tā sniedz skatītājiem iespēju vērienīgā formātā iepazīt vienu no Latvijas laikmetīgās mākslas šībrīža zīmīgākajām parādībām – mākslinieces Sarmītes Māliņas un fotogrāfa Kristapa Kalna radošo sadarbību.

Abi autori šo ekspozīciju raksturo kā ceļu uz zināmā atzīšanu. Izstādi caurvij jutekliski trausls stāsts, kura sižetiskā vadlīnija saprotama un nolasāma ikvienam pasaules iedzīvotājam. Jo, kā ne reizi vien teikuši viņi paši: „Vispersonīgākie stāsti patiesībā ir universāli”.

„Pārlaicīgā un ikdienišķā nepārtraukti satraucošas un nomierinošas mijiedarbības un līdzāspastāvēšanas apzināšanās. Tieksme pēc absolūtā miera un ideālās dzīves. Gremdēšanās pieredzē, kur zīmīga loma ne tikai pieaugušā pasaule reliktiem, bet arī bērnības košajai ikonogrāfijai. Tās galvenie tēli var būt jasmīnu krūma smarža, kaķēna ņaudēšana un uzticamā rotaļlieta. Ceļš uz mājām un koks tā līkumā kā zīme, norāde par drīzu mērķa sasniegšanu. Šie fragmenti, „dzīvās bildes” ir kaleidoskopa detaļas, kuru kopums rada atmiņu un zināšanu krāsaino pilnību. Katra individuālo „Balto grāmatu”,” tā savu izstādi piesaka abi mākslinieki.

Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ir viena no profesionāli un emocionāli spēcīgākajām autoru grupām, kas Latvijas mākslas ainā aktīvi darbojas pēdējā desmitgadē. Abos autoros dziļi iesēdies pētnieka gēns, kas rosina izzināt ne tikai savu, bet arī skatītāju emociju un zināšanu pasauli, liekot pēdējiem sastapties ar hrestomātiskiem tēliem un parādībām neordinārās situācijās.

* Tāpat laikmetīgās mākslas cienītāji tiek aicināti arī uz „kim?” izstāžu zāli (Rīgas Centrāltirgus Spīķeros, Maskavas ielā 12/1), kur līdz 18. martam ir skatāma Berlīnē un Ņujorkā dzīvojošā mākslinieka Nika Mausa izstāde „Ielūgums etīdei”, kas ir izstāžu zālei izveidota specifiska etīde: formas, domas un konteksta vingrinājumu telpas instalācijas veidolā.

Nika Mausa pieeja darbam ar vēsturiskām atsaucēm mākslinieciskas izpētes virzienā ļauj mainīt skatu uz tādām tradicionālām disciplīnām kā glezniecība un skulptūra, attālinoties no teorētisko pieņēmumu bagāžas.

Sīkāk internetā:

www.kim.lv

.

7. Izstāžu jaunumi: Pakistāna, pavasara sajūta, smagā pārtija, Mākslas akadēmijas rektors...

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” vēl tikai sestdien un svētdien, 11. un 12. februārī, var aplūkot Pakistānas tradicionālās mākslas izstādi „Pārsteidzošā Pakistāna, krāsu un skaistuma zeme”, kas ir viens no šonedēļ notiekošo Pakistānas nacionālās kultūras dienu programmas pasākumiem. Muzeja kafejnīcā ir iespēja iepazīt Pakistānas virtuvi, bet veikaliņā iegādāties piedāvāti dažādus Pakistānas tautas mākslas izstrādājumus.

Sīkāk internetā:

www.lnmm.lv

.

* Ziedu salonā „Linneja” (Brīvības ielā 32, „Saktas” telpās, ieeja no Merķeļa ielas) līdz 20. martam ir skatāma jaunās gleznotājas Baibas Apsītes Majores izstāde „Pavasara sajūta”. Jaunā gleznotāja šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijā un tēmas, kurām viņa pievērsusies savos darbos, ir ainava un dabas motīvi klusajā dabā. Ieeja bezmaksas (svētdienās izstāde slēgta, pārēja laikā – pasta darba laikā).

* Vecrīgas jaunajā klubā „G4” (Gleznotāju ielā 4) līdz 19. februārim ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības studentu darbu izstāde „Pārtīhārd”, kurā ir eksponēti pēdējos trīs gados tapuši studentu mākslas darbi. Paši izstādes dalībnieki – jaunie tēlnieki – savu veikumu raksturo kā dzīvespriecīgu un izstādi atklāj ar saukli „Kas daudz strādā, tas var atļauties smagi ballēties!” Izstādē redzami 18 autoru darbi, kas veidoti dažādās tehnikās un izmantojot visdažādākos materiālus. Objekti ir izvietoti visos trijos kluba stāvos. Paralēli taustāmajai, reālajai mākslai kluba 3. stāvā varēs skatīties arī Tēlniecības apakšnozares tēlnieku avangarda stila filmas. Darba laiks: ceturtdienu, piektdienu un sestdienu vakari.

* Vecrīgas jaunajā klubā „G4” (Gleznotāju ielā 4) līdz 19. februārim ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības studentu darbu izstāde „Pārtīhārd”, kurā ir eksponēti pēdējos trīs gados tapuši studentu mākslas darbi. Paši izstādes dalībnieki – jaunie tēlnieki – savu veikumu raksturo kā dzīvespriecīgu un izstādi atklāj ar saukli „Kas daudz strādā, tas var atļauties smagi ballēties!” Izstādē redzami 18 autoru darbi, kas veidoti dažādās tehnikās un izmantojot visdažādākos materiālus. Objekti ir izvietoti visos trijos kluba stāvos. Paralēli taustāmajai, reālajai mākslai kluba 3. stāvā varēs skatīties arī Tēlniecības apakšnozares tēlnieku avangarda stila filmas. Darba laiks: ceturtdienu, piektdienu un sestdienu vakari.

* Mākslinieku namā Jūrmalā, Bulduros (Muižas iela 6) līdz 7. martam ir skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas rektora profesora Alekseja Naumova gleznu izstāde. Izstādē ir eksponētas gleznas, arī lielformāta darbi, kas gleznoti uz vietas Budapeštā, Vīnē un Parīzē. Izstādes ietvaros tiks demonstrēta arī ar Eiropas Komisijas atbalstu tapusi dokumentālā filma, kas seko līdzi Alekseja Naumova, kā arī gleznotāja un Mākslas akadēmijas prorektora profesora Kristapa Zariņa gaitām Vīnē, Budapeštā, Venēcijā un Burano.

Darba laiki: no otrdiena līdz piektdienai no pulksten 12.00 līdz 19.00; sestdien – no 12.00 līdz 16.00. Ieeja bezmaksas.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Bulls Press