Runā Rīga
2012. gada 19. februāris, 23:36

Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta piedzīvos vērienīgāko kultūras projektu Latvijā

Jauns.lv

Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta - 2014 ar programmu "Force Majeure" piedzīvos līdz šim vērienīgāko kultūras projektu Latvijā, iepazīstinot ar programmas stūrakmeņiem, informēja projekta organizatori.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu ieskandinās Jaungada sagaidīšanas un vairāku dienu pasākumu programma, kur multimediālā gaismu un lāzeru uzvedumā tiks iezīmēta Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas vīzija, atklāj organizatori.

Februārī rīdzinieki varēs piedalīties Ziemas karnevālā, martā notiks Jaunās mūzikas festivāls, bet aprīlī sāksies Starptautiska izstāde, kurā parādīs pasaules aktuālāko mākslas darbu izlasi par svaigākajām tendencēm laikmetīgās mākslas telpā.

Maijā Uzvaras parkā tiks rīkots "Padomju Saulainā Kino pasākums", ērģeļmūzikas koncertcikls Doma baznīcā.

Arēnā Rīga notiks Citi Rīgas dejotāju svētki, kuru mērķis aicināt dejot tos, kas agrāk nav dejojuši, aicinot viņus izveidot deju kolektīvus un mēneša laikā iestudējot uzdoto deju. Savukārt mākslinieki un zinātnieki sadarbosies, lai radītu zinātniskos eksperimentos pamatotus mākslas darbus, kas būs skatāmi Rīgas parkos.

Jūnijā visā Rīgā un Siguldā svinēs Līgo svētkus, bet jūlijā - I Vispārējie skatītāju dziesmu svētkus Mežaparka lielajā estrādē.

Vasaras beigās notiks dažāda žanra koncerti Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, Garīgās mūzikas koncerts "No saulrieta līdz saulrietam" Doma baznīcā, skaņu mākslas izstāde "Skan 2014", kā arī multimediāls astoņu pazīstamu ārvalstu dzejnieku un astoņu komponistu jaundarbu pirmatskaņojums Sv. Pētera baznīcā.

Rudenī Latvijas Nacionālajā opera iestudēs jaunu latviešu oriģināloperu "Valentīna", kas būs stāsts par kino un teātra zinātnieci Valentīnu Freimani, bet "Sapņu fabrikā" notiks pasaules mūzikas festivāls un festivāls "Staro Rīga".

Gada nogalē sadarbībā ar dažādu valstu vēstniecībām gaidāms pasākums ar koncertiem "Eiropas Ziemassvētki".

Jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēka pēc savas darbības uzsākšanas jaunajā ēkā iecerējusi vērienīgu izstādi "Grāmata 1514 - 2014", visa gada garumā Rīgā būs skatāmas izcilāko pasaules mākslinieku teātra viesizrādes VEF, Rīgas kinostudijas un Rīgas vagonu rūpnīcas teritorijā. Tāpat visu gadu notiks arī dažādu paaudžu un tautību Latvijas rakstnieku literārie lasījumi.

Pirmizrādi piedzīvos deviņu Eiropas dokumentālā kino režisoru kopdarbs "Force Majeure. Rīga".

Tiks izveidots alternatīvs pilsētas ceļvedis, literāras ekskursijas, kuras ļaus Rīgu ieraudzīt ar grāmatu varoņu acīm, 12 koncertu cikls 12 rīgas mikrorajonos, bet vadošie Eiropas un Latvijas režisori tiek aicināti iestudēt izrādes netradicionālās spēlas vietās, stāstīja projekta veidotāji.

Jau vēstīts, ka Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu "Force Majeure" veido sešas tematiskās līnijas – Okeāna alkas aicina ielūkoties cilvēka tieksmē pēc garīgām vērtībām un zināšanām; Brīvības iela veltīta varas un brīvības tematikai; Izdzīvošanas komplekts piedāvā seno prasmju un moderno zināšanu sinerģiju; Ceļu kartes tematiskā līnija aicina ikvienu iepazīt ikdienas steigā nepamanīto Rīgu un domāt par pilsētas attīstību; Dzintara ādere piedāvā iedzīvināt vēsturisko Dzintara ceļu, aptverot Baltijas jūru, Vidusjūru un Melno jūru, veidojot jaunu Eiropas kultūras sadarbības tīklu; Rīgas karnevāla  pasākumi savukārt uz mirkli ļauj kļūt par to, par ko mēs vēlētos būt, iejukt karnevāla virpulī un priecāties.

BNS

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību