Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. martā
Kultūra
2012. gada 2. marts, 10:17

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. martā

Jauns.lv

Klāt ir marts, kas nozīmē, ka ziemai teju teju jau beigas ir klāt. Vērienīgs ziemas festiņa noslēgums šajās brīvdienās noritēs Siguldā. Liepājā un Rīgā pulcēsies Austrasbērni, bet grāmatmīļi – Ķīpsalā.

Savs prieks būs arī popmūzikas, plīša lācīšu, latviešu īsfilmu un teātra cienītājiem

1. Austrasdienas Rīgā un Liepājā

Ir pienākušas kārtējās Austrasdienas, kuras šogad paspilgtina fakts, ka Austra Pumpure tikko ieguvusi Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Austrasdienas notiek jau vairāk kā 20 gadu. Tā ir brīnišķīga tradīcija, kas kopā pulcē tautā iemīļotās mākslinieces Austras Pumpures audzēkņus, domubiedrus, draugus, talanta pielūdzējus un klausītājus. „Austrasdienas nav kārtējais koncerts, tie ir svētki. Tās nav tikai Austras vārda dienas svinības. Tas ir kas vairāk. Austrasbērniem (un par tādu kļūt var ikviens) tie ir ģimenes svētki, kad katrs jūtas kā mājās,” pārdomās dalās „Austras biedrības” dziesmu vakaru organizatore Inese Sērdiene.

Šīgada Austrasdienu plašākais sarīkojums notiks svētdien, 4. martā, pulksten 17.00 Rīgā, Mazajā Ģildē. Tajā kopā sanāks mazāk zināmie un zināmie Austrasbērni – Ieva Akuratere, Juris Hiršs, Anta Eņģele, Zane Šmite, Ēriks Pozemkovskis, Ziedonis Stutiņš, Andris Mičulis, Sintija Grava, Agita Kaužēna, Arnis Miltiņš, Silvija Silava, Uldis Ozols, Zanda Štrausa, Uldis Kākulis, Eduards Cauna, Maija Kalniņa un citi dziesminieki.

Austra Pumpure saka: „Sākumā šie saieti bija domāti vairāk mums pašiem, bet pamazām sāka izvērsties par plašākiem sarīkojumiem, kur piedalās Austrasbērni un līdzīgi domājošie. Koncerts var ievilkties četru piecu stundu garumā, un beigās, vienalga, neviens negrib iet mājās. Mūs vieno dziesma un tas, ka esam tik dažādi. Šogad dziedāsim Austrasbērnu dziesmas – man un Imantam jau slavas pietiek. Tomēr bez Imanta Kalniņa un latviešu tautas dziesmām arī šajās Austrasdienās neiztiksim, jo tieši tās visus mūs saveda kopā un vieno joprojām.”

Biļešu cena: Ls 3.

* Toties dienu iepriekš – sestdien, 3. martā, pulksten 15.00 Austrasdienu pasākums notiks Liepājas bērnu un jauniešu centrā „Vaduguns” (Kungu ielā 70).

Sīkāk internetā: www.austrasbiedriba.lv.

Austra Pumpure: Mana un Tava (Aizputes TV)

2. Siguldā noslēdzas Ziemas festivāls

Ziema šogad tā pavēlāk iestājās un ilgi sniega priekus tā arī nav izdevies baudīt. Nu jau jāsāk svinēt tās aiziešana.

Sestdien, 3.martā, noslēgsies otrais Siguldas Ziemas festivāls „Laikmets. Laiks. Laime”:

* no pulksten 12.00 līdz 15.00 pilsētas Svētku laukumā notiks Jušu Ziemas prieku diena, kuras laikā notiks Sniega tēlniecības čempionāts, jauno olimpiešu - siguldiešu godināšana, Latvijas Gumijlēcēju kluba sarūpētās ziemas spēles un atrakcijas, kā arī Jušu izziņas laboratoriju aktivitātes bērniem;

* pulksten 10.00 olimpiskajā centrā „Sigulda” notiks kalnu slēpošanas sacensības „Kūku mači 2012”, ka arī „Siguldas kauss 2012” - ātrumnobraucieni ar slēpēm, sniega dēļiem, velosipēdiem;

 * no pulksten 12.00 līdz 15.00 pie bistro „Zaļumnieku piestātne” (Pils ielā 9) būs apskatāma Janas Čudas brīvdabas tekstiliju izstāde „Spārni”;

* pulksten 19.00 Siguldas pilsētas Kultūras namā varēs vērot modernā baleta viencēlienu vakaru „Diptihs”, kurā piedalīsies Indras Reinholdes kamerbalets, kā arī Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieki Baiba Beitika un Antons Freimanis;

* pulksten 21.00 Ziemas festivāla ietvaros renovētajā Livonijas ordeņa Siguldas pilī (Siguldas pilsdrupās) notiks multimediāls uzvedums „Laiks. Laikmets. Laime”. Kopā izdzīvot teiksmainos Siguldas gadsimtu līkloču stāstus, pieskarties laikam un vēstures vibrācijām, smelties spēku no dzimtās vietas liktensvārdu dzīlēm aicinās bungu un dūdu grupa „Auļi”, viduslaiku apmetnes „Geidānmuiža” dalībnieki un Siguldas Tautas teātra aktieri;

* bet muzikālajā klubā „Kurtuve” pulksten 21.00 spēlēs grupa „Emburgas zēni”.

3. Latviešu īsfilmu programma „K.Sunī”

Rīgas kinoteātrī „K.Suns” (Berga bazārā) ir skatāma jauna latviešu īsfilmu programma, kurā iekļautas kinolentes „Svešajā ostā”, „Parādi man skaņu” un „Aiz žoga”:

* Režisora Riharda Olmaņa īsfilma „Svešajā ostā” vēsta par diviem dzīves nomocītiem Valmieras bandītiem Mārtiņu un Valteru, kuri dodas misijā uz Liepāju, lai atgūtu bosam nozagto auto. Abi nenojauš, ka Liepājā viņus negaida ar šampanieti un atplestām rokām - vēju pilsētas bandītu bosam nolaupīts dēls un visi pavedieni ved Valmieras virzienā.

* Režisores Agneses Laizānes psiholoģiskā drāma „Parādi man skaņu” ir vēstījums par to, cik sarežģīti, bet tomēr vienkārši ir vienam otru sadzirdēt. Tās centrā ir kāda ģimene Latvijas laukos. Dagne ir valdonīga māte, pretstats savam mierīgajam un savaldīgajam vīram Artūram, kurš nodarbojas ar zemkopību. Viņu meita - padsmitniece Kate - aizraujas ar mūziku. Kamēr katrs iegrimis savos darbos un rūpēs, viņi aizvien vairāk norobežojas viens no otra, līdz pēkšņi Dagne zaudē dzirdi.

* Režisores Lienes Laviņas dokumentālā filma „Aiz žoga” stāsta par jauniešu dzīvi Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Filma vēsta par Guntara Stefana dzīvi iestādē. Viņš ir ļoti talantīgs puisis, kas labi dzied un spēlē ģitāru. Viņam drīz būs 18 gadi, kas nozīmē viņa nonākšanu „lielajā” cietumā. Dažādu saspīlējumu un iekšējo attiecību pasliktināšanās dēļ Guntars jau pusgadu uzturas izolatorā.

Biļešu cena: Ls 2. Seansi: no svētdienas, 4. marta, līdz 6. martam – pulksten 17.30, 7. un 8. martā – pulksten 16.30. Sīkāk internetā:

www.kinogalerija.lv . Filmas „Aiz žoga” reklāmas rullītis

4. Brīvdienu popmūzika no solo koncertiem līdz mūzikliem

* Daugavpils teātrī sestdien, 3.martā, pulksten 17.00 notiks Marijas Naumovas solokoncerts „Pusnakts Parīzē”.

* Savukārt svētdien, 4. martā, pulksten 17.00 Marija Naumova koncertu „Pusnakts Parīzē” sniegs Valmieras Kultūras centrā.

* Lubānas novada Indrānu pagasta Meirānu Tautas namā sestdien, 3. martā, pulksten 22.00 būs iespēja klausīties Eirovīzijas finālistes Samantas Tīnas un Rassell koncertu. Pirms un pēc koncerta - diskotēka.

* Mārupes Kultūras namā sestdien, 3. martā, pulksten 14.00 notiks grupas „Patrioti LG” koncerts.

* Toties Ķekavas Kultūras namā sestdien, 3. martā, pulksten 18.00 jau uzstāsies gan „Patrioti LG”, gan Inga&Normunds.

* Ogres klubā „Hauze” sestdien, 3. martā, pulksten 22.00 savas Spēka tūres ietvaros uzstāsies pašmāju mūziķis GACHO.

* Krimuldas novada „Raganas ķēķī” sestdien, 3. martā, pulksten 21.30 savu uzstāšanos

* Valmieras teātrī sestdien, 3. martā, pulksten 18.30 varēs skatīt Jāņa Lūsēna un Pētera Brūvera mūziklu pēc Elīnas Zālītes romāna motīviem „Agrā rūsa”. Galvenajās lomās: Ance Krauze, Uģis Roze, Andris Ērglis, Amber un citi.

* Jaunatvērtajā Latvijas 1. Rokkafejnīcā Vecrīgā – Reiterna namā sestdien, 3. martā, pulksten 23.00 uzstāsies leģendārā latviešu rokgrupa „Pērkons”.

* Mazsalacas Kultūras centrā sestdien, 3. martā, pulksten 16.00 uzstāsies grupas „Putnu balle” un „PeR” ar Mārtiņa Freimaņa dziesmu koncertu.

GACHO: „Stampā grīdu” (šosestdien GACHO uzstāsies Ogres klubā „Hauze”)

5. Teātra brīvdienas: Rīgā, Jelgavā, Liepājā

* Sestdien un svētdien, 3. un 4. martā, pulksten 19.00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē gaidāma pirmizrāde - režisores Ineses Mičules iestudētais darbs „Muša” - pazīstamās somu rakstnieces Sofijas Oksanenas romāna „Attīrīšanās” dramatizējums. Galvenajā lomā Elita Kļaviņa.

Izrādes centrā ir Alīdes Trū dzīvesstāsts. Pretrunīgs raksturs, apslāpētas jūtas, kritiski vēsturiskie apstākļi. Alīdes izdzīvošanas cena ir nodevība. Lugas darbība risinās baltiešiem izšķirošos vēstures posmos: no 1941.līdz 1949. gadam un 1992. gadā. Izrādes vadmotīvs ir jautājums, vai pagātnes noziegumam jelkad ir noilgums. Tas, kā cilvēks nodzīvo savu mūžu, atkarīgs ne vien no laika un valsts, kurā viņš piedzimis, bet arī no viņa pieņemtajiem lēmumiem un dzīves laikā izdarītā.

Nākamās izrādes 17. un 18. martā.

* Savukārt jelgavnieki Jelgavas Kultūras namā sestdien, 3. martā, pulksten 14.00 varēs redzēt Dailes teātra viesizrādi - Raimonda Staprāna dokumentāldrāmu „Gūsteknis pilī”, kas skatītājus emocionāli uzrunā caur Latvijas vēstures liktenīgo prizmu.

Arī rīdzinieki netiks apdalīti, jo viņi „Gūstekni pilī” varēs redzēt jau svētdien, 4. martā, pulksten 18.00 pašā Dailes teātrī.

* Toties Liepājas teātrī šī nedēļa aizrit aktiera Egona Dombrovska jubilejas zīmē. Ar vairākām izrādēm Egons Dombrovskis Liepājas teātrī atzīmē savu 40. dzimšanas dienu. Sestdien, 3. martā, pulksten 18.00 un svētdien, 4. martā, pulksten 13.00 tiks spēlēti Raiņa „Pūt, vējiņi!” Dž. Dž. Džilindžera iestudējumā.

Aktiera jubilejas nedēļa noslēgsies otrdien, 6. martā, ar izrādi „Pīļu medības”.

Uz Liepājas teātra skatuves top latviešu supergrāvējs "Pūt vējiņi!" (irliepaja.lv)

6. Grāmatnieki, skolmeistari un viņu audzēkņi pulcējas Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallē šīs nedēļas nogalē norit divas lielas izstādes, kurās var ne tikai atpūsties, bet arī kļūt gudrāks.

* Līdz 4. martam tur notiek gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde „Latvijas Grāmatu izstāde 2012”, kurā pulcējas rakstnieki, tulkotāji, izdevēji un lasītāji.

Izstādes apmeklētāji var baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām cenām un Grāmatu maiņas punktā mainīties ar citu lasītāju grāmatām.

Grāmatu izstādi ievērojami papildinās mācību literatūras un mācību līdzekļu klāsts. Latvijas Grāmatnieku ģilde ir parūpējusies par īpaši interesantu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā katrs varēs atrast sev interesantu un saistošu pasākumu. Savukārt svētdienas, 4. marta, rīts būs veltīts mazākajiem lasītājiem - būs bērnu grāmatas „Bubulis un Bubulēns” pirmizrāde, kā arī varēs uzzināt, kā top animācija par slaveno Loti no grāmatas „Lote un mēnessakmens noslēpums”. Visas izstādes dienas radošajā darbnīcā „Rasas krāsas” ikviens varēs kļūt par burtu veidošanas mākslinieku.

* Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī 18. starptautiskā izglītības izstāde „Skola 2012”, kas vienuviet ļauj iegūt visaptverošu informāciju par mācību iespējām un palīdz izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

Izstādes tematika – valsts un privātās augstskolas, vidusskolas, koledžas, arodskolas, pieaugušo tālākizglītība, mācību centri, valodu kursi, tālmācība, e-studijas, interešu izglītība, svešvalodu un dažādu mācību kursu piedāvājums, jauniešu vasaras nometnes, mācību iestāžu aprīkojums un mēbeles, jaunas mācību programmas, finansējums studiju un studējošo kreditēšanai.

Izstāžu darba laiks: sestdien, 3. martā – no pulksten 10.00 līdz 18.00; svētdien, 4. martā – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļetes cena: uz izstādi „Skola 2012” – Ls 3 (skolēniem, studentiem, skolotājiem - Ls 2,5); uz Grāmatu izstādi - Ls 0,5 (pensionāriem, invalīdiem, izstādes „Skola 2012” apmeklētājiem un bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas). Sīkāk internetā:

www.bt1.lv . Gada lielākie grāmatu svētki Ķīpsalā (LTV Panorāma)

7. Plīša Tedijs Melngalvju namā un salonā „Bohemian”

Leļļu Mākslas privātais muzejs pagājušā gada nogalē zaudējot telpas, šogad nolēma jaunas nemeklēt, bet pagaidām savu darbību atjaunos rīkojot ceļojošas izstādes, meistarklases un sadarbībā ar mākslas darbnīcu „Dizaina elementi” turpinās interjera dizaina priekšmetu, suvenīru un dāvanu ražošanu.

* Rīgā, Melngalvju namā, līdz 31. martam ir skatāma mākslinieces Ināras Liepas ceļojošā personālizstāde „Leļļu kofermājas” - izstāde visai ģimenei.

Pametot muzeja telpas Teātra ielā, bija neizsakāmi žēl, ka privātajai leļļu mākslas kolekcijai nu jāslēpjas koferos un kastēs. Tad radās ideja koferus pārvērst par leļļu un Teddy lāču mājām un doties ceļā pa Eiropu, bet pirmā pietura šajā ceļojumā ir Rīga - Melngalvju nams. Izstādē būs redzamas arī mākslinieces Ināras Liepas autordarbi, kuri tika izstādīti vairākās starptautiskās izstādēs un guvuši atzinību. Telpā būs iekārtota improvizēta darbnīca, kurā varēs vērot, kā top lelles no dažādiem materiāliem.

Sīkāk internetā:

www.melngalvjunams.lv .

* Salonā „Bohemian” (Rīgā, Stabu ielā 40) ir apskatāms Rīgas - Maskavas kopprojekts - izstāde pieaugušajiem - Pašas Setrovas un Jūlijas Osinas - Fridman projekts „Shoddy Bear” izstādē „Teddy Fun Rīgā”.

Izstādē savus darbus izstāda mākslinieces Paša Setrova un Jūlija Osina - Fridman no Maskavas. Jūlijas Osinas - Fridman izveidotajās foto planšetēs modeles lomā būs Paša Setrova kopā ar savu Teddy lāču kolekciju, kura ir savākta septiņu gadu garumā.

Izstādes „Teddy Fun” iniciatore un idejas autore ir vairāku profesionālās leļļu mākslas izstāžu organizētāja Krievijā un ārpus tās, žurnāla „Leļļu meistars” galvenā redaktore Olga Lakhina. Projekta „Teddy Fun” pamatideja - uzrunāt dažādu nozaru radošo profesiju pārstāvjus, modes stila māksliniekus un piedāvāt viņiem radīt jaunu, mūsdienīgu pasaulē tik slavenā plīša Teddy lāča tēlu, kurš atspoguļotu kvalitatīvi jaunu dizainu mūsdienu interpretējumā izmantojot jaunās tehnoloģijas un materiālus.

Sīkāk internetā: www.bohemian.lv.

Plīša lācīšu projekta „Shoddy Bear” izstādes  „Teddy Fun” daļa būs skatāma arī Rīgā

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, sigulda.lv