Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tiesībsargs neplāno apmeklēt praidu Rīgā
Sabiedrība

Tiesībsargs neplāno apmeklēt praidu Rīgā

Jauns.lv

Tiesībsargs Juris Jansons neplāno apmeklēt šogad plānoto lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" 2.jūnija sapulci un gājienu, lai gan uzskata, ka jebkuram ir tiesības uz pulcēšanās brīvību.

Tiesībsargs neplāno apmeklēt praidu Rīgā...
Tiesībsargs Juris Jansons atšķirībā no saviem Ziemeļvalstu kolēģiem praidu neapmeklēs.
Tiesībsargs Juris Jansons atšķirībā no saviem Ziemeļvalstu kolēģiem praidu neapmeklēs.

Intervijā laikrakstam "Diena" Jansons uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs apmeklēt šādus pasākumus kā to dara Ziemeļvalstu tiesībsargi atbildēja, ka visticamāk, nē.

"Ziemeļvalstīs ir daudz dažādu normu, bet nedomāju, ka tas ir arguments man kaut kā pārkārtot dienas plānus un piedalīties pasākumā, kurā es neesmu plānojis piedalīties. Neatkarīgi no tā, vai esmu tiesībsargs, tā ir mana brīva izvēle - piedalīties kādā pasākumā vai ne," sacīja Jansons.

Tomēr viņš atgādina, ka šāda veida pasākumi ir pulcēšanās brīvība. Līdzīgi kā ar 16.martu vai jebkuru citu datumu, viņš neredz problēmas, kādēļ cilvēki, kas vēlas realizēt pulcēšanās brīvības principus, nevarētu pulcēties.

Tiesībsargs atzina, ka birojam atsevišķos gadījumos ir jāsaskaras ar seksuālo minoritāšu diskrimināciju, bet piebilda, ka tie ir tikai atsevišķi gadījumi, līdz ar to nevar runāt par sistēmisku un dziļu problēmu.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 2.februārī saņemts lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pieteikums 2.jūnijā rīkot sapulci un gājienu, lai veicinātu sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām, dažādību, seksualitāti, dzimuma identitāti un ar to saistītajiem jautājumiem.

Gājiens un sapulce tiks rīkota Draudzības dienu gaitā, lai informētu sabiedrību par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu stāvokli Latvijā. Pasākuma mērķis ir pieprasīt grozījumu izdarīšanu normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visu cilvēku neatkarīgi no viņu piederības kādai sabiedrības grupai vienlīdzīgas tiesības dažādās dzīves jomās, kā arī svinēt daudzveidību un demokrātiju.

Pasākumu pašvaldībā pieteikusi apvienības "Mozaīka" valdes locekle Kristīne Garina.

Plānots, ka "Mozaīka" 2.jūnijā plkst.13 pulcēsies pie nama Ģertrūdes ielā 33, savukārt plkst.14 pasākuma dalībnieki dosies gājienā pa Ģertrūdes ielu līdz Tērbatas ielai, tālāk - līdz Elizabetes ielai, pa Elizabetes ielu līdz Krišjāņa Barona ielas krustojumam pie ieejas Vērmanes dārzā.

Pasākums turpināsies Vērmanes dārzā, kur pie estrādes notiks sapulce. Pasākuma laikā tiks izmantoti karogi, plakāti, baneri, skandēti dažādi saukļi un dziedātas dziesmas. Savukārt gājienam pa priekšu lēnām brauks automašīna, no kuras skanēs mūzika un tiks teiktas uzrunas pasākuma dalībniekiem.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 650 cilvēku, tostarp arī viesi no ārvalstīm.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA