Kultūra
2012. gada 10. aprīlis, 11:47

Šovakar pirmizrādi piedzīvos krievu režisora Serebreņņikova izrāde"Voiceks"

Jauns.lv

Šovakar plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos krievu režisora Kirila Serebreņņikova iestudētā izrāde "Voiceks", kuras pamatā ir 19.gadsimta dramaturga Georga Bīhnera luga.

Šī Nacionālajam teātrim ir jau otrā sadarbība ar režisoru Serebreņņikovu, jo pirmās sadarbības rezultātā tapa izrāde "Mirušās dvēseles", kas 2010.gadā ieguva "Spēlmaņu nakts" balvu kā Gada labākā dramatiskā izrāde.

Bīhnera luga "Voiceks" Eiropas teātros ir iestudētāko lugu desmitniekā, bet Latvijā tā tiek iestudēta pirmo reizi. Lugas oriģinālā darbība notiek 19.gadsimta armijā. Voiceks ir zaldāts, kuru pazemo Kapteinis un piekrāpj mīļotā meitene. Primāri daudzos iestudējumos Voiceks tiek traktēts kā mazais cilvēks, ko vara izmanto saviem eksperimentiem, - vara manipulē ar cilvēku.

Serebreņņikovs izrādē lugas darbību ir pārcēlis uz mūsdienu modernās mākslas galeriju, kur Voiceks ir strādnieks un viņu pazemo ar mākslas aprindām saistīti cilvēki. Nacionālā teātra iestudējumā Voiceks ir melnstrādnieks mūsdienu mākslas galerijā. Galerijas īpašnieks Kapteinis kā nākamās izstādes tēmu definējis jautājumu: "Kas ir cilvēks?" Un uzaicinātie mākslinieki gatavo darbus, pētot cilvēka iespēju robežas. Mazais cilvēks - Voiceks - kļūst par izpētes objektu. Cilvēks, kura paša mērķi un sapņi ir sīki un nožēlojami, kļūst par lielu personību izpētes objektu.

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis uzskata, ka no viesrežisora darbības teātrī lielākie ieguvēji ir aktieri, kuriem darbs ar režisoru reizē ir arī meistarklase. "Ceru, ka pēc šīs izrādes sadarbība Nacionālajam teātrim ar Serebreņņikovu turpināsies. Vēlētos, lai viņš iestudē kādu latviešu literatūras darbu vai arī kādu jaundarbu," atklāja teātra direktors.

Izrādes režisors savukārt vēstīja, ka viņam Nacionālajā teātrī ir ļoti komfortabli strādāt un ar darbiniekiem jau ir izveidojušās labas attiecības. "Man patīk profesionālā un patiesā darbība, kas notiek Nacionālajā teātrī. Izrāde "Voiceks" ir vizuāla, un skatītājiem nāksies uz to lūkoties ar mūsu piedāvāto vizuālo risinājumu. Mūsdienās māksla vairāk ir atkarīga nevis no vārdiem, bet gan vizuālā," pauda Serebreņņikovs.

Krievijas režisors uzsvēra, ka skatītājam katram pašam būs jāizdomā, par ko vēsta izrāde, jo skatītāja uzdevums ir interpretēt redzēto. Teātris ir spogulis, un skatītāja uzdevums ir redzēt tajā visu, ko vēlas.

Galvenā loma izrādē "Voiceks" uzticēta aktierim Gundaram Grasbergam. Tāpat izrādē spēlēs Daiga Kažociņa, Madara Saldovere, Līga Liepiņa, Uldis Dumpis, Artuss Kaimiņš, Arturs Krūzkops, Ivars Puga, Jānis Vimba, Kaspars Dumburs, Toms Liepājnieks un Romāns Bargais.

Izrādei "Voiceks" Serebreņņikovs ir arī scenogrāfs un kostīmu mākslinieks.

LETA