Kultūra
2012. gada 21. aprīlī, 08:17

Rīgā jau astoto gadu 4. maijā organizēs Latvijas filmu maratonu

Jauns.lv

Jau astoto gadu Rīgā 4.maijā tiks rīkots Latvijas filmu maratons, kas visas dienas garumā norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace", informēja Nacionālā kino centra informācijas un izplatīšanas projektu vadītāja Kristīne Zvirbule.

Rīgā jau astoto gadu 4. maijā organizēs Latvijas f...

Latvijas filmu maratona mērķis ir vienas dienas garumā Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un viesiem dot iespēju bez maksas noskatīties lieliskas latviešu filmas. Ievērojot to, ka nupat ir beidzies kinofestivāls "Lielais Kristaps 2012", kurā tika rādītas pēdējo gadu jaunākās filmas, šogad Latvijas filmu maratons piedāvās atskatīties uz nozares veiksmīgākajām filmām, kas tapušas pēdējās divās desmitgadēs.

Filmu programmā būs atrodamas filmas visai ģimenei un dažādākajām interesēm. To vidū ir gan tādas daudz pieredzējušu meistaru spēlfilmas kā Jāņa Streiča 1991.gada filma "Cilvēka bērns" un Vara Braslas 2004.gada filma "Ūdensbumba resnajam runcim", gan arī melnbaltais Lailas Pakalniņas 1998.gada meistardarbs "Kurpe" un četru jaunu režisoru kopdarbs "Vogelfrei".

Spēlfilmu programmas kulminācijā tiks piedāvāta vecmeistara Rolanda Kalniņa lieliskā, padomju varas aizliegtā un daļēji iznīcinātā 1974.gada filma "Piejūras klimats", reizē sveicot un godinot meistaru 90 gadu jubilejā, kas gaidāma 9.maijā, vēstīja Zvirbule.

Sākot no plkst.10, kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē tiks izrādīta animācijas programma bērniem, bet no plkst.13 kinoteātra Mazā zāle būs atvēlēta bagātīgajam dokumentālo filmu mantojumam.

Dokumentālo filmu programmā tiks dots ieskats nesenā Latvijas vēsturē ar režisores Dzintras Gekas filmu "Sibīrijas bilance" un Antras Cilinskas darbu "Mūsu barikāžu laiks". Tāpat par sabiedrību un tās pārmaiņām un vērtībām stāstīs Ilzes Burkovskas-Jacobsen filma "Bekons, sviests un mana mamma" un Kaspara Gobas filma "Seda. Purva ļaudis". Dokumentālo filmu programmu noslēgs poētisko īsfilmu seanss, kurā līdzās mākslinieciskiem ļaudīm un pasaules redzējumam Daiņa Kļavas filmā "Gravitācija", Viestura Kairiša filmai "Burvju flauta" un Lailas Pakalniņas "Papa Gena" tiks rādītas filmas, kuru varoņi dzīvo vienkāršu, tajā pašā laikā piepildītu dzīvi, un tā būs režisores Unas Celmas filma "Olu kundze" un Dzintara Dreiberga darbs "Dušečka".