Vicinot zobenu, Aizsardzības ministrijā "iesvēta" topošo filmu "Nameja gredzens"
Pasniedzot zobenu, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pateicies Nameja lomas atveidotājam zviedru aktierim Edvīnam Endrem par piedalīšanos latviešiem nozīmīgajā kino projektā.
Kultūra
2016. gada 14. septembris, 14:00

Vicinot zobenu, Aizsardzības ministrijā "iesvēta" topošo filmu "Nameja gredzens"

Jauns.lv

13. septembrī, Aizsardzības ministrijā tikās topošās latviešu viduslaiku perioda filmas „Nameja gredzens” veidotāji un ministrs Raimonds Bergmanis, lai galvenās lomas atveidotājam, zviedru aktierim Edvīnam Endrem svinīgā ceremonijā pasniegtu latviešu profesionālā kalēja Jāņa Nīmaņa darinātu zobenu.

Ministrs sarunā ar klātesošajiem uzsvēra filmas centrālā simbola – Nameja gredzena nozīmi latviešu kultūrā: „Nameja gredzens ļauj latviešiem atpazīst vienam otru, lai arī kur mēs atrastos. Redzot to kādam pirkstā, mēs zinām – šis cilvēks ir nācis no Latvijas. Arī šī zobena pasniegšana topošās filmas galvenajam aktierim ir simboliska. Ceru, ka šis augstās kvalitātes darinājums būs garants tam, ka esam gatavi realizēt šo projektu.” Ministrs arī izteica pateicību Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kuru karavīri arīdzan jau paguvuši iesaistīties un palīdzēt filmas veidotājiem.

Dāvinātā zobena cena – ap 3000 eiro

Kalējs Jānis Nīmanis stāsta, ka zobena asmens darināts no Latvijā sakausēta, augstas kvalitātes Damaskas tipa tērauda: „Tas ir kompozīttērauds, divu tēraudu sakausējums attiecīgās proporcijās. Damaskas tērauda galvenās īpašības ir sīkstums, cietība un izturība.”

Pēc svinīgās zobena pasniegšanas ceremonijas tieši viņam uzticēja nodemonstrēt kaluma spēku turpat uz vietas ministrijā. Ministrs Raimonds Bergmanis ar producentu Andreju Ēķi zāles centrā novietoja galdu un uz tā – plastmasas ūdens pudeli, kuru kalējs Jānis ar vienu atvēzienu pārcirta uz pusēm, piešļakstot grīdu un demonstrējot sava zobena asumu. Pasaulē šis latviešu meistars vairāk ir pazīstams kā John Neeman – augstas kvalitātes nažu un cirvju zīmola „Autine” radītājs.

Zviedru aktieris cītīgi pētījis Baltijas vēsturi

Zviedru aktieris Edvīns Endre, kurš pasaulē plašāk pazīstams kā Erlendura lomas atveidotājs TV seriālā „Vikings”, sarunā ar kasjauns.lv atklāj, ka par filmu „Nameja gredzens” pirmo reizi dzirdējis pagājušajā jūnijā, kad ticies ar vienu no vadošajiem britu aktieru atlases režisoriem Džeremiju Zimmermanu (Jeremy Zimmerman). Endre gribējis noraidīt piedāvājumu filmēties, taču pārdomājis, kad izlasījis filmas scenāriju: „Sākotnēji biju pārliecināts, ka nevēlos piedalīties kārtējā filmā par vikingu tēmu, taču, izlasot scenāriju un iepazīstoties ar filmas varoņiem, sapratu, ka šis ir kas pavisam citādāks.”

 

Gatavojoties filmēšanas procesam, Endre ļoti daudz lasījis par tā laika Baltijas reģiona cilšu dzīvi. „Iedziļinājos Baltijā mītošo tautu ikdienā un tirdzniecības attiecībās ar citām pasaules vietām, tostarp, Romu. Mani pārsteidza tas, ka interneta vidē nebija pārāk daudz informācijas par tā laika notikumiem Baltijā,” pauž Endre.

Darbs ar filmēšanas komandu un filmas režisoru Aigaru Graubu viņu pilnībā apmierinot – komanda esot uzdevumu augstumos. Arī filmas ļauno varoni Maksi tēlos ārzemnieks – loma uzticēta angļu izcelsmes aktierim Džeimsam Blūram (James Bloor).

Andrejs Ēķis: „kino bizness jau sen ir kļuvis internacionāls”

Filmas producents Andrejs Ēķis skaidro, ka Edvīns Endre galvenā varoņa lomai izraudzīts, pateicoties savai pieredzei populārajā TV seriālā „Vikings”. „Mums šī pēctecība likās ļoti interesanta. Papildus tam mums gribētos, lai šī filma „ceļo”, ir pazīstama arī ārpus Latvijas, tāpēc galveno lomu atveidotāji ir plašāk pazīstami ārvalstu aktieri,” skaidro Ēķis. Runājot par sadarbošanos ar citu valstu aktieriem, producents teic, ka traucējumu vai grūtību neesot: „Režisors Aigars Grauba ir atradis ļoti labu ceļu un vispār kino bizness jau sen ir kļuvis internacionāls – aktieri, speciālisti un kaskadieri var būt no visas pasaules.”

Filmas „Nameja Gredzens” filmēšana uzsākta 29.augustā, kinopilsētā „Cinevilla”. Kinostudijas „Platforma Film” filma būs stāsts par 13.gadsimta notikumiem Latvijas teritorijā un zemgaļu cīņām pret iebrucējiem. Filmas pirmizrāde paredzēta 2017.gada nogalē.

Zviedru aktieris TV seriālā „Vikings” Kalējs Jānis Nīmanis rāda, kā tapa Nameja zobens Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders