Kultūra
2012. gada 22. maijs, 19:39

Jelgavā nedēļas nogalē būs pirmizrāde unikālai strūklaku izrādei

Jauns.lv

Sestdien, 26.maijā, Jelgavā Uzvaras parkā notiks muldimediālas strūklaku izrādes "Apkārt pasaulei. Latvieša ceļojums" pirmizrāde, kas ir unikāls uzvedums, kāds Latvijā tapis pirmoreiz.

Izrādes mākslinieciskā vadītāja Ilze Jansone informēja, ka izrādes laikā skatītāji varēs virtuāli apceļot daudzas vietas Amerikā, Āzijā, Austrālijā un Eiropā - vienā mirklī pārcelties no Eiropas sirds Itālijas un Francijas uz tādām eksotiskām valstīm kā Ķīna, Brazīlija un Jamaika.

"Apkārt pasaulei. Latvieša ceļojums" būs pirmā šāda apjoma multimediālā izrāde, kas tapusi Latvijā. Izrādē stāstus par dažādām pasaules vietām stāstīs aktieri Olga Dreģe, Dita Lūriņa, Zane Jančevska, Dace Bonāte, Ģirts Ķesteris, Uldis Anže, Mārtiņš Egliens, Egils Melbārdis, Lauris Dzelzītis un Artis Robežnieks.

"Mēs, latvieši, gadu gaitā esam pabijuši visur pasaulē, strādājam un dzīvojam gan tepat Eiropā, gan tālajā Austrālijā, Ķīnā, ASV. Mēs ceļojam, un mūsu ceļojumu iespaidi bieži vien ir spilgtāki nekā tie, ko rāda filmās vai apraksta grāmatās. Mēs esam satikuši šos latviešus. "Apkārt pasaulei. Latvieša ceļojums" ir piedzīvojumu stāsts, kas ļaus vienas nakts laikā nokļūt visdažādākajās pasaules malās un katrā no tām piedzīvot kādu atklājumu, paņemt kaut ko sev un atvest atpakaļ mājās," skaidroja Jansone.

Ceļojumā vedīs arī neparasti Kristapa Krievkalna aranžējumi latviešu tautasdziesmām. "Strādājot pie tautasdziesmu aranžējumiem strūklaku izrādei, man bija iespēja meklēt un atrast daudzu pasaules valstu raksturīgo mūzikā tā, lai tikai ar instrumentu palīdzību ikviens saprastu, ka atrodas Ķīnā vai, piemēram, Parīzē," pauda Krievkalns.

Viņš skaidroja, ka sarežģītāks uzdevums bija saglabāt latviešu tautasdziesmu melodiskās tēmas, kas caurvij visu uzvedumu. "Domāju ka muzikālais materiāls būs interesants ikvienam un mūsu tautasdziesmu melodiju meklēšana un atpazīšana būs aizraujošs uzdevums," pauda Krievkalns.

Izrādes muzikālais pavadījums ir ļoti neparasts - to veido jauni, katras valsts noskaņai īpaši veidoti latviešu tautasdziesmu aranžējumi. Dejojošajās strūklaku ūdens šaltīs atdzīvosies tautasdziesmas "Ziedi, ziedi, rudzu vārpa", "Upe nesa ozoliņu", "Kur tu skriesi, vanadziņi?", "Div' dzelteni kumeliņi", "Skaisti dzied lakstīgala", "Aiz kalniņa dūmi kūp" un daudzas citas.

Tā kā izrādē viena no būtiskākajām lomām ir gaismas efektu spēlēm, uzvedums sāksies tikai plkst.23, taču, neskatoties uz to, izrāde domāta visai ģimenei. Strūklakas, kas tiks izmantotas uzvedumā, līdz šim redzētas "Muzikālās bankas 2011" koncertā un tika atzītas par skatītāju iemīļotāko objektu pagājušā gada nogalē gaismas festivālā "Staro Rīga".

Projekta muzikālais vadītājs un aranžējumu autors ir Krievkalns, kurš ir arī vairāku "TV3" televīzijas šovu muzikālais vadītājs. Projekta radošā vadītāja ir LNT šovu "Latvijas Zelta talanti" un "Zelta ķepa" veidotāja Ilze Jansone, kas tikko nominēta izdevniecības "Rīgas Viļņi" balvai "Zelta Vilnis", scenārists - Guntis Ērglis, video režiju veidojusi LTV režisore Liene Žeimunde, video efektus izstrādājis Rihards Šešo, strūklaku partitūras autors un gaismu mākslinieks - Jānis Pētersons ("Alfa SLS"), bet projekta producents - Mārcis Gulbis ("Untitled productions").

Kā ziņots, šonedēļ, no 23.maija līdz 27.maijam, Jelgavā noris pilsētas svētku pasākumi, piedāvājot katram pilsētniekam un viesim košu un saistošu programmu, kurā būs dažādi festivāli, konkursi, lieluzvedumi, šovi un tradicionālais jelgavnieku svētku gājiens.

Līdztekus citiem pasākumiem sestdien, 26.maijā, plkst.23 Uzvaras parkā notiks multimediāla strūklaku izrāde, kas būs Latvijā pirmoreiz veidots uzvedums, kurā sinerģijā darbosies visdažādākie specefekti - gaismas, skaņa, ūdens, video, dūmi, lāzeri un pirotehnika, aicinot vairāk nekā stundu doties neparastā audiovizuālā fantāzijas ceļojumā.

LETA