Politika
2012. gada 22. maijs, 23:40

"Vienotība" prasa atstādināt no amata "Rīga 2014" vadītāju Diānu Čivli

Jauns.lv

Rīgas domes frakcija "Vienotība" aicinājusi Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (SC) atstādināt no amata nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāju Diānu Čivli, informēja deputāts Olafs Pulks (V).

Aicinājums atstādināt Čivli no amata pamatots ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par to, ka Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma "Rīga 2014" izdotajā brošūrā Rīgas daudzveidība tiek raksturota ar 9.maija manifestāciju pie Uzvaras pieminekļa. "Vienotības" deputāti uzskata, ka Rīga ir Latvijas galvaspilsēta un Rīgas pilsēta nevar propagandēt Latvijas valstij svešus svētkus.

"Rīgas pašvaldība dibinājusi gan nodibinājumu "Rīga 2014", gan nodibinājumu "Rīgas Tūrisma attīstības birojs". Līdz šim nekādas atskaites par paveikto un plānoto stratēģiju mērķu sasniegšanā deputātiem nav sniegtas, lai gan to vairākkārt domes tribīnē solījusi domes vadība. Nav pārliecības, kādas intereses īsteno un aizstāv Rīgas pašvaldības nodibinājumi, jo vienīgais kontrolētājs ir pats Ušakovs," stāstīja Pulks.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL!-TB/LNNK) sagaida Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) publisku atvainošanos par to, ka "Rīgas domes pārraudzībā izdots tūristu ceļvedis, kurā pilsētu raksturojošu vērtību sarakstā iekļautas "9.maija manifestācijas pie Uzvaras pieminekļa"", aģentūru LETA informēja nacionālās apvienības preses sekretāre Ieva Līne.

Nacionālā apvienība uzskata, ka "tas ir slēpts mēģinājums popularizēt totalitāru režīmu, kas atņēmis un salauzis dzīves neskaitāmām latviešu ģimenēm". Tāpēc Ušakovam jāuzņemas pilna atbildība par šo situāciju, atvainojoties Latvijas pilsoņiem un nodrošinot šāda satura materiālu izplatības apturēšanu, uzsver nacionālā apvienība.

Savukārt Ušakovs norāda, ka šos paziņojumus komentēt esot bezjēdzīgi. "Es ceru, ka nacionālās apvienības un "Vienotības" biedri brīvi pārvalda latviešu valodu. Lai viņi izlasa vienu reizi šo bukletu, kas, starp citu, tika izdots 2009.gadā, un pasaka skaidri, kas viņiem nepatīk. Tas nav nekāds ceļvedis, un to ir lasījuši visi kultūras ministri, ieskaitot Sarmīti Ēlerti. Pagaidām komentēt šos paziņojumus ir bezjēdzīgi," pauda Rīgas mērs.

Rīgas pilsētas pašvaldības šī gada budžeta programmā nodibinājuma "Rīga 2014" darbības nodrošināšanai plānoti 328 895 lati, savukārt nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" darbībā ik gadu Rīgas dome investē divus miljonus latu.

Kā vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga", bukletā "Rīga 2014", kura mērķis ir reklamēt Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, starp vairākiem ievērības cienīgiem kultūras notikumiem minēta arī 9.maija manifestācija pie Uzvaras pieminekļa.

Šokā par notikušo bija kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK). Kultūras ministrija, kas ir galvenais kurators Rīgas kā kultūras galvaspilsētas projektam, ar bukleta saturu nebija iepazīstināta. Kultūras ministre uzskata, ka 9.maijs rada nelabvēlīgu priekšstatu par Latviju, jo tajā tiek izmantota totalitārisma režīma un Krievijas simbolika, tiek slavināts padomju karaspēks un līdz ar to Latvijas okupācija. Viņa uzskata, ka ceļveži būtu jāizņem no apgrozījuma.

Savukārt nodibinājums "Rīga 2014" noliedz izskanējušo informāciju, ka Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā būtu iekļautas 9.maija svinības.

Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas plānošanā nekad nav bijis, nav un nebūs iekļauta 9.maija manifestācija pie Uzvaras pieminekļa, apgalvoja nodibinājuma "Rīga 2014" komunikācijas un mārketinga vadītāja Anna Muhka, kura atzīmēja, ka informācija par manifestāciju iekļauta brošūrā "Rīga 2014", kas nodēvēta par nesen izdotu oficiālo tūrisma ceļvedi, taču nodibinājuma "Rīga 2014" pārziņā nav tūrisma ceļvežu izdošana.

LETA