Rīgā notiks "Baltijas praida 2012" gājiens; vairākās ielās slēgta satiksme
Sabiedrība
2012. gada 2. jūnijs, 08:06

Rīgā notiks "Baltijas praida 2012" gājiens; vairākās ielās slēgta satiksme

Jauns.lv

Šodien Rīgā notiks lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkotais "Baltijas praida 2012" gājiens, informē "Mozaīkas" valdes locekle Kristīne Garina. Vairākās Rīgas centra ielās būs slēgta satiksme.

Viņa informēja, ka pulcēšanās plānota no plkst.13 Ģertrūdes ielā, posmā starp K.Barona ielu un Tērbatas ielu. Gājiens uz Vērmanes dārzu sāksies plkst.14, kur notiks sapulce "Par cilvēktiesībām". Plānots, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 650 dalībnieki.

Vērmanes dārzā Baltijas praida laikā plkst.15 uzrunu teiks ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere. Baltijas praidā piedalīsies un uzrunas teiks arī ASV valsts sekretāres palīga vietnieks ASV Valsts departamenta Demokrātijas, cilvēktiesību un darba lietu birojā Tomass Melia un ASV vēstnieks Igaunijā Maikls Polts. Pasākumā piedalīsies arī citas ASV vēstniecību Baltijā amatpersonas.

"Mēs piedalīsimies gājienā, lai atbalstītu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu kopienas cilvēkus Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē. Kā prezidents Obama nesen izteicās: "Mēs vēl nekad neesam kļūdījušies, paplašinot tiesības un pienākumus ikvienam cilvēkam." Mēs varam sākt ar mazumiņu, visā pasaulē piedaloties gājienos, lai atbalstītu tos, kuru tiesības netiek ievērotas, lai atbalstītu ikviena cilvēka tiesības uz tiesībām," saka Gārbere.

Kopš 2009.gada janvāra ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vadībā ASV Valsts departaments ir īstenojis visaptverošu cilvēktiesību programmu, kura paredz arī LGBT cilvēktiesību aizsardzību. ASV uzskata, ka mums ir jāstrādā pie tā, lai novērstu vardarbību un diskrimināciju pret LGBT cilvēkiem visā pasaulē.

Ar ASV vēstniecības atbalstu pasākumā "Par cilvēktiesībām" Vērmanes dārza estrādē plkst.15 uzstāsies ASV "indie" roka grupa "Betty".

Baltijas praidā Rīgā īpašā nevalstisko organizāciju kapacitātes stiprināšanas pasākumā piedalīsies arī LGBT organizāciju pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti no septiņām bijušās Padomju Savienības bloka valstīm, kur pulcēšanās brīvība vēl aizvien ir liegta. Šis būs pirmais šāda veida solidaritātes pasākums bijušās PSRS teritorijas valstu starpā.

Seksuālās minoritātes rīko praida pasākumus Rīgā, jo Latvijā šajā jomā joprojām ir daudz aizspriedumu un stereotipu, pat tiesībsargs Juris Jansons neizprot seksuālo minoritāšu problēmas, jo atsakās uzrunāt šo sabiedrības daļu, kas Latvijā tiek diskriminēta visvairāk, uzskata "Mozaīka".

"Mozaīkas" valdes locekle Jolanta Cihanoviča uzsvēra, ka seksuālo minoritāšu gājiens ir iecerēts kā saruna ar sabiedrību, lai pievērstu uzmanību seksuālo minoritāšu problēmām un kliedētu cilvēku aizspriedumus.

Kā ziņots, pirmais seksuālo minoritāšu gājiens jeb praids Rīgā notika 2005.gadā. Tolaik gājienu vērot bija ieradušies tūkstošiem skatītāju, starp kuriem liela daļa bija šī pasākuma pretinieki. Protestētāji mēģināja aizšķērsot gājienu, veltīja gājiena dalībniekiem lamas un rupjības, kā arī apmētāja tos ar olām un tomātiem.

2006.gadā tiesa praidu aizliedza, taču, neskatoties uz to, notika vairāki pasākumi. Dievkalpojumā Anglikāņu baznīcā praida pretinieki dievkalpojuma dalībniekus un mācītājus apmētāja ar izkārnījumiem un olām. Policija aizturēja 14 personas, arī vienu nepilngadīgo.

2007.gadā praids notika Vērmanes dārzā, tika aizturēts tēvs un dēls, kuri pasākuma laikā spridzināja petardes, tādejādi apdraudot cilvēku drošību.

2008. un 2009.gadā seksuālo minoritāšu gājieni noslēdzās bez ievērojamiem incidentiem, taču tos pavadīja kristīgo konfesiju organizētas protesta akcijas.

Vairākās Rīgas ielās būs slēgta satiksme

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkotā pasākuma laikā šodien no plkst.7 līdz 20 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Tērbatas ielas posmā no Merķeļa ielas līdz Dzirnavu ielai un Elizabetes ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Elizabetes ielas 73.namam, informēja Rīgas domē.

No plkst.12 līdz 16 nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta gājēju un transportlīdzekļu satiksme Tērbatas ielas posmā no Dzirnavu ielas līdz Martas ielai, Ģertrūdes ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, Lāčplēša ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, Blaumaņa ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai, kā arī Dzirnavu ielas posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības ielai.

Visas dienas garumā tiks slēgta arī 1.trolejbusa maršruta satiksme.

No pusnakts līdz plkst.16 transportlīdzekļiem, izņemot operatīvo transportu, būs aizliegts apstāties un stāvēt Tērbatas ielas abās pusēs posmā no Merķeļa ielas līdz Martas ielai, Ģertrūdes ielas abās pusēs posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Tērbatas ielai, kā arī Elizabetes ielas kreisajā pusē no Tērbatas ielas 50 metru garā posmā virzienā uz Krišjāņa Barona ielas pusi.


LETA /Foto: Agnese Gulbe