Klajā nākusi Egīla Jurisona grāmata par šķēpmetēju izcilo treneri Valentīnu Eiduku
Eidukas audzēkņi ir 2 pēdējo olimpisko spēļu vicečempioni Vadims Vasiļevskis un Ainārs Kovals, pašreizējais pasaules junioru rekordists Zigismunds Sirmais.
Kultūra
2012. gada 4. jūlijs, 16:06

Klajā nākusi Egīla Jurisona grāmata par šķēpmetēju izcilo treneri Valentīnu Eiduku

Jauns.lv

Doma par izcilajai šķēpmetēju trenerei Valentīnai Eidukai veltītu grāmatu radusies viņas audzēkņu panākumu iedvesmas dēļ, atzina tikko izdotās grāmatas ''Valentīna. Visu Šķēpmetēju Māte'' autors sporta žurnālists Egīls Jurisons.

Eidukas audzēkņi ir divu pēdējo olimpisko spēļu vicečempioni Vadims Vasiļevskis un Ainārs Kovals, pašreizējais pasaules junioru rekordists Zigismunds Sirmais, kuri startēs Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt Eiduka pati 2011. gada oktobrī Eiropas vieglatlētikas asociācijas īpašā ceremonijā Spānijas pilsētā Aronā saņēma Eiropas gada vieglatlētikas treneres balvu.

''Ideja par grāmatu radās akciju sabiedrības ''Lauku Avīze'' valdes priekšsēdētājam Viesturam Serdānam, kurš savu karjeru presē bija sācis kā sporta žurnālists, kas aizrāvās arī ar fotografēšanu,'' pastāstīja Jurisons, ilggadējs vieglatlētikas aprakstnieks, pašreizējais laikraksta ''Latvijas Avīze'' sporta nodaļas vadītājs. ''Viņš bija olimpiskajās spēlēs Pekinā un pasaules čempionātā Berlīnē, kur redzētais viņu tā iedvesmoja, ka viņš man teica: ja mēs neuztaisīsim grāmatu par Eiduku, tad tas būs noziegums.''

''Es nevēlējos būt noziedznieks. Darbs nebija grūts, jo arī grāmatas varone tam pati piekrita. Pats esmu bijis kopā ar tiem un klāt notikumos, kopš Eidukas vārds pēc diezgan ilgas aizmirstības tika izcelts 2002. gadā, kad viņas audzēkne Linda Brīvule kļuva par pasaules junioru čempioni,'' klāstīja Jurisons. ''Sekoja Vasiļevska uzvaras pār toreizējiem līderiem Ēriku Ragu un Voldemāru Lūsi.''

Jurisons sacīja, ka grāmata būs 1937. gadā Rēzeknē dzimušās šķēpa metējas, vēlāk šķēpa metēju treneres dzīvesstāsts apvienojumā ar visas Latvijas šķēpmešanas vēsturi no pagājušā gadsimta sākuma. Grāmatā, kuru laidusi klajā izdevniecība ''Lauku Avīze'', ir arī vairāk nekā simts fotogrāfiju, un tajā atrodamas arī treneres sekmīgāko audzēkņu vizītkartes, kas veidotas sadarbībā ar pazīstamo vieglatlētikas statistiķi Andri Staģi.

Grāmatas atvēršanas svētki trešdien notika Rīgas Olimpiskajā centrā.

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA