Juris Žagars: Cēsu Mākslas festivāls ir galvenais kultūras notikums Vidzemē
Cēsu mākslas festivāla direktors Juris Žagars.
Kultūra
2012. gada 23. jūlijs, 20:03

Juris Žagars: Cēsu Mākslas festivāls ir galvenais kultūras notikums Vidzemē

Jauns.lv

Cēsu Mākslas festivāls sešu gadu laikā iezīmējis sevi kā galveno kultūras notikumu Vidzemes reģionā, žurnālistiem pastāstīja Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars.

"Festivāls norisinās tādēļ, ka publika to pieprasa ‒ ir nauda un ir kāds, kas vēlas to skatīties, jo neatkarīgi no kā vienmēr ir stabils un garantēts Kultūras ministrijas finansējums. Šis festivāls veicina sabiedrības identitātes veidošanos, un kultūra ir mūsu ieguldījums nākotnē," norādīja Žagars.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pauda gandarījumu, ka festivāls bagātina ne tikai reģiona kultūras dzīvi, bet arī attīsta ekonomiku. "Raugoties uz lielo apmeklētāju pieplūdumu, attīstās ne tikai festivāls, bet arī pilsēta. Tūrisma attīstības dēļ ir izveidojušās jaunas viesnīcas, restorāni, tam apkārt veidojas citi radošie uzņēmumi, kas labvēlīgi ietekmē pilsētas infrastruktūru," teica ministre.

Festivālu atklās 27.jūlijā, un nepilnu četru nedēļu laikā tas piedāvās interesentiem apmeklēt četras izstādes, divas performances, astoņus koncertus, trīs labākos Nacionālā teātra iestudējumus un vienu "Dirty Deal Teatro" izrādi pusaudžiem.

Pēc publikas pieprasījuma programmā pēc divu gadu pārtraukuma iekļauta brīvdabas opera ‒ festivāla noslēgumā 18.augustā skatītājiem tiks piedāvāts Latvijas Nacionālās operas (LNO) iestudējums Džoakīno Rosīni opera "Seviljas bārddzinis" Aika Karapetjana režijā, kas īpaši pielāgota Cēsu pilsdrupu estrādei. Kopumā šogad Cēsu Mākslas festivāla skatītāji varēs izbaudīt 33 notikumus vizuālās mākslas, akadēmiskās mūzikas, operas un teātra jomā.

Žagars solīja, ka festivāla programmu bagātinās arī plaša, interesanta un ļoti daudzpusīga kamermūzikas programma, pēc kuras esot liels skatītāju pieprasījums.

Jaunums festivālā šogad ir izveidotā bērnistaba, kur skatītāji, sākoties izrādēm vai koncertiem, savus bērnus vecumā no diviem līdz 10 gadiem varēs atstāt profesionālu audzinātāju uzraudzībā, lai netraucēti varētu izbaudīt mākslu.

Pašlaik tiek plānoti arī turpmākie divi Cēsu Mākslas festivāli uz nākamajiem gadiem, lēnām tiek ieskicēti arī jaunās programmas galvenie notikumi.

Festivālā šogad iekļauti arī projekti, kuri tiek finansēti ar Eiropas Savienības programmas "Kultūra" atbalstu. 

BNS / Foto: Ieva Čīka/ LETA