Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. augustā
Latvijas senāko pilsētu ar koncertu „Pusnakts Parīzē” sveiks Marija Naumova.
Kultūra
2012. gada 3. augusts, 10:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. augustā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās viss mūs sauc uz brīvdabas svētkiem, izrādēm, festivāliem, muzejiem un koncertiem. Ratniekos, Līgatnes novadā, notiek kārtējā „Labā daba”, Mežaparkā atdzimst Zaļais teātris.

Dobelē notiek lielie Pils svētki, Brīvdabas muzejā godina maizi, Turaidā – mālu, bet Dabas muzejā – ziedus – viendienītes. Siguldā norisinās ikgadējie Operas svētki, bet Ludzā, Alūksnē, Limbažos un Ventspilī ar vērienu svin Pilsētas svētkus.

1. „Laba Daba” Ratniekos

Līdz 5. augustam Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā „Ratnieki” Līgatnes pagastā notiek mūzikas festivāls „LabaDaba” visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem tajā ir iespēja baudīt vairāk nekā četrdesmit grupu uzstāšanos.

Sestdien, 4. augustā, festivāla aktivitātes sāksies jau no pulksten 11.00. Koncerti notiks uz vairākām skatuvēm, uz kurām citu starpā uzstāsies „Oranžās brīvdienas”, „Pienvedēja piedzīvojumi” , Nils Īle, Imants Daksis un daudzi citi pašmāju mūziķi, kā arī viesmākslinieki no Kānādas, ASV, Somijas, Krievijas un Lietuvas. Savukārt svētdien, 5. augustā, Dj Arno spēlēsies ar vokālisku dub techno un hipnotiski rituālu dark techno.

Arī šogad festivālā „LabaDaba” paralēli mūziķu sniegumam uz vairākām skatuvēm strādās gan radošās darbnīcas, gan būs iespējams savus spēku izmēģināt dažādās izglītojošās aktivitātēs. Šogad festivāla programmā debitē Zaļās Pūces miga – vieta, kur paslēpties no apkārtējā trokšņa. Ar muzikālo un audiovizuālo noformējumu Zaļās Pūces Migu nodrošinās vairāki dīdžeji. Katrs festivālā varēs arī izveidot savu maizes kukulīti un piedalīties tās izcepšanā. Sevi krāšņāku varēs padarīt ar hennas tetovējumiem. „LabāDabā” viesosies arī bērnu zinātnes centrs „Z(in)oo” un zinātkāres centra „Zili Brīnumi” telts. Kā zināms, „LabaDaba” mīl dzīvniekus, tāpēc katru gadu uz festivālu dodas arī Juglas suņu patversmes iemītnieki. Līdztekus mākslas izpausmēm apmeklētājiem tiks piedāvā festivāla „2ANNAS 2012” labāko filmu izlase, bet tiem, kas vēlas „izveidot ko paliekošu” būs iespēja piedalīties zvanu gatavošanas darbnīcā. Būs arī sports, alus un pirts.

Biļešu cena: Ls 10 – 20 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.labadaba.lv .

„Laba Daba 2012”

2. Ludzas 835. dzimšanas diena

Vecākā Latvijas pilsēta Ludza atzīmē savu 835. dzimšanas dienu. Šajās brīvdienās tik tiešām ir vērts paviesoties Latvijas pilsētā ar vissenāko vēsturi un izgaršot pilsētas svētku garšu!

* Sestdien, 4. augustā, Mazā Ezerkrasta ielā no pulksten 10.00 līdz 13.00 darbosies „Ēdāju iela” kopā ar pavāru Mārtiņu Sirmo un notiks Amatnieku tirdziņš. Pilsētas parkā visu dienu – atrakcijas bērniem un dažādi koncerti, kuros uzstāsies arī vieskolektīvi no Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Vācijas un Bulgārijas. Pulksten 20.30 Pilsētas parkā izskanēs Marijas Naumovas koncerts, pēc kura līdz agram svētdienas rītam - balle. Arī stadionā „Vārpa” valdīs jautrība līdz svētdienas rītam: pulksten 15.00 - motorizētās kolonnas „Klaidoņi” brauciens, pēc tam no pulksten 18.00 līdz 20.00 stadionā notiks starptautiskais motociklistu festivāls „Klaidoņu dienas 2012”, kam arī sekos nakts balle.

* Svētdien, 5. augustā, galvenie svētku pasākumi notiks Ludzas Pilskalnā. No pulksten 12.00 līdz 16.00 – vizināšanās ar zirgiem un Amatnieku tirgus; pulksten 11.00 -dievkalpojums par Ludzu un ludzāniešiem; pulksten 12.15 - Raimonda Paula jauno dziesmu programma „Miers un Bērziņš” (dziedās Andris Bērziņš un Harijs Spanovskis); pulksten 13.30 - amatierteātru brīvdabas izrāde „Vurvuleits”. Savukārt pulksten 14.00 pilsētas bibliotēkā notiks tikšanās ar novadnieku, izcilo kinodokumentālistu  

Hercu Franku. Pulksten 18.00 kinoteātrī „Latgale” izrādīs filmu „Raganu mēnesis”, kā arī būs tikšanās ar filmas varoņiem. Filmas galvenie varoņi ir divi latviešu zēni – aktieri labākos gados (Andris Bērziņš un Harijs Spanovskis), kas piedzīvojuši un pārdzīvojuši dzīves krīzes. Viņi dodas apmeklēt dziednieces - raganas, lai vasaras mēnesī atgūtu spēku un no jauna saskatītu dzīves jēgu un mērķus.

Šajās svētku dienās Ludzā notiks arī citi pasākumi – gan jautri un gudri, gan skaļi un mierīgi. Sīkāk internetā: www.ludza.lv .

3. Pilsētas svētki arī Alūksnē, Ventspilī un Limbažos

Šajās brīvdienās pilsētas svētkus svin arī citās Latvijas pilsētās – Alūksnē, Ventspilī un Limbažos:

* Alūksnes pilsētas svētku moto ir „Trejdeviņi vārti vaļā vērti!”. Tajos svinēs arī Marienburgas cietokšņa 670.gadskārtu.

Sestdien, 4. augustā, jau pulksten 9.00 Lielā Ezera ielā sāks darboties Amatnieku tirdziņš. No pulksten 10.00 līdz pat pēcpusdienai notiks ielas koncerti „Aiz trejdeviņām zemēm”. Vakarā visus Pilssalas estrādē aicinās mūzikls „Teic, kur zeme skaistākā…”. Dienas laikā Pilssalā – sporta un ģimeņu aktivitātes, savukārt uz ūdens – nemotorizēto ūdens peldlīdzekļu konkurss - parāde „Alūksnes plosts 2012”. Svētdien alūksniešu dzimtas pulcēsies kapusvētkos Alūksnes Lielajos un Mazajos kapos, bet pēc kapusvētkiem Tempļakalnā notiks grupas „Eolika” brīvdabas koncerts. Sīkāk internetā: www.aluksne.lv.

* Ar plašu pasākumu programmu tiek svinēta arī Ventspils 722. dzimšanas diena. Šī gada nozīmīgākā dāvana ventspilniekiem svētkos ir atjaunotā Livonijas ordeņa pils kompleksa un jaunās ekspozīcijas „Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām” nodošana apmeklētāju vērtējumam. Svētku sestdienā pulksten 11.00 sāksies pilsētas dzimšanas dienas gājiens. Norisināsies arī Ziedu paklāju festivāls, kurā  47 dalībnieku komandas no Latvijas, Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Ukrainas veidos sešus kvadrātmetrus lielus taisnstūra, kvadrāta vai apļa formas ziedu paklājus par tēmu „Putni”.

Būs arī dažādi koncerti un uzvedumi. Vakara programmā Ostas ielas promenādē sestdien no pulksten 19.00 uz lielās skatuves kāps grupa „Triānas parks”, dziedātāja Aija Andrejeva, grupas „DaGamba” un „Latvian Blues Band” un Liepājas Simfoniskais orķestris. Reņķa dārzā notiks svētku balle, kurā muzicēs grupas „Autobuss debesīs”, „Romiros” un „Tumsa”. Savukārt svētdien, 5. augustā, no pulksten 11.00 visus aicinās Amatu diena un amatniecības izstrādājumu tirdziņš Piejūras brīvdabas muzejā. Pārventas centrā 5. augustā pulksten 14.00 notiks bardu koncerts. Sīkāk internetā: www.ventspils.lv .

Ventspils Pilsētas svētki

* Sestdien, 4. augustā, visi aicināti arī uz Limbažu pilsētas svētkiem. Vecpilsētā notiks Amatnieku tirgus, Baumaņu Kārļa laukumā – retro motociklu parāde, estrādē no pustrijiem – koncerti, kuri deviņos vakarā noslēgsies ar balli, kurā uzstāsies Igo, Gvido Linga, Nikolajs Puzikovs, Latgales kapela „Dziga” un draugi no Lietuvas - Paņevežas, Pilsdrupās norisināsies Mīlas meistarības skola. Notiks arī daudzi citi pasākumi. Sīkāk internetā: www.limbazi.lv.

4. Pils svētki Dobelē

Sestdien, 4. augustā, Dobelē notiks Pils svētki. Pils pagalms pārvērtīsies krāšņā tirgus laukumā, kur cep, vāra, ēd un dzer, spēlē teātri, kur var uzlaikot senas drānas, klausīties galma mūziku, izstaigāt un kaut iedomāties Senās Pils istabu plānojumu Dobeles komtura fon der Rekes, Kurzemes hercoga Fridriha atraitnes Magdalēnas vai pils pārvaldnieka Offenberga laikos.

Svētki tiks ieskandināti Dobeles tirgus laukumā, kur jau no pulksten 15.00 visus aicinās zirgu izjādes, ceļojošais cirks un orķestris. Pulksten 15.30 sāksies muzikāls gājiens uz Dobeles pilsdrupām, kurā aicināts piedalīties ikviens, bruņojies ar skanošu, grabošu instrumentu, lielu platmali, kupliem brunčiem vai platu smaidu.

Dobeles pilī visas dienas garumā sagaidīs dažādi pārsteigumi: * augstdzimušas dāmas un kungi no dažādām Latvijas pilīm centīsies ievilināt savā noslēpumainajā pasaulē; * tirgus laukums ar visām izpriecām, uguns rijējiem, garkājiem un klauniem, ēšanu, dzeršanu, dancošanu un dažādu spēkošanos, kartupeļu mizošanas un govs slaukšanas sacensībām, ugunskuru, ziedu vainadziņu mešanu upē.

Pulksten  17.30 - dalībnieku uzmanībai Spānijas galma orķestris, ar seniem eksotiskiem instrumentiem, lautu, dūdām, mandolīnu, kobazu un citiem, bet pulksten 19.00 Spānijas ritmos uzstāsies Ogres Tautas teātris, izrādot Moljēra slaveno mīlētāju „Donu Žuanu”. Pulksten 21.00 - Noslēguma koncerts, Dobeles pils mistērijas ar uguns šovu, kas vainagosies ar īsti latvisku dziedāšanu un dancošanu, Valta Pūces Etnogrāfiskā orķestra koncertu un „Kalves” dejotājiem. Koncerts plūstoši pāries vakara ballē un vispārējā līksmībā!

Ieeja uz visiem pasākumiem bez maksas. Sīkāk internetā: www.dobele.lv .

5. Teātra un mūzikas svētki Mežaparkā Zaļajā teātrī

Mežaparka Zaļajā teātrī turpinās Teātra un mūzikas svētki:

* Sestdien, 4.augustā, pulksten 18.00 Zaļajā teātrī notiks Latvijas Nacionālās operas solistu un kamerorķestra koncerts „Tev pieder mana sirds”. Soprāna Ingas Šļubovskas, soprāna Evijas Martinsones, tenora Viestura Jansona, baritona Jura Ādamsona un Latvijas Nacionālās Operas kamerorīķestra diriģenta Mārtiņa Ozola vadībā izpildījumā varēs baudīt dziesmas no Johana Štrausa operetes „Sikspārnis”, Imres Kalmana „Grāfiene Marica” un „Silva” un Franca Lehāra „Jautrā atraitne” un „Paganini”. Biļešu cenas: Ls 7 – 15 („Biļešu paradīzes” tīkla).

* Svētdien, 5. augustā, pulksten 18.00 Zaļajā teātrī notiks Valmieras teātra izrāde „No

saldenās pudeles”. Iestudējot Rūdolfa Blaumaņa sarakstīto darbu, izrādes režisors Felikss Deičs puspajokam, pusnopietni ir teicis, ka šajā izrādē viņš beidzot pateikšot visu par latviešiem. Teātra un mūzikas svētku apmeklētāji tiek aicināti dzīvot līdzi Blaumaņa radītās Marijas kaislībām. Visam pagastam zināms, ka lepnā Marija katram netīkamam preciniekam pasniedz etiķskāba jāņogu vīna glāzi. Bet mājām tik ļoti vajag jaunu un apsviedīgu saimnieku! Pie abu problēmu risināšanas, kā nu prot, ķeras gan saimnieces, gan saime. Biļešu cenas: Ls 5 -7 („Biļešu paradīzes” tīklā).

6. Siguldas Opermūzikas svētki

Šajā nedēļas nogalē Siguldā jau 20. reizi notiek Starptautiskie Opermūzikas svētki, kuri atkal piedāvās augstvērtīgus operas uzvedumus:

* Sestdien, 4. augustā pulksten 14.00 Siguldas pilsdrupu estrādē tiks piedāvāts koncertuzvedums bērniem – „Brēmenes muzikanti Siguldā”. Uzveduma pamatā ir slavenās brāļu Grimmu pasakas motīvi, ietverti mūzikas un mākslas pasaules tēlos. Skanēs Kamila Sen - Sansa un Ričarda Šeparda brīnišķīgā mūzika, kuru ar acīm ieraudzīt palīdzēs Latvijas Mākslas akadēmijas studentu uzveduma laikā radītās tēlu instalācijas. Koncertuzvedumā piedalīsies: Siguldas jauniešu kamerorķestris, klavieru duets – Agra un Arnolds Dimanti, Siguldas Tautas teātra aktieri, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti. Biļešu cena: Ls 3.

* Sestdien, 4. augustā, pulksten 21.00 svētku īpašais notikums būs Džuzepes Verdi operas „Traviata” oriģināliestudējums. Titullomās būs pasaulē pašreiz pieprasītākā latviešu Viktorija Jastrebova, bet Alfrēda Žermona lomā iejutīsies harizmātiskais, pasaulē atzītais un aizvadītajos Opersvētkos klausītāju sirdis iekarojušais tenors Pavols Bresliks, kas patlaban uzskatāms par pasaulē pievilcīgāko šīs lomas interpretu. Izrādes režisors ir Edmunds Freibergs, skatuves dekorācijas veidojis spilgtākais latviešu jaunākās paaudzes scenogrāfs Reinis Suhanovs, diriģents – profesors no Vīnes Vladimirs Kiradžijevs. Iestudējumā piedalīsies svētku orķestris un koris. Pēc operas „Traviata” apmeklētāju ērtībām būs norīkots nakts papildvilciens uz Rīgu. Biļešu cenas: Ls 10 – 40.

* Svētdien, 5.augustā, pulksten 13.00 Siguldas luterāņu baznīcā notiks Garīgās mūzikas koncerts. Ieeja bez maksas.

* Svētku noslēgumā svētdien, 5.augustā, pulksten 17.00 klausītāji varēs baudīt grandiozu Galā koncertu, kurā uzstāsies daudzu opermīļu vērtējumā pirmais dramatiskais tenors pasaulē Aleksandrs Antoņenko, jaunā itāļu zvaigzne Rafaela Andželeti, Filipe Do (Francija), Marijas teātra solists Jevgeņijs Akimovs (Krievija), pasaulslavenais Džons Veigners no Austrālijas, starptautiski atzītu konkursu laureāte Klementīne Margēna (Francija), Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis un citi, kā arī Rīgas Doma zēnu koris, svētku orķestris un koris. Koncertu diriģēs maestro Aleksandrs Viļumanis. Biļešu cenas: Ls 10 -40.

Biļetes nopērkamas „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.sigulda.lv .

7. Muzeju brīvdienas: māls, maize un dienziedes

Īsti vasarīgas nodarbes un skates mūs gaida arī muzejos. Tajos varam baudīt to, kas iespējams tikai šajā laikā:

* Latvijas Dabas muzejā vēl tikai šajās brīvdienās ir skatāma dienliju izstāde, kurā tiks eksponēti gan Latvijas, gan ārzemju selekcijas jaunumi. Katrā no izstādes dienām būs aplūkojamas ap 180 līdz 200 dažādas dienliliju šķirnes, taču katru rītu ziedi tiks mainīti, tāpēc kopumā būs iespēja apskatīt līdz pat 400 dažādu dienliliju šķirņu. Šogad šī būs vienīgā lielā dienliliju izstāde Latvijā. Kā liecina šo ziedu nosaukums, dienlilijas jeb dienziedes ir īpašas ar to, ka katrs tās zieds zied tikai vienu dienu. Taču uz viena ziedkāta ir 10 līdz 50 pumpuri, kas atveras pakāpeniski. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv. * Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 5.augustā, no pulksten 10.00 līdz 15.00 rīkos Maizes godus. Šajā dienā muzejā norisināsies pasākumi, ekspozīcijas un ekskursijas, kas saistītas gan ar labības audzēšanu un novākšanu, gan ar graudu apstrādi senos laikos un mūsdienu tehnoloģiju laikmetā. Tāpat tiks rādīts, kādus ēdienus un dzērienus tradicionāli gatavoja no graudiem un miltiem, būs iespēja uzcept savu „štokmaizi”, uzsmērēt sviestmaizi un uzvārīt putru no pašu maltiem miltiem. Sīkāk internetā:

www.brivdabasmuzejs.lv

.

* Turaidas pilī svētdien, 5. augustā, no pulksten 13.00 līdz 17.00 notiks pasākums  „Māla gudrība”, kurā  būs iespēja iepazīt plašo un daudzveidīgo māla pielietojumu Turaidas pilī, izzināt podnieku noslēpumus, māla pielietojumu skaistumkopšanā, izmantot muzeja speciālistu zināšanas ekskursijās un stāstos par pils vēsturi, iepazīties ar izstādi par Turaidas pils krāsns podiņiem un noklausīties dr. hist. Ievas Oses lekciju „Ko stāsta uz Turaidas podiņiem attēlotie evaņģēlisti?”. Pils pagalmā svētku laikā darbosies amatnieku tirdziņš un dažādas radošās darbnīcas, skatītājus iepriecinās muzikāli priekšnesumi. Svētku laikā īpašs piedāvājums būs iespēja izgatavot savu Turaidas pils ķieģeli ar uzrakstu „Turaida 798”, jo tik daudz gadu ir senākajiem Turaidas mūra pils ķieģeļiem. Sīkāk internetā: www.turaida-muzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: Oļegs Zernovs, Evija Trifanova/LETA, Valmieras teātris, Dzintars Šubins/

www.poga.lv