TV rāda Rīgā uzņemto Krievijas seriālu ar daudzu latviešu piedalīšanos
Vienā no lomām redzēsim Krievijas seriālos iecienīto latviešu aktieri Ivaru Kalniņu.
Kultūra
2012. gada 24. augusts, 21:11

TV rāda Rīgā uzņemto Krievijas seriālu ar daudzu latviešu piedalīšanos

Jauns.lv

Pirmais Baltijas kanāls (PBK) pirmdien, 27. augustā, sāk demonstrēt četru sēriju seriālu „Aizmirstais”, kas no 2011. gada aprīļa līdz jūnijam ar daudzu latviešu aktieru līdzdalību tika filmēts Rīgā. Mākslas darba tapšana tolaik guva plašu publicitāti. Seriāla nosaukuma darba variants toreiz bija „Apgabala drāmas teātris”, bet tagad – „Aizmirstais”.

Īss seriāla „Aizmirstais” sižeta izklāsts

1949. gads. Bijušais frontinieks un izmeklētājs Sergejs Gastevs, sastopoties ar viņam neierasto funkcionāru savstarpējas negodprātīgas izlīdzēšanas problēmu, attālinās no izmeklēšanas darbībām. Centieni atjaunot taisnību viņam gandrīz beidzas ar nokļūšanu aiz restēm. Gastevs nolemj ierobežot savu nodarbi tikai ar romiešu tiesību pasniegšanu neliela apgabala centra universitātē. Arī Sergeja personīgajā dzīvē viss nav vienkārši: attiecības ar pilsētas komjauniešu līderi nākas rūpīgi slēpt...

Pēkšņi pilsētu satricina virkne pārdrošu noziegumu. Milicijas centieni nokļūt noziedzniekiem uz pēdām ir nesekmīgi, tāpēc pilsētas vadība nolemj izveidot štābu, kuram dot neierobežotas pilnvaras cīņai ar bandītismu. Tajā tiek iesaistīts arī kādreiz talantīgais izmeklētājs Gastevs. Cenšoties atklāt vienu noziegumu, izmeklētāji neviļus nonāk uz pēdām finanšu afērai, kas saistīta ar Staļina 70-gadi. Gastevam rodas aizdomas, ka noziegumā iesaistīta arī viņa mīļotā sieviete... Jo rūpīgāk izmeklētājs iedziļinās lietā, jo skaidrāks kļūst, ka tās pavedieni ved uz pašu funkcionāru augšgalu. Pār seriāla varoņiem sāk gult nāves briesmu ēna.  

Seriāla filmēšana:

Viss miniseriāls „Aizmirstais” tika uzņemts Rīgā. Tās „eiropeiskās” retro stila ielas PSRS laikos kinematogrāfā bieži tika izvēlētas, lai kā notikumu norises fons figurētu vēsturisku vai Rietumvalstu vidi atainojošu filmu uzņemšanā. Seriāla „Aizmirstais” gadījumā viss ir tieši pretēji – Latvijas galvaspilsēta „spēlē” pēckara Krievijas apgabala centra lomu. „Šis kino projekts ir sarežģīts, specifiski vēsturisks. Lai atrastu piemērotu filmēšanas vidi, nācās pielikt ne mazums pūļu. Tieši šī iemesla dēļ mēs neuzņēmām veselas ielas, bet gan tikai atsevišķus to fragmentus. Pēc tam ar rūpīgas montāžas palīdzību uzfilmētais materiāls tika veidots par vienotu veselumu. Rīga ir pilsēta, kurā ar lielu pietāti izturas pret vēsturisko arhitektūru. Te var atrast piemērotu vidi dažādu laikmetu filmēšanai – no viduslaikiem līdz pat mūsdienu Eiropai un Krievijai,” par Rīgu stāsta seriāla režisors Vladimirs Ščegoļkovs.

Filmas radītāji uzsver, ka rīdzinieki, kuriem daudzkārt pilsētas ielās nācies vērot kino profesionāļu darbu, aktīvi palīdzējuši filmēšanas procesā. Daudzi atsaucās uz radošās grupas uzaicinājumu un piedalījās masu skatu vai nelielu epizožu uzņemšanā. Filmēšanai pieguļošo māju iedzīvotāji pēc kino grupas lūguma aizvāca savas mašīnas „no kadra”. Ļoti lielu palīdzību sniedza Latvijas Antīko automobiļu kluba biedri, kuri filmēšanas vajadzībām atvēlēja savus senos spēkratus.

Seriāla izpildproducentes pienākumus pildīja Latvijas studijas Screen Vision pārstāve Laima Freimane. Krievijas seriāla filmēšanas laukumā nereti strādāja ap 20 kino ļaudis no Latvijas un tikai daži – no Krievijas. Latviešu kino industrijas speciālisti par to bija gandarīti, jo viņiem pavērās iespēja parādīt savas prasmes arī citas valsts kino veidotājiem.

Kalniņš, Anže, Āboliņš, Keišs un citi…

Seriāla galveno varoņu lomās iejutušies populāri Krievijas aktieri Jevgeņijs Ciganovs, Aleksejs Serebrjakovs, Marija Maškova, Andrejs Merzlikins.

Taču Latvijas skatītājiem šī krimināldrāma ir īpaši interesanta tāpēc, ka tajā filmējušies daudzi Latvijas aktieri – Ivars Kalniņš, Arnis Līcītis, Indra Burkovska, Gundars Āboliņš, Jānis Paukštello, Lauris Dzelzītis, Uldis Anže, Māra Siliņa, Didzis Jonovs, Gints Grāvelis, Ainārs Ančevskis, Marija Bērziņa, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Anete Saulīte, Katrīna Šmate un citi. Arnis Līcītis, kurš aizvadītajā desmitgadē daudzos Krievijas seriālos un filmās atveidojis galvenās lomas, šajā darbā iejūtas universitātes dekāna tēlā, par kuru joko: „Šajā seriālā man ir sīka epizode. Kopējai ainai mana dalība noteikti kaut ko dod, bet skatītājs, ja nepareizajā brīdī pamirkšķinās acis, mani var arī palaist garām!” Bet Laurim Dzelzītim uzticēta viena no miliču lo-mām. «Ir interesanti darboties šajā projektā. Ar krievu valodu man nav problēmu, taču es domāju, ka beigās manu tekstu kāds dublēs, lai nedzirdētu savādo akcentu,” prāto Dzelzītis.

PBK seriālu „Aizmirstais” demonstrēs no 27. līdz 30. augustam pulksten 22.10.


Kasjauns.lv / Foto: publicitātes foto