Kultūra
2012. gada 27. augustā, 05:02

Nacionālais teātris šonedēļ viesosies Neretā un Ventspilī

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais teātris ar režisora Valtera Sīļa veidoto izrādi "Veļupes krastā" 1.septembrī viesosies Neretā, savukārt ar režisora Valda Lūriņa iestudēto tautas komēdiju "Latgola.lv" 2.septembrī viesosies Ventspilī, informēja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Nacionālais teātris šonedēļ viesosies Neretā un Ve...

Izrādē "Veļupes krastā", kas tapusi pēc Melānijas Vanagas tāda paša nosaukuma darba, piedalās aktieri Daiga Gaismiņa, Astrīda Kairiša, Līga Liepiņa un Anete Saulīte.

Izrāde ir latviešu sieviešu spēka stāsts. Nakts uz 1941.gada 14.jūniju kļūst par robežšķirtni tūkstošiem cilvēku dzīvē, bet tā nebūt nenozīmē tikai postu vai nāvi, jo sievietēm ir bērni un uz viņu pleciem ir atbildība par vecajiem cilvēkiem.

Sīlis uzskata, ka Vanaga apstiprina veco patiesību, ka nelaimē cilvēks visatklātāk parāda savu raksturu. Rakstnieces darbs atklāj cilvēkus, viņu pārdzīvojumus un domas, kas slēpjas aiz 1941.gada 14.jūnija 15 424 upuru statistikas.

"Ar šo darbu man gribas mums visiem sāpīgas rētas nedaudz paplēst vaļā un likt aizdomāties, ko tas nozīmēja jauniem cilvēkiem, viņu vecākiem un bērniem nokļūt izsūtījumā uz 16 gadiem, pazaudēt savus vīrus un bērnus, cīnīties ar badu un sadzīvot ar nepārtrauktiem meliem. Šis stāsts ir gan par tiem, kas izturēja, gan tiem, kuriem šis pārbaudījums bija par smagu," sacīja izrādes režisors, piebilstot, ka ir lietas, kuras nevajag aizmirst, un nevis tādēļ, lai nebeidzami sāpētu, bet tādēļ, lai mēs apzinātos paši sevi.

Savukārt "Latgola.lv" ir pati skatītākā Latvijas Nacionālā teātra izrāde gan aizvadītajā sezonā, gan sezonu iepriekš. To jau ir noskatījušies vairāk nekā 60 000 skatītāju.

"Protams, ir liels prieks un gandarījums, ka "Latgola.lv" cilvēkiem patīk, ka uz izrādi brauc skatītāji pat no vistālākajiem Latvijas novadiem. Šīs izrādes popularitāte apliecina, ka skatītāju reizēm var uzrunāt pavisam vienkāršas, vispārcilvēciskas lietas. Un bieži vien tās vienkāršās lietas kļūst par visbūtiskākajām - mājas, mīlestība un zeme," pauda izrādes režisors.