Kultūra
2012. gada 30. augusts, 13:38

LNO jauno sezonu atklās ar Dzenīša operas "Dauka" pasaules pirmatskaņojumu

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā opera (LNO) jauno sezonu sāks 7.septembrī ar Andra Dzenīša operas "Dauka" pasaules pirmatskaņojumu, pastāstīja LNO sabiedrisko attiecību speciāliste Gita Valtenberga.

Ar operas "Dauka" koncertuzvedumu LNO turpina sākto latviešu opermūzikas popularizēšanu. Andris Dzenītis ir viens no talantīgākajiem jaunajiem latviešu komponistiem, norādīja operas pārstāve. Dzenīti un dzejnieku Kārli Vērdiņu iedvesmojis Sudraba Edžus stāsts par dullo Dauku.

"Manā iztēlē Dauka iemieso ne tik daudz indivīda konfliktu ar pelēko masu, bet drīzāk mākslas sadursmi ar pasaules realitāti," norādījis komponists.

Savukārt libretists Vērdiņš operas galveno varoni raksturo kā "nevis dullu, bet zinātkāru un apdāvinātu cilvēku – pasaules izzināšana viņam sniedz laimes izjūtu".

Operas koncertuzvedumu veido diriģents Aigars Meri, režisore Ināra Slucka, māksliniece Katrīna Neiburga, horeogrāfe Elita Bukovska. Operas libretu pēc Sudrabu Edžus stāsta motīviem sarakstījis Vērdiņš.

Titullomu spēlēs Armands Siliņš, pārējo lomu izpildītāji būs Ieva Parša, Kārlis Saržants, Guntars Ruņģis, Imants Erdmans, Andris Lapiņš, Rihards Mačanovskis, Kristīne Gailīte, Andžella Goba un Viesturs Jansons. Uzvedumā piedalīsies arī Rīgas Doma zēnu koris.

Operas "Dauka" koncertuzvedums uz LNO skatuves jaunajā sezonā būs skatāms vēl divas reizes – 22.septembrī un 2013.gada 14.jūnijā Rīgas Operas festivālā.

Preses konference, kas veltīta šai operai un jaunās sezonas svarīgākajiem notikumiem – jauniestudējumiem, viesizrādēm Eiropā un Krievijā, meistarklasēm –, notiks 3.septembrī LNO Beletāžas zālē.

Paredzēts, ka tajā piedalīsies LNO direktors Andrejs Žagars, direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Artūrs Maskats, komponists Andris Dzenītis, diriģents Aigars Meri, režisore Ināra Slucka, dzejnieks Kārlis Vērdiņš un Daukas lomas atveidotājs LNO solists Armands Siliņš.

BNS