Jūrmalā notiks Indijas dienas
Jūrmalā gandrīz mēnesi ilgs Indijas kultūras dienas.
Novadu ziņas
2012. gada 18. septembris, 15:31

Jūrmalā notiks Indijas dienas

Jauns.lv

Jūrmalā katru gadu notiek kādas pasaules valstij veltītas dienas. Šogad tās no 19. septembra līdz 14. oktobrim būs veltītas Indijai. To laikā notiks vairāki interesanti un krāsaini pasākumi.

„Turpinās tradīcija katru gadu iepazīstināt jūrmalniekus ar kādas valsts kultūru. 2010. gadā Jūrmalā bija Portugāles dienas, 2011. – Zviedrijas dienas. Šogad kārta pienākusi plašajai un daudzkrāsainajai Indijai. Indijas dienu programma piedāvā jūrmalniekiem un pilsētas viesiem vairākus  interesantus un  krāsainus pasākumus,” teic šo dienu organizatore, Jūrmalas Kultūras centra Mākslinieku nama vadītāja Agnese Bule.

Indijas dienas sāksies ar Kristīnes Briedes izstādes „Malajalu vīrs” atklāšanu trešdien, 19. septembrī pulksten 18.00 Jūrmalas Mākslinieku namā Muižas ielā 6 sāksies Indijas dienas Jūrmalā, kas norisināsies no 19. septembra līdz 14. oktobrim.

Savukārt 29. septembrī  pulksten 14.00 Horna dārzā Majoros notiks indiešu klasisko deju koncerts, ko sniegs indiešu deju studija „Bharata”. Notiks arī indiešu deju meistarklases. Mākslinieku namā 30. oktobrī pulksten 16.00  būs „Indiešu vakarēšana”, ko ar pastāstiem un Indijas tēju vadīs Kristīne Briede. Jūrmalas teātrī 12. oktobrī pulksten 19.30 aicinās Indijas klasiskās mūzikas koncerts „Iedvesmas lidojums – Khayal”, kur uzstāsies Akašs Sergejs Ancupovs – sarod (Latvija), Rītis Kamičaitis – tabla (Lietuva) un Lila Ludmila Žurkova –  tampura (Latvija). Kauguru kultūras namā 23. septembrī un 14. oktobrī  pulksten 14.00 notiks režisora Denija Boila filmas „Graustu miljonārs” seansi.

Kristīne Briede ne tikai iekārto izstādi „Malajalu vīrs”  Mākslinieku namā, bet 30. oktobrī arī vadīs indiešu vakarēšanu. Viņa ir dokumentāliste, kas strādā ar dažāda mēroga kultūras, mākslas un sociāliem projektiem. To tēma parasti ir vienkāršais cilvēks un vide. Kristīne Briede savulaik Liepājas Karostā bijusi viena no „Kultūras un informācijas centra K@2” vadītājiem, izveidojusi un vadījusi laicīgās mākslas galeriju „K.Māksla”, veidojusi dokumentālas filmas.           

Indijas dienām veltītajā izstādē Jūrmalā Kristīne Briede piedāvā stāstus par vairākiem krietniem malajalu vīriem, arī viņu bērniem un sievām, kas mitinās Keralā – vienā no skaistajām Indijas dienvidu pavalstīm Arābu jūras piekrastē.

„Malajalu ļaudis tāpat kā latvieši dzīvo Dievam, Dabai un Darbam, vienkārši dara to daudz citādāk nekā mēs, un tāpēc izstādes apmeklētājiem varētu būt interesanti iepazīt, pavērot, salīdzināt, papriecāties, nobrīnīties un reizēm pat nošausmināties par vienkāršo malajalu dzīvesveidu, ieražām un tradīcijām,” teic māksliniece.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock