Kultūra
2012. gada 2. oktobris, 12:07

JRT ar izrādi "Tumšās alejas" debitē režisors Vladislavs Nastavševs

Jauns.lv

Šovakar Jaunā Rīgas teātra Muzeja zālē notiks režisora Vladislava Nastavševa debija šajā teātrī ar iestudējumu "Tumšās alejas", kas tapis pēc Ivana Buņina stāstu motīviem.

Izrādes režisors veido arī iestudējuma vizuālo un muzikālo noformējumu, kostīmu māksliniece ir Ieva Veita, bet lomās iejutīsies Guna Zariņa, Baiba Broka, Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš, informēja teātra reklāmas daļas vadītāja Dagnija Grīnfelde.

Jaunā izrāde tiek veidota no 12 savstarpēji nesaistītiem stāstiem par mīlestību un kaisli. Kaisli kā nāvējošu infekciju. Izrādes veidotāji mēģinās meklēt atbildi uz jautājumu par to, kā noķert tos uzliesmojuma mirkļus, ko beigās arī sauc par dzīvi.

"Esmu, var teikt, izaudzis teātrī un lielā mērā ar Jaunā Rīgas teātra izrādēm. Man iespēja strādāt ar aktieriem šajā teātrī nozīmē uzdot jautājumu sev, kas ir teātris, kādai jābūt teātra valodai, kas ir un kas nav atļauts, vai pastāv jēdzieni atļauts un neatļauts, kas ir cenzūra un pašcenzūra. Izrāde būs par mīlestību, tās tumšajām, cietsirdīgajām pusēm. Kā spēlēt mīlestību uz skatuves, kas tas ir, kā spēlēt seksu un, kas ir gaume. Mēs žonglējam ar visām šīm lietām. Tas būs mans dialogs ar aktieriem, Buņinu un pašam ar sevi," skaidroja izrādes režisors.

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis minēja, ka teātra lielākā bagātība, ar ko jārēķinās visiem režisoriem, ir aktieri, un tas nosaka arī viesrežisoru izvēli.

Ivans Buņins (1870-1953) bija krievu rakstnieks un dzejnieks, Nobela prēmijas literatūrā laureāts. Stāstu krājumu "Tumšās alejas" viņš radīja laikā no 1937.gada līdz 1945.gadam. Vairums stāstu tapa kara gados, rakstniekam uzturoties Dienvidfrancijā, kur dzīves apstākļus noteica skarbais Višī režīms. Dzīves nogalē Buņins "Tumšās alejas" uzskatīja par savu labāko darbu.

Nastavševa iestudētā izrāde "Tumšās alejas" nebūs iesakāma skatītājiem, kas vēl nav sasnieguši 16 gadu vecumu. Izrāde būs skatāma teātra Muzeja zālē, kas atrodas Talsu ielā 1.


LETA