Māte parādā valstij, jo dēls nomiris nepareizā datumā. VIDEO
Ilze ir morāli stipra sieviete un ir spējusi pārdzīvot Latvijas ierēdņu apvainojumus, kuru vienīgais iemesls bija tas, ka viņas dēls esot nomiris it kā nepareizā datumā.
Sabiedrība
2012. gada 17. oktobris, 08:10

Māte parādā valstij, jo dēls nomiris nepareizā datumā. VIDEO

Jauns.lv

Dēla nāve Ilzi padarījusi par Latvijas valsts parādnieci numur viens. Viņai kategoriskā tonī naudu pieprasa atmaksāt gan Uzturlīdzekļu garantijas fonds, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). „Vainīgais” esot viņas dēls, kurš nomiris nepareizā datumā.

Ilze TV3 raidījumam „Bez Tabu” stāsta, ka būtu jau sajukusi prātā, ja nebūtu morāli stipra sieviete. Viņas dēls - invalīds 17 gadu vecumā nomira 25. jūnijā un māte arī par to paziņoja gan Uzturlīdzekļu garantijas fondam, gan VSAA. Kā saka, izdarīja visu, lai viņa nu jau par mirušo dēlu nepamatoti nesaņemtu pabalstus. Tomēr viss izrādījās ne tik gludi. Pēc dažām nedēļām Ilze sāka saņemt vēstules, ka viņa nu ir ļaunprātīga parādniece.

Uzturlīdzekļu garantijas fonds jūlijā Ilzei paziņoja, ka viņa tam ir parādā četrus latus un vēl aprēķināja soda procentus – četrus santīmus. Izrādās viņai uzturlīdzekļi par jūniju bija samaksāti 21. datumā un viss būtu kārtībā, ja dēls paliktu dzīvs. Bet viņš nomira četras dienas pēc uzturlīdzekļu saņemšanas un līdz ar to savu māti padarīja par parādnieci, kura nepamatoti iztērējusi zēnam piešķirto naudu. Pie tam Uzturlīdzekļu garantijas fonds mātei uzrēķināja arī soda procentus. Lai arī tikai dažu santīmu apmērā, tomēr par biedinājumu tik noziedzīgi vairs nerīkoties.

Savukārt jūlija vidū Ilze saņēma pabalstu no VSAA. Domādama, ka saņem naudu par iepriekšējo mēnesi, viņa to arī bez bažām pieņēma, jo VSAA jau vairāk nekā pirms divām nedēļām bija informējusi par dēla nāvi. Tomēr arī šoreiz Ilze iekļuva „finanšu afēristu” rindās un viņi atkal paziņoja par parādu – šoreiz daudz lielāku, Ilze valstij bija izkrāpusi 225 latus. Izrādās, ka viņa pabalstu saņēmusi nelikumīgi par jūliju. VSAA taisnojas, ka tad kad saņēma ziņu par Ilzes dēla nāvi, jau bija iedarbināts mehānisms jūlija pabalstu izmaksai un to apturēt vairs nevarēja. VSAA nu nekādi pāris nedēļu laikā neesot iespējusi apturēt konkrētu naudas izmaksu Ilzei, ne arī viņu brīdināt par gaidāmajiem sarežģījumiem.

Viss liecina, ka mūsu ierēdņu stingra turēšanās pie likuma burta noved pie absurdas situācijas un bieži vien nav savienojama ar cilvēcību.

Skatieties video: Mātei pēc dēla nāves pieprasa atmaksāt simtiem latu (no 18.10 min) (TV3 „Bez Tabu”)
Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video