1. novembrī atzīmē Pasaules vegānu dienu
Vegānisma pamatā ir nevardarbīga un taisnīga izturēšanās pret citu sugu dzīvniekiem, izvairoties no nepamatotas kaitēšanas. Pretēji uzskatam, ka vegānisms ir kaut kas ekstrēms, tas ir līdzcietīgs pret dzīvniekiem, saudzīgs pret vidi un veselībai labvēlīgs.
Sabiedrība
2012. gada 1. novembris, 13:43

1. novembrī atzīmē Pasaules vegānu dienu

Jauns.lv

Dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrība “Dzīvnieku brīvība” sadarbībā ar Vegan.lv rīko vairākus bezmaksas sabiedriskus pasākumus, 1. novembrī Rīgā atzīmējot ikgadējo Pasaules vegānu dienu, portālu Kasjauns.lv informē biedrības "Dzīvnieku biedrība" pārstāvis Sandris Ādminis.

Pasaules vegānu dienas svinības 1. novembrī ievada “vegānu mēnesi” jau 18 gadus pēc kārtas, kopš tās ieviešanas 1994. gadā par godu jēdziena “vegāns” radīšanas piecdesmitgadei. “Vegāns” ir salīdzinoši jauns jēdziens, kuru 1944. gadā ievieš Lielbritānijas Vegānu biedrības līdzdibinātājs Donalds Votsons, lai apzīmētu veģetāriešus, kas, izvairoties kaitēt dzīvniekiem, likumsakarīgi atsakās arī no piena un olu lietošanas uzturā. Vēlāk jēdziens tiek pārdefinēts un sāk apzīmēt cilvēkus, kas, ievērojot dzīvnieku intereses, atsakās no jebkādas dzīvnieku izmantošanas.

Lai arī salīdzinoši jauna, vegānisma ideja pamazām gūst aizvien vairāk piekritēju visā pasaulē, tostarp Latvijā. Vegānisma pamatā ir nevardarbīga un taisnīga izturēšanās pret citu sugu dzīvniekiem, izvairoties no nepamatotas kaitēšanas. Daudzi vegāni augstu vērtē arī iespēju būtiski samazināt savu ietekmi uz vidi un izvairīties no vairākiem veselības riskiem, kas cieši saistīti ar dzīvnieku produktu lietošanu uzturā.

Vegānu dienas ietvaros biedrības “Dzīvnieku brīvība” brīvprātīgie ar informatīviem materiāliem izies Rīgas ielās, lai neformālās sarunās ar garāmgājējiem mazinātu diskrimināciju pret dzīvniekiem un veicinātu mūsdienīgu un racionālu atziņu izplatību.

Ar kinoteātra “K.Suns” (Elizabetes 83/85) atbalstu plkst.16.00 notiks Lielbritānijā veidotās dokumentālās filmas “Saskatot saikni” (2010) pirmizrāde ar subtitriem latviešu valodā. Šī filma iepazīstinās skatītāju ar vegānisma kulinārajiem, veselības, vides, lauksaimniecības un ētiskajiem aspektiem.

No plkst. 19.30 visi interesenti tiek laipni gaidīti kafejnīcā “Ar mani atkal runā kaijas” (Stabu 10), kur notiks priekšlasījums par vegānismu, būs iespēja baudīt vegāniskus gardumus, iesaistīties neformālās diskusijās par tēmām, kas saistītas ar dzīvnieku tiesībām un vegānisku dzīvesveidu.

“Dzīvnieku brīvība” un Vegan.lv aicina visus izmēģināt vegānisku dzīvesveidu vismaz uz mēnesi, tā laikā mazinot pieprasījumu pēc dzīvnieku produktiem, apgūstot jaunas kulināras iemaņas un gūstot iespēju neitrāli izvērtēt savas attiecības ar citiem dzīvniekiem. Pretēji uzskatam, ka vegānisms ir kaut kas ekstrēms, tas ir līdzcietīgs pret dzīvniekiem, saudzīgs pret vidi un veselībai labvēlīgs.

Kasjauns.lv/ Foto: Lita Krone/ LETA