Sāks izrādīt dokumentālo filmu „Myužeigais kalinders” par Latgales lauku dzīvi
Parādot Jurdžu un Ivulānu ģimenes ikdienu, filma atklāj latgalisko identitāti tās dabiskajā vidē ar latgaļu valodu kā tās galveno stūrakmeni. Mūsdienu dzīve šeit ir cieši savijusies ar senču tradīcijām.
Kultūra
2012. gada 7. novembris, 14:09

Sāks izrādīt dokumentālo filmu „Myužeigais kalinders” par Latgales lauku dzīvi

Jauns.lv

Trešdien kinoteātrī "Splendid Palace" notiks pirmizrāde Jāņa Ozoliņa-Ozola dokumentālajai filmai „Myužeigais kalinders” („Mūžīgais kalendārs”), kurā spilgti un autentiski atspoguļota Latgales lauku dzīve, pavēstīja projekta pārstāve Baiba Bože.

Filma atklāj latgaliešu identitātes stūrakmeņus - tradīcijas, vitalitāti un latgaliešu valodu. Tā stāsta par divu dzimtu – Jurdžu un Ivulānu – pārdzīvoto cauri gadsimtu maiņām.

Uz filmas pirmizrādi ieradīsies filmas varoņi no Latgales - Jurdžu un Ivulānu ģimenes, kā arī Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis. Pirmizrādē būs klāt arī filmas režisors un scenārists Jānis Ozoliņš-Ozols, uzņemšanas grupas pārstāvji - operators Andrejs Verhoustinskis un skaņu režisore Anete Vanaga, kā arī filmas producents Vilnis Kalnaellis.

"Lai arī Korklinieku ciemu vairums iedzīvotāju ir pametuši, turpat netālu dzīvo divas spēcīgas dzimtas, viena no tām – Andrīva Jurdža pēcteči," stāsta filmas veidotāji, "Ivulāni un Jurdži, kuri jau gadsimtiem dzīvojuši šajā apvidū, pārcietuši gan karu teroru, gan pēckara padomju represijas un kolektivizāciju, taču palikuši savā dzimtajā zemē. Parādot šo ģimeņu ikdienu, filma atklāj latgalisko identitāti  tās dabiskajā vidē ar latgaļu valodu kā tās galveno stūrakmeni. Mūsdienu dzīve šeit ir cieši savijusies ar senču tradīcijām. Dzīvodami blakus modernajai pasaulei, Ivulānu un Jurdžu vecākā paaudze joprojām daudzas lietas dara kā senos laikos – paši taisa alu, sien sieru, kuļ sviestu, pin skalu grozus, vij virves un piekopj citus tradicionālos amatus. Arī jaunie māju saimnieki - Arnis un Visvaldis – par spīti kārdinājumam braukt laimes meklējumos uz ārzemēm vai vismaz uz pilsētu, ir sapratuši, ka te ir viņu īstā vieta, šeit viņi jūt gandarījumu un dzīves piepildījumu, kaut arī brīžiem nākotnes vārdā ir jābūt gataviem atdot visu."

Filmas pirmizrāde notiks kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē plkst. 19, savukārt filmas pirmizrāde Latgalē notiks 15.novembrī Rēzeknes novada pašvaldības lielajā zālē.

BNS/ Publicitātes foto