Ogrē atklāj padomjlaika ēdmaņu izstādi
Novadu ziņas

Ogrē atklāj padomjlaika ēdmaņu izstādi

Jauns.lv

Tagad Ogres muzejā var gremdēties padomjlaika gastronomiskās izvirtībās un atcerēties savulaik populāros padomju virtuves izstrādājumus – šniceli, cāli tabakā, eskalopu. Tur 9. novembrī atklāta izstāde „Ogres šnicele”.

Ogrē atklāj padomjlaika ēdmaņu izstādi...
Ogres muzejā var iegādāties nozīmītes, kas atgādina par populārākajiem ēdieniem padomju laika ēdnīcās un restorānos.
Ogres muzejā var iegādāties nozīmītes, kas atgādina par populārākajiem ēdieniem padomju laika ēdnīcās un restorānos.

Pasūtīt šniceli ar makaroniem vai cāli tabakā tur gan nevar, bet iegādāties kādu gastranomisku suvenīru, kurš gan nav ēdams, var. Esošais muzeja suvenīru klāsts papildināts ar aktuālajai izstādei „Ogres šnicele” veltītiem suvenīriem – nozīmītēm un piezīmju blociņu. Piespraužamās nozīmītes rotā interesantāko un populārāko restorānu, ēdnīcu un kafejnīcu ēdienu nosaukumi: „Cālis tabakā”, šnicele „Ogre”, eskalops „Pie zelta liepas” un pankūkas „Lūdzu vēl!”, bet piezīmju blociņu - slavenās Ogres kafejnīcas „Pie zelta liepas” attēls. Blociņa vāku iekšlapās atrodama kafejnīcas kādreizējās šefpavāres Ināras Klintsones sastādītā šniceles „Pie zelta liepas” recepte un īss ēdiena gatavošanas apraksts. Suvenīri nopērkami muzejā visu izstādes laiku līdz 19. janvārim.

Izstāde „Ogres šnicele” sniedz ieskatu padomju laiku sabiedriskās ēdināšanas tradīcijās, iepazīstina ar Ogres pilsētas restorāniem, kafejnīcām, ēdnīcām, bufetēm un kioskiem, atklāj pavāru, oficiantu, konditoru un citu strādājošo darba ikdienu. Ogres pilsētā padomju laikā bija 27 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu. Ogrēnieši noteikti vēl atceras kafejnīcā „Zirnītis” baudītos zirņus ar speķi vai „Pie zelta liepas” eskalopu, savukārt citi – „Ogrītes” un „Zilo kalnu” restorānos pavadītos vakarus. Savdabīgus akcentus pilsētas vizuālajā tēlā ienesa vasaras sezonas kioski – „Sēnīte”, „Sniedziņš”, „Sniegbaltīte”, „Pludiņš” un „Zvaniņš”.

Izstāde tapusi, pateicoties Ogres ēdnīcu un kafejnīcu bijušajiem darbiniekiem. Izstādes atklāšanas pasākumā 9. novembrī pulksten 16.00 gardēžiem tomēr būs reta iespēja nogaršot šniceli „Ogre”, jo muzejā tikai šajā reizē rosīsies šveicars un oficiants.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto