"Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu saņem režisors Deičs un scenogrāfs Zemgals. FOTO
Teātra režisors un pedagogs Felikss Deičs kopā ar Valmieras Drāmas teātra aktrisēm savā septiņdesmit gadu jubilejā.
Kultūra
2012. gada 12. novembris, 20:54

"Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu saņem režisors Deičs un scenogrāfs Zemgals. FOTO

Jauns.lv

"Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēmis teātra režisors un pedagogs Felikss Deičs un scenogrāfs Gunārs Zemgals, informē Latvijas Teātra darbinieku savienībā.

Savukārt slepenā labvēļa balva "Gada jūsma" šogad piešķirta aktierim Gundaram Āboliņam par apbrīnas vērtu daudzpusību, izcilu aktiera sniegumu vienā no viņa līdzšinējās karjeras labākajām lomām izrādē "Oblomovs". Āboliņam tika pasniegta jaunās mākslinieces Zanes Balodes glezna.

Režisors Deičs daudzus gadus strādājis Konservatorijas Teātra fakultātē un ir iestudējis izrādes gandrīz visos Latvijas teātros. 28 gadus strādājis Jaunatnes teātrī, bet 1993.gadā sācis strādāt Valmieras teātrī. Šajos divdesmit gados Deičs daudz strādājis arī Nacionālajā, Dailes un Liepājas teātrī, Krievu teātrī un uz neatkarīgajām skatuvēm.

Deičs saņēmis 1997./1998.gada sezonas Latvijas Teātra gada balvu kategorijā "Labākais režisors" par izrādēm "Ivanovs" un "Trīnes grēki", vairākkārt saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu par latviešu literatūras un bērniem domāto izrāžu iestudējumiem, 1996.gadā kļuvis par Eduarda Smiļģa balvas laureātu, bet 2003.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Scenogra'fs Zemgals visu savu radošo darba mūžu – nu jau vairāk kā pusgadsimta garumā – bijis saistīts ar Latvijas Nacionālo teātri, ilgus gadus vadījis scenogrāfijas meistardarbnīcu Mākslas akadēmijā. Nozīmīgs ir arī viņa devums latviešu kino attīstībā (filmas "Tauriņdeja", "Emīla nedarbi", "Viktorija" un citas). Par nopelniem Neatkarīgās Latvijas valsts labā Zemgals 2003. gadā apbalvots ar Trīs Zvaigžņu ordeni.

"Spēlmaņu nakts" nominantu un Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas vakarā tika sveikti arī Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieki. Patlaban Latvijas Teātra darbinieku savienības un bijušo "Ģimenes aptieku" dibinātajā Teātra Zelta fondā ir 15 skatuves mākslinieki vecmeistari un ar teātra mākslu saistīti cilvēki: Astrīda Vecvagare, Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Jūlija Vilgerte-Zveja, Kārlis Zariņš, Līvija Akurātere, Ļevs Birmanis, Ļubova Beļikova, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis, Vera Singajevska–Āboliņa, Vera Valtere-Gribača, Žermēna Heine-Vāgnere un Velta Līne.

Jau vēstīts, ka Teātra Zelta fondā šogad tika uzņemti vēl divi skatuves mākslinieki, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri – Dailes teātra aktrise un režisore Venta Vecumniece un aktieris Gunārs Placēns.

BNS, Foto: Agnese Karaseva/LETA, Edijs Pālens/LETA