Pērn Latvijā pirms laika pasaulē nākuši 1100 bērniņi
Bērniņam pasaulē būtu jāienāk no 38.-42.grūtniecības nedēļai.
Sabiedrība
2012. gada 13. novembris, 07:59

Pērn Latvijā pirms laika pasaulē nākuši 1100 bērniņi

Jauns.lv

Pāragri dzimis mazulis ģimenei ir smags pārbaudījums. Priekšlaicīgi dzimušajiem ir augstāks mirstības un dažādu īslaicīgu un ilglaicīgu veselības problēmu risks. Sestdien Latvijā pirmo reizi atzīmēs Priekšlaicīgi dzimušo dienu.

Pērn Latvijā pirms laika piedzima 1100 bērnu. Sestdien, 17.novembrī, Latvijā pirmo reizi plašāk tiks atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena.

Par to informēja projekta pārstāvji "Divi gani – sabiedriskās attiecības" pārstāve Agnese Kuksa.

Rīgas Domā šajā dienā notiks muzikāls svētbrīdis un labdarības koncerts, kurā uzstāsies Evita Zālīte, Sonora Vaice, Kristīne Adamaite un Krišjānis Norvelis. Pirms labdarības koncerta Rīgas Domā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde "Es piedzimu agrāk", kurās būs aplūkojami bērni, daži no tiem pēc dzimšanas svēra mazāk par vienu kilogramu.

17.novembra rītā pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiks pacelts īpašs karogs.

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena Latvijā tiks atzīmēta arī ar gaismas festivāla "Staro Rīga" starpniecību. Tā laikā Rīgas Dzemdību nams pārvērtīsies par "Dzīvības formām", bet Jāņa sēta būs īpaša tieši 17.novembrī. Šajā dienā Sv. Jāņa baznīcā muzicēs ērģelniece Iveta Apkalna un Jāņa sētā varēs palūkojoties, ko muzicēšanas laikā redz ērģelniece un kāda ir priekšlaicīgi dzimušo bērnu realitāte. Koncerti "Pieskārieni" Sv. Jāņa baznīcā sāksies plkst. 18, 19, 20, 21 un 22.

Pāragri dzimis mazulis ģimenei ir smags pārbaudījums. Pirms labdarības koncerta Rīgas Domā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde "Es piedzimu agrāk", kurās būs aplūkojami bērni, daži no tiem pēc dzimšanas svēra mazāk par vienu kilogramu.

Priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem ir augstāks mirstības un dažādu īslaicīgu un ilglaicīgu veselības problēmu risks. Viens no šo mazuļu veselības problēmu cēloņiem ir nepietiekamā plaušu attīstība.

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas aktivitātes Latvijā organizē Latvijas Neonatologu biedrība.

LETA, Foto: shutterstock