Latvijas pārdošanas cena – 18,44 miljardi latu
Latvijas kadastrālā vērtība ir 18,44 miljardi. Mūsu valsti var atļauties nopirkt tikai seši pasaules bagātākie cilvēki.
Sabiedrība
2012. gada 22. novembris, 06:30

Latvijas pārdošanas cena – 18,44 miljardi latu

Jauns.lv

Ja nekustamā īpašuma tirgū tiktu izlikta tāda prece kā Latvija, tad tās kadastrālā vērtība būtu 18.44 miljardu latu un to varētu nopirkt tikai seši pasaules bagātākie cilvēki. Šāda Latvijas cena aprēķināta ņemot vērā nekustamo īpašumu kadastra vērtību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēku vērtība – 12,22 miljardi, zemes cena – 6,22 miljardi

Mūsu valstī visu ēku un gruntsgabalu kopējā vērtība 2013. gadā būtu 18,44 miljardi latu jeb 34,275 miljardi ASV dolāru atbilstoši Latvijas Bankas apstiprinātajam valūtu kursam, aprēķinājis nekustamo īpašumu portāls varianti.lv.

Precīzu visu Latvijas ēku un gruntsgabalu cenu nezina neviens. Nekad arī neuzzinās, jo precīzu cenu var noteikt tikai pēc objekta pirkšanas pārdošanas darījuma. Par varianti.lv pētījuma orientieri tika izvēlēta Latvijas nekustamo īpašumu kadastra vērtība. Vispilnīgākā šāda veida informācija ir Valsts zemes dienestā, jo tieši tā nosaka nekustamā īpašuma objektu kadastra vērtību, kas pēc tam kalpo par pamatu attiecīgo īpašnieku aplikšanai ar nekustamā īpašuma nodokli.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta veiktajiem aprēķiniem 2013. gadā Latvijā esošo ēku kopējā vērtība būs 12,22 miljardi latu, kopējā zemes kadastra vērtība — 6,22 miljardi latu. Tādējādi var iegūt mūsu valsts ēku un zemes kopējā vērtība — 18,44 miljardi latu.

Kurš var nopirkt Latviju?

Uzreiz Latviju par 18,44 miljardiem latu var nopirkt tikai seši planētas iedzīvotāji. Bagātība, kas pārsniedz šo minēto summu, pēc starptautiskā biznesa žurnāla „Forbes” datiem pieder:

* meksikāņu telekomunikāciju magnātam Karlosam Slimam (69 miljardi ASV dolāru). Slims ir arī vienīgais cilvēks uz pasaules, kurš Latviju varētu nopirkt divas reizes pēc kārtas;

* „Microsoft” dibinātājam Bilam Geitam (61 miljardi ASV dolāru);

* pazīstamajam amerikāņu investoram Vorenam Bafetam (44 miljardi ASV dolāru);

* luksusa preču ražotāja „LVMH” kontrolpaketes īpašniekam Bernāra, Arno (41 miljardu ASV dolāru). Jāatgādina, ka Arno uzņēmumi ražo greznumlietas ar „Louis Vuitton”, „Givenchy”, „Gurelain” un citiem slaveniem zīmoliem;

* apģērbu veikalu tīkla „Zara” un vairāku desmitu citu zīmolu īpašniekam Amansio Ortega (37,5 miljardi ASV dolāru) un

*  kompānijas „Oracle” dibinātājam Lerijam Elisonam (36 miljardi ASV dolāru). Jāteic, ka viņam jau pieder visai iespaidīgs nekustamo īpašumu portfelis, starp tiem ir puse salas pusmiljarda ASV dolāru vērtībā.

Rīga pa kabatai 35 bagātniekiem

Ja kādam no planētas bagātajiem vesela valsts būtu par lielu, viņš varētu mēģināt nopirkt tādu aktīvu kā galvaspilsēta. Tās kadastra vērtība 2013. gadā būs 9,4 miljardi latu jeb 17,5 miljardi ASV dolāru. Rīga būtu pa kabatai 35 bagātniekiem: piemēram, tādam pazīstamam Krievijas bagātniekam kā Ališeram Usmanovam (18,1 miljards ASV dolāru), „Google” dibinātājam Lerijam Peidžam un Sergejam Brinam (18,7 miljardi katram), finansistam Džordžam Sorosam un citiem.

Visdārgākais – tirdzniecības parks „Alfa”

Šīs Latvijas un Rīgas cenas ir tikai hipotētiskas, jo patiesā darījuma apjomu var konstatēt tikai pirkšanas - pārdošanas brīdī. Tikpat hipotētiska ir arī iespējamība, ka pārdošanā tiks izlikta Latvija vai Rīga.

Valsts zemes dienesta Nekustamo īpašumu vērtēšanas departamenta vadītājs Gatis Kalniņš varianti.lv atzina, ka vēl tikai pirms pieciem gadiem noskaidrot vairāk vai mazāk precīzu visas Latvijas nekustamo īpašumu vērtību nebūtu iespējams, jo kadastrā nebija vienotas kārtības. „Līdz 2006. gadam Valsts zemes dienestam savs vērtējums bija jāsaskaņo ar vietējām pašvaldībām, bet tolaik tās bija ne visai atsaucīgas. Saskaņošanas process vilkās gadiem ilgi, un dažas pašvaldības atteicās atzīt mūsu vērtējumu. Vienā Rīgā vien sarunas par kadastra vērtības noteikšanu ilga trīs gadus,” teica Kalniņš.

Viss mainījās, kad Saeima pieņēma Likumu par nekustamā īpašuma kadastrālo vērtēšanu. Likums definēja formulas, metodiku, vērtējuma pamatojumu un arī zonējumu. Latvijas nekustamā īpašuma objektu kadastra vērtība tiek noteikta, pamatojoties uz vairākiem kritērijiem — atrašanās vieta, izmantošanas veids, infrastruktūra, reāli slēgto darījumu cena ar analoģiskiem objektiem un citiem. Latvijas Republikas Valsts zemes dienesta kadastra datubāzē ir ziņas par pieciem miljoniem objektu — zemesgabaliem, mājām, dzīvokļiem, rūpnieciskiem un komerciāliem objektiem un dalīta īpašuma objektiem.

Vislielāko pienesumu — vairāk nekā 6,3 miljardus latu — mūsu valsts nekustamo īpašumu kadastru vērtībā veido daudzdzīvokļu mājas.

Savukārt par 2013. gada visdārgāko Latvijas nekutamā īpašuma objektu, ja ņem vērā prognozējamo kadastra vērtību, varētu tikt atzīts tirdzniecības parks „Alfa” un tam piegulošais zemesgabals Brīvības gatvē 372. To kadastra vērtība ir 16,051 miljons latu. Otrs dārgākais objekts varētu būt 30 hektāru plašais zemes gabals Rīgā, Kokneses prospektā 1a, kas pieder kompānijai „Jaunais Mežaparks”. Tas novērtēts par 14,852 miljoniem latu

Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone/LETA, Evija Trifanova/LETA