Par gada labāko izrādi atzīts Hermaņa iestudējums "Oblomovs". FOTO
Gada labākās aktrises balvu saņem Elita Kļaviņa.
Kultūra
2012. gada 24. novembris, 00:15

Par gada labāko izrādi atzīts Hermaņa iestudējums "Oblomovs". FOTO

Jauns.lv

Labākā teātra izrāde pagājušajā sezonā ir "Oblomovs", bet labākie aktieri - Elita Kļaviņa un Ģirts Krūmiņš, noskaidrojās Teātra balvas "Spēlmaņu nakts" ceremonijā piektdienas vēlā vakarā, kas risinājās uz Nacionālā teātra skatuves.

Par gada režisoru atzīts Alvis Hermanis. Žūrijas specbalva tika piešķirta komponistam Kārlim Lācim.

Šogad "Spēlmaņu nakts" balvas tika pasniegtas 18 nominācijās, pirmo reizi izvērtējot arī sasniegumus laikmetīgajā dejā, kā arī pasniegta balva nominācijā "Pazudušais dēls", kas tika piešķirta labākajam latviešu autora darbam.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma teātra režisors un pedagogs Felikss Deičs un scenogrāfs Gunārs Zemgals.

Gada dramatiskā teātra izrāde  - "Oblomovs", uzvedums pēc Ivana Gončarova romāna motīviem Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Alvis Hermanis.

Gada latviešu autora darba iestudējums - "Leģionāri", autori: Karls Alms (Somija), Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš, Valters Sīlis Ģertrūdes ielas teātrī, režisors Valters Sīlis.

Gada izrāde bērniem vai jauniešiem - "Dzejtaurenis", iedvesmojoties no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma "Taureņkaraļvalstība" izrāde Rīgas Mākslas telpā, režisors Varis Klausītājs.

Gada muzikālā izrāde - Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūzikls "Pūt, vējiņi!", pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem Liepājas teātrī, režisors Dž. Dž. Džilindžers.

Gada režisors - Alvis Hermanis par izrādēm "Oblomovs" un "Oņegins. Komentāri" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada aktrise - Elita Kļaviņa par Alīdes Trū lomu izrādē "Muša" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada aktieris - Ģirts Krūmiņš par Oblomova lomu izrādē "Oblomovs" un Kemps izrādē "Vigīlija. Sapnis par nomodu" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada aktrise otrā plāna lomā - Lidija Pupure par Greisu izrādē "Vigīlija. Sapnis par nomodu" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada aktieris otrā plāna lomā - Vilis Daudziņš par Zahara lomu izrādē "Oblomovs" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada debija skatuves mākslā - Daumants Kalniņš par Kvazimodo izrādē "Parīzes Dievmātes katedrāle" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada jaunais skatuves mākslinieks - Sandis Pēcis par Roberta Lokampa lomu izrādē "Trīs draugi" Liepājas teātrī.

Gada jaunā skatuves māksliniece - Inese Pudža par Katrīnas lomu izrādē "Pērnvasar negaidot" Latvijas Nacionālajā teātrī un Jūlijas jaunkundze izrādē "Jūlijas jaunkundze" Valmieras drāmas teātrī.

Gada scenogrāfs - Kirils Serebreņņikovs – "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada kostīmu mākslinieks - Anna Heinrihsone par izrādēm "Ideāls zaglis" un "Sudraba slidas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Tas īstais, tā īstā" Dailes teātrī.

Gada kustību mākslinieks - Inga Krasovska par darbu izrādē "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī.

Gada sasniegums baleta mākslā - Aleksejs Avečkins - Solors baletā "Bajadēra", Vīrietis baletā "Erda" Latvijas Nacionālajā operā.

Gada sasniegums laikmetīgajā dejā - izrāde "Ursus maritimus" – Olgas Žitluhinas dejas kompānija.

Gada mūzikas autors dramatiskajā izrādē - Jēkabs Nīmanis – "Voiceks" Latvijas Nacionālajā teātrī.

2011./2012. gada sezonas žūrijas specbalva tika komponistam Kārlim Lācim par muzikālo partitūru izrādei "Pūt, vējiņi!" Liepājas teātrī, režisors Dž.Dž. Džilindžers.

Nominācijā "Pazudušais dēls" par labāko latviešu autora darbu, kas iestudēts Latvijas teātros 2011./ 2012. gada sezonā, atzīta Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Gals. Izrāde".

Skatītāju balsojumā par labāko izrādi atzīta "Oblomovs", par labāko aktieri - Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš, bet par labāko aktrisi - Valmieras drāmas teātra aktrise Ieva Puķe.

Žūrijas komisijas sastāvā bija un laureātus izvirzīja teātra kritiķis Normunds Akots, Latvijas Televīzijas raidījuma "100 g kultūras" vadītājs un "Neatkarīgās Rīta Avīzes" Kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, teātra kritiķe Maija Treile, televīzijas režisore Virdžīnija Lejiņa, dejas kritiķe Inta Balode, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, kurš bez balsstiesībām piedalījās kā konsultants scenogrāfijas un kostīmu mākslas jomās, kā arī televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs un teātra zinātniece Maija Svarinska.

BNS/Foto: Evija Trifanova, LETA