Latvijas Nacionālā baleta trupa Somijā piedāvās baleta "Riekstkodis" viesizrādes
"Riekstkodis" ir arī viens no Latvijas skatītāju iemīļotākajiem un pieprasītākajiem baletiem, un tā iekļaušana LNO repertuārā ziemas mēnešos ir pastāvīga tradīcija.
Kultūra
2012. gada 29. novembris, 13:31

Latvijas Nacionālā baleta trupa Somijā piedāvās baleta "Riekstkodis" viesizrādes

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais balets šodien devies viesizrādēs uz Somijas pilsētu Tamperi, kur no rītdienas līdz 2.decembrim lielākajā Skandināvijas koncertzālē "Tampere Hall" izrādīs piecas baleta "Riekstkodis" izrādes, informēja Latvijas Nacionālās operas (LNO) Preses birojā.

Plānots, ka kopumā baleta izrādes noskatīsies vairāk nekā 10 000 skatītāju.

Tampere kļuvusi par īpaši draudzīgu pilsētu Latvijas baletam, kur Latvijas mākslinieki tiek nepacietīgi gaidīti. Kopš pirmajām viesizrādēm 1992.gadā Latvijas Nacionālā baleta trupa turp dodas ik pārgadu, un šī būs jau desmitā reize. Jau tagad notiek sarunas par nākamajām viesizrādēm.

"Somijas publika ļoti mīl klasiku - esam bijuši gan ar "Gulbju ezeru", gan "Romeo un Džuljetu", ar kuru Tamperē viesojāmies pat divreiz. Tajā pašā laikā skatītāju sajūsmu izpelnījies arī Šostakoviča komiskais balets "Gaišais strauts"," vēstīja Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Šogad, tuvojoties Ziemassvētkiem, Latvijas Nacionālā baleta trupa uz Somiju ved baleta izrādi "Riekstkodis", kurā Marijas lomā iejutīsies Elza Leimane-Martinova, Viktorija Jansone un Sabīne Guravska, bet princi Riekstkodi atveidos Raimonds Martinovs, Aleksejs Avečkins, Sergejs Neikšins un Viktors Seiko. Muzikālā partitūra būs uzticēta "Tampere Hall" simfoniskajam orķestrim, bet pie diriģenta pults būs Farhads Stade.

"Riekstkodis", kas tapis un pirmizrādi piedzīvojis 1892.gadā Sanktpēterburgas Marijas teātrī, ir Pētera Čaikovska pēdējais balets. Viena gada laikā sacerētā mūzika neapšaubāmi ir mūsdienās vispazīstamākā baleta mūzika, bet "Riekstkodis" - viens no vispopulārākajiem Čaikovska skaņdarbiem.

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa 2000.gadā veidotā iestudējuma darbība pārcelta uz 19.gadsimta nogales Rīgu, kur jūtama pilsētas senlaicīgo ieliņu gaisotne, atrodami jūgendstilā veidoti interjeri, augu motīvi un efektīgi kontrasti - ārā ir ziema, bet telpās zied puķes.

Baleta scenogrāfiju un kostīmus veidojis pasaulslavenais krievu izcelsmes mākslinieks no Francijas Aleksandrs Vasiļjevs.

"Riekstkodis" ir arī viens no Latvijas skatītāju iemīļotākajiem un pieprasītākajiem baletiem, un tā iekļaušana LNO repertuārā ziemas mēnešos ir pastāvīga tradīcija. Biļetes uz šo izrādi vienmēr ir izpārdotas.

LETA/ Publicitātes foto