LTV Jauno gadu sagaidīs ar vērienīgu Blaumaņa mistēriju
Latvijas Televīzija, atzīmējot rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa 150. dzimšanas dienu, Jauno gadu sagaidīs ar Blaumaņa gadumijas mistēriju „Lai dzīvojam, lai svinam!”
Kultūra
2012. gada 5. decembris, 12:31

LTV Jauno gadu sagaidīs ar vērienīgu Blaumaņa mistēriju

Jauns.lv

Par to, kā šogad pie TV ekrāniem tiks sagaidīts Jaunais gads, pirmā klajā nākusi Latvijas Televīzija. Tā veido vērienīgu oriģināluzvedumu – Blaumaņa gadumijas mistēriju „Lai dzīvojam, lai svinam!”

Jaunā gada pirmajā dienā latviešu literatūras dižgaram Rūdolfam Blaumanim aprit 150 gadi un viņš kļūst par UNESCO gada cilvēku. Latvijas Televīzija, atzīmējot šos īpašos svētkus, Jauno gadu sagaidīs ar Blaumaņa gadumijas mistēriju „Lai dzīvojam, lai svinam!”

Apzīmējumu „vērienīgs” mistērijā „Lai dzīvojam, lai svinam!” pamato kultūrvēsturisks ceļojums pusotra gadsimta ilgumā, kas ļauj satikties cilvēkiem, kurus šķīrusi laika distance, un ironiski palūkoties no malas gan uz tikumiem, gan modi un hobijiem. Galvenā ceļotāja lomā mistērijā, protams, būs pats Rūdolfs Blaumanis.

Vērienīgumu pamato arī mistērijā iekļauto koncertnumuru stilistiskā daudzveidība un teju ikvienam planētas iedzīvotājam zināmie estrādes mākslinieku vārdi, kuru dziesmas skanēs Blaumaņa gadumijā, ļaujot kārtīgi izdejoties un izdziedāties. Tā kā visiem mistērijā iesaistītajiem māksliniekiem piedēvējams apzīmējums „zvaigzne”, Blaumaņa gadumijas svinību vēriens sasniedz gluži kosmiskus parametrus. Kā piemēru minam kaut vai dažus svinībās uzaicinātos: Toms Džonss, Džo Kokers, Makss Rābe, Eltons Džons, Liza Minelli, Leonards Koens, Frenks Sinatra, Elviss Preslijs, „Laid Back”, „Rammstein”, „Boney M”, „Scorpions”, „Army Of Lovers” u.c.

Un, protams, vērienu, ar kādu scenāriju mistērijai veidojusi rakstniece Dace Judina, bet televīzijas iestudējumā iedzīvina režisore Svetlana Rudzīte, apliecina tajā iesaistīto pašmāju skatuves mākslinieku plašais loks, nemaz nerunājot par šo mākslinieku vārdiem, kurus zina teju ikviens latviskās kultūrtelpas iemītnieks.


Kasjauns.lv / Foto:

WWW.BRAKI.LV , publicitātes, Shutterstock