Lizumā pie recidīvista Daiņa Mazuļa nupat nodegusi māja. Vietējie apšauba, ka tā ir vienkārši nelaime
Pavasarī visu Latviju šokēja divu jauniešu nāve Mazuļa pirtiņā sētā. Tagad tur nodegusi dzīvojamā māja, un iepriekšējie notikumi neviļus liek vaicāt - vai tiešām nejauša nelaime?
112
2016. gada 12. oktobris, 16:05

Lizumā pie recidīvista Daiņa Mazuļa nupat nodegusi māja. Vietējie apšauba, ka tā ir vienkārši nelaime

Jauns.lv

Turpinoties izmeklēšanai par ārkārtīgi aizdomīgo divu jauniešu nāvi pirts kubulā Lizumā, tajā pašā sētā fiksēta vēl viena nelaime. Saimniecībā nodegusi ēka, vēsta "Bez Tabu". Vietējie ļaudis vaicājot - vai tiešām nelaime? Vai tomēr Daiņa Lizuma paša roku darbs?

Daiņa Mazuļa vārds šopavasar izskanēja sevišķi šokējošas traģēdijas kontekstā - pirts kubulā, it kā kaķim iemetot ūdenī gaismas prožektoru ar visiem elektrības vadiem, dzīvību zaudēja Daiņa Mazuļa dēls un viņa draudzene. Nelaimes dienā kopā ar novārgušo dēlu kopā bija saimnieka Daiņa 21 gadu vecā draudzene, pats Dainis mājās ieradies tikai vēlu tumsā un mājā nevienu neatrada. Pie pirtiņas viņš ieraudzījis čības...  Lai cik nevainīgi skanētu versija par baisu nelaimi, ko izraisījis kaķis, ātri vien "uzpeldēja" šaušalīgi mājas saimnieka Mazuļa vēstures fakti. Dainis reiz sēdējis cietumā par slepkavību  - uzspridzinājis savu civilsievu. Viņam piespriesti daudzi gadi, taču par labu uzvedību ātri atbrīvots. Slepkavības motīvs - 2000 latu apdrošināšanas nauda, ko civilsievas nāves gadījumā saņemtu tieši viņš.

Par pasakainām summām neilgi pirms nāves tika apdrošināti arī pie pirts mirušie jaunieši. Šajā lietā notiek kriminālizmeklēšana, bet pats Dainis Mazulis ir uz brīvām kājām un viņam nav piemērots aizdomās turamā statuss. Kriminālprocesu uzsāka maijā un līdz pat šim brīdim par lietas norisi nekādu jaunumu nebija.

Nakts aizsegā nodeg dzīvojamā māja

Tomēr, kā vēsta portāls skaties.lv, naktī uz 12.oktobri pulksten pussešos no rīta saņemts izsaukums uz Daiņa Lizuma saimniecību - nodegusi dzīvojamā māja. Policijā notikušo apstiprina. Lai gan viss liecinot par ugunsgrēku, vietējie naski apšauba, ka nelaime notikusi pilnībā bez saimnieka Mazuļa iesaistīšanās. Iespējams, mēģināts slēpt noziegumu, mēļo lizumieši. Vai atkal gribēts tikt pie naudas, teic kāds cits vietējais. "Bez Tabu" rīcībā esošā informācija liecina, ka naktī dzirdēti šāvieni un redzēts, kā no mājas aizbrauc kāds auto, taču vietējie ļaudis ar policiju par to nerunā - baidoties.

Raidījumam Lizuma ļaudis arī apgalvo, ka Dainis Mazulis, būdams uz brīvām kājām, esot pamanījies izkrāpt milzu summas no Lauku atbalsta dienesta, ko tagad spiests atmaksāt.

Policijas pārstāve Sintija Gulbe portālu Kasjauns.lv informēja, ka iepriekšējā kriminālprocesa izmeklēšana var vilkties pat gadu, pirms tiek vai netiek piemērots cits statuss Dainim Mazulim. Pagaidām viņš ir liecinieka statusā.

Atgādinām, kāda ir lizumnieka Mazuļa noziegumu vēsture:

Dainis iepriekš tiesāts par šausmīgu slepkavību

Skatījums uz bēdīgajiem notikumiem Lizumā mainījies tad, kad plašāka sabiedrība uzzināja vairāk par stāstā iesaistītā saimniecības namatēva Daiņa Mazuļa kriminālo pagātni. Vietējiem jau no sākuma bijis zināms, ka pirmo reizi policijas redzeslokā šis vīrietis nonācis pirms 17 gadiem, pastrādājot vienu no šaušalīgākajām slepkavībām Vidzemē.

Šādi par Daini rakstīja tālajā 1999.gadā: „Ekspertīzē secināts, ka ļaundaris upurim vispirms ir vairākas reizes iesitis pa galvu, lai to apdullinātu, bet pēc tam uzsēdinājis uz pašdarināta spridzekļa. Spēcīgajā grāvienā sieviete uz vietas tika saraustīta gabalos. Pat tuviniekiem Guntu izdevās atpazīt tikai pēc trim īpatnējām dzimumzīmītēm uz viņas muguras”. Motivācija rūpīgi plānotā nozieguma izdarīšanai bijusi sievietes - tābrīža Daiņa draudzenes - apdrošināšana. Kārotā naudas summa bija aptuveni 1900 latu apmērā.

Tiesā Dainis atzīts par vainīgu un viņam piespriesti 20 gadi cietumā, taču pēc 10 gadiem vīrietis atbrīvots, visticamāk, par labu uzvedību. Laikraksts "Diena" arī ziņojis, ka nogalinātās Guntas dvīņu māsa Ginta tiesā liecinājusi: māsa dzīvojusi bailēs no Daiņa draudiem, proti, viņš varot izrēķināties ar viņas bērniem. Pats Dainis savulaik pārmetumus pilnībā noraidīja. Starp citu, pēc soda izciešanas Dainis vēl aptuveni 20 reižu nonācis policijas redzeslokā, taču nekādi aresti nav sekojuši.

Sakritības starp pagātnes noziegumu un neseno traģēdiju

Tieši vietējo iedzīvotāju informētības dēļ radušās aizdomas par to, ka nesenā abu jauniešu nāve nav bijis netipisks nelaimes gadījums, kurā iesaistīts kaķis un gaismas spuldzīte. Ļaudis saskatījuši vairākas līdzības starp Daiņa iepriekšējo brutālo noziegumu un jauniešu nāvi Lizumā. Un tik tiešām ir gana daudz sakritību. Arī šoreiz mirusī 21 gadus vecā jauniete bija Daiņa mīļotā, un arī šoreiz stāstā figurē apdrošināšanas nauda, turklāt ar vērienu – abi jaunieši bija apdrošināti vienlaikus piecās lielās apdrošināšanas kompānijās.

Apdrošināšanas speciālists neizpratnē

Aizdomas par to, ka notikumi Lizumā varētu liecināt par iespējamu mēģinājumu izkrāpt apdrošināšanas naudu, neslēpj arī Latvijas apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins. Viņš skaidro, ka apdrošināšanas veids, kas piemērots jauniešiem, ir pēc būtības likumīgs, taču neizprotams: „Priekšrocības personas apdrošināšanai piecās dažādās kompānijās ir nekādas. To visu var izdarīt pie viena apdrošinātāja. Iespējams, apdrošināšana izdalīta piecās daļās, lai neradītu aizdomas vienam apdrošinātājam, taču, spriežot pēc prakses, diez vai šādas aizdomas vispār rastos.”

Par jauniešu apdrošināšanu samaksāts līdz 150 eiro

Abāšins apgalvo, ka apstākļu noskaidrošana un jauniešu apdrošināšanas pētīšana šobrīd ir policijas kompetencē, taču, domājams, summa, kas izdota par šādu apdrošināšanu, bijusi robežās no 70 – 150 eiro.

„Aptuveni šāda nauda nepieciešama, lai apdrošinātos par aptuveni 25 000 eiro. Ņemot vērā to, ka iesaistītas piecas firmas, atlīdzināmā nauda rakstāma ar vismaz piecām nullēm,” skaidro LAA prezidents.

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video