Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. janvārī
Kultūra
2013. gada 18. janvāris, 08:05

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. janvārī

Jauns.lv

Andris Ērglis uzsāk savas 30. jubilejas koncertturneju, Lauris Reiniks visus aicina dziedāt un pikoties uz Mežaparku, Jelgavā tiks izvēlēta gada Mis un Misters, Elita Patmalniece rīko izstādi Ventspilī.

Šajās brīvdienās notiek vēl vairāki citi ievērojami pasākumi – Teātra muzejā pirmizrādi piedzīvos Jaunā Rīgas teātra jauniestudējums „Tēvs”, Talsos tūri pa Latviju uzsāks starptautiskais kinofestivāls „2ANNAS”, ir atklātas arī vairākas jaunas izstādes. Ar ugunskuriem un koncertiem šajā nedēļas nogalē norisināsies barikāžu atceres pasākumi.

1. Andris Ērglis Liepājā uzsāk jubilejas koncerttūri

Mūziķim Andrim Ērglim pienākusi apaļa jubileja – 30. dzimšanas diena. Viņš uzskata, ka apaļa cipara dzimšanas dienā vislabākais ir būt kopā ar draugiem, tādēļ Andris Ērglis ir uzaicinājis savus skatuves kolēģus - operdziedātāju Kristīni Zadovsku, dziedātājas Anci Krauzi, Ievu Sutugovu, Annemariju Moiseju, Igo un Zigfrīdu Muktupāvelu, kā arī meiteņu bekvokāla grupu „Amurr” kopējai muzicēšanai. Un kā nu bez tautā tik ļoti mīlētajiem latviešu komponistiem, kuri ir iedvesmojuši Andri Ērgli gan uz skatuves, gan dzīvē - Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Valta Pūces un labā drauga Jāņa Strazda! Koncertam muzikālās krāsas piešķirs bundzinieks Gundars Lintiņš, ģitāristi Māris Kupčs, Aivars Meijers un Mārcis Auziņš, pianists Juris Kristons, bigbends „Mirāža”. Būs vēl citi muzikāli pārsteigumi, kas netiek izpausti līdz koncertam „Andrim Ērglim 30”.

Vīrišķīgs šarms un neapšaubāma izpildījuma kvalitāte, muzikāla romantika, jaunības maksimālisms, sirsnība un elegance, draisks humoriņš. Būs grūti atrast latvieti, kurš nezina, kas ir Andris Ērglis. Slavas zenītā uzcelts ar visu Latviju pārskanējušo dziesmu „Ripoja akmens” pēc tam, kad krietns laika posms bija pavadīts pie bungām Liepājas Simfoniskajā orķestrī. Veiksmīgi sadarbojies ar slaveno zviedru komponistu un pianistu Robertu Velsu, kopā ar „Bonaparti.lv” pabijis uz lielās Eirovīzijas skatuves un konkursā „Jaunais vilnis” iegūta 2. vieta, kā arī dziedātājam bijušas lomas vairākās teātru izrādēs. Nu pienācis laiks kurzemniekam būt koncerta galvenajai personai...

Pirmais koncerttūres „Andrim Ērglim 30” koncerts notiks šosestdien, 19. janvārī, pulksten 19.00 mūziķa māju pilsētā - Liepājas Olimpiskajā centrā. Nākamie koncerti paredzēti: 8. februārī - Valmierā, 9. februārī – Jēkabpilī un 15. februārī – Jelgavā. Koncertos Valmierā, Jēkabpilī un Jelgavā mākslinieku - viesu sastāvs būs atšķirīgs.

Biļešu cenas: Ls 6 -10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.loc.lv .

Andris Ērglis un „Cacao”: „Ripoja akmens” (J.Strazds / G.Račs)

2. Pikošanās čempionāts Mežaparkā

Tiem, kuriem patīk ziema un sniegs, silti jāsaģērbjas, jākāpj 11. tramvajā, jābrauc uz Mežaparku un jāiet uz Lielo estrādi. Tur atrakciju kompleksā „Rīgas Sniega parks” sestdien, 19. janvārī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 notiks jau trešais „Actimel” rīkotais Latvijas Pikošanās čempionāts. Šogad pasākumā pirmo reizi izskanēs arī ziemas himna „Piko, piko vēl!” ar īpašiem deju soļiem, ko speciāli pikošanās čempionātam sacerējis mūziķis Lauris Reiniks.

Pasākuma dalībniekiem būs iespēja izmēģināt spēkus un piedalīties gan individuāli, gan komandās tādās disciplīnās kā „Actimel ķegļi”, „Greizais spogulis”, „Piku biatlons”, „Sniega katapulta” un vēl daudzās citās aizraujošās aktivitātē, bet „Sniega kērlings” būs izaicinājums rūdītākajiem ziemas sporta veidu piekritējiem.

Viena no pasākuma spilgtākajām aktivitātēm būs populārā mūziķa un TV šovu vadītāja Laura Reinika dziesmas „Piko, piko vēl!” kopmēģinājums, dziedot un izpildot deju soļus visiem kopā. „Dziesma jau tagad dēvēta par neoficiālo ziemas himnu un trešā Latvijas „Actimel” Pikošanās čempionāta dziesmu, kā arī radījusi intrigu par dejas soļiem,” stāsta „Actimel” zīmola vadītāja Baltijas valstīs Gunta Jurča.

Kā katru gadu, pasākuma noslēgumā būs Lielā sapikošanās, kurā aicināti piedalīties visi sacensību dalībnieki un Rīgas Sniega parka apmeklētāji. Papildus sacensību laikā visi dalībnieki tiks cienāti ar „Actimel” dzērieniem un karstu tēju.

Jāteic, ka pasākums veidots pēc labākajām Eiropas valstu pikošanās čempionātu tradīcijām. Apmeklētāji aicināti reģistrēties dalībai čempionātā „Actimel” oficiālajā lapā portālā draugiem.lv: www.draugiem.lv/actimel vai pasākuma norises vietā 19. janvārī.

Visas sacensību aktivitātes būs bez maksas un piemērotas dažāda vecuma un interešu cilvēkiem. Uz pasākumu aicinātas ierasties ģimenes ar bērniem un visi ziemas cienītāji. Sīkāk internetā: www.sniegaparks.lv .

3. Mis un Misters Jelgava

Sestdienas, 19. janvāra vakarā Jelgavas naktsklubā „Tonuss” notiks ikgadējā konkursa „Mis un Misters Jelgava” lielais fināls un tam veltītā ballīte. Konkursa sākums pulksten 19.00, savukārt ballīte sāksies pulksten 23.00. „Tonusā” sestdienas vakarā varēsiet sastapt pievilcīgākos Jelgavas jauniešus, vakara vadītājs būs Markus Riva, uzstāsies DJ Roberts Lejasmeijers un DJ PM2theAM. Būs talantu šovi, simpātiju balsojums, dzērienu degustācijas, priekšnesumi, konkursi, go go un, protams, ballīte! Pasākuma skatītājiem būs iespēja uz vietas nobalsot par savu simpātiju un pēc to rezultātiem tiks apbalvoti skatītāju izvēlētie uzvarētāji.

„Tonusā” par gada Mis un Misters titulu cīnīsies desmit jaunieši. Konkursa organizatore Linda Paulauskas izdevumam „Jelgavas Vēstnesis” pastāstīja, ka konkursa finālisti – piecas meitenes un pieci puiši – gan demonstrēs tērpus, gan dejos, gan stāstīs par sevi, gan arī rādīs savus talantus un priekšnesumus. Pavisam konkursam bija pieteikušies 26 jaunieši.

Paulauskas stāsta, ka konkursanti aizvadījuši vairākus treniņus: fitnesa klubā „Fitland” viņi uzlabojuši sportisko formu, pašas Lindas vadībā deju studijā „Night&Day” konkursanti apguva horeogrāfiju, defilē nodarbības pasniedza iepriekšējo gadu konkursa organizatore Anita Baltrūna un Andrejs Šimko. Tāpat bijušas arī fotosesijas, skaistumkopšanas salonu apmeklējumi un saņemti vērtīgi profesionāļu padomi, kā labāk izskatīties gan dzīvē, gan bildēs.

Biļetes cena: Ls 3. Sīkāk internetā: www.tonuss.lv .

4. Barikāžu atceres pasākumi

19. un 20. janvārī mēs pieminam 1991. gada janvāru barikādes. Svētdien visā Latvijā – gan lielajās pilsētās, gan attālākos pagastos iedegsies atceres ugunskuri, lai pieminētu pirms 22 gadiem notikušos trauksmainos notikumus Rīgā un mūsu ceļu uz brīvību. Citviet pasākumi notiks jau sestdien, 19. janvārī. Kasjauns.lv piedāvā apmeklēt dažus no šiem pasākumiem;

* Rīgā. Sestdien, 19. janvārī, pulksten Svētā. Pētera baznīcā janvāra notikumu piemiņai skanēs Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Leonīda Vīgnera, Imanta Kalniņa, Edgara Raginska, Ilgas Reiznieces un citu komponistu melodijas koncertprogrammā „Šūpuļdziesmas”, kuras izpildīs mākslinieki Oskars Petrauskis, Raimonds Petrauskis un soliste Ieva Parša.

Savukārt svētdien, 20. janvārī, pieminot 1991. gada barikādes, pulksten 11.30 ugunskurs tiks iedegts Doma laukumā, kas tur degs līdz pat deviņiem vakarā. Pulksten 12.00 sāksies dievkalpojums Rīgas Domā, bet no pulksten 12.00 līdz 17.00 apmeklētājiem būs atvērta 1991. gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde muzeobusā Doma laukumā. Pulksten 14.00 notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un janvāra notikumu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā. Pēcpusdienā no pulksten 17.00 Rīgas Domā, piedaloties Valsts akadēmiskajam korim „Latvija”, vairākiem mūziķiem: Goran Gora, Andrim Ābelītem, Valteram Sprūdžam, Mārtiņam Miļevskim, Ernestam Mediņam, Vairim Nartišam, Raimondam Tigulam, Diānai Jaunzemei un citiem, kā arī Rīgas kamerkorim „Ave Sol”, koncertprogrammā „20. janvāra skaņu vitrāžas” tiks veidota muzikāla vitrāža, aicinot klausītājus ļauties pārdomām un mūzikas baudījumam. Ieeja koncertos ir bez maksas

* Ogrē. Arī šogad 20.janvārī pulksten 15.00, neatkarīgi no laika apstākļiem, Ogrē iedegsies barikāžu laika atceres ugunskurs, lai atgādinātu, ka kopā var paveikt neticami daudz, ka vardarbībai un ļaunumam var stāties pretī ar sirds un gara spēku, ar mīlestību, uzticību un ticību savai valstij. Laukumā pie Ogres Kultūras centra ne tikai degs atceres ugunskurs, bet arī barikāžu dalībnieki dalīsies atmiņās un pārdzīvojumos par satraucošajiem notikumiem 1991.gadā. Kultūras centrā tiks demonstrēs dokumentālos video sižetus par barikāžu dienām.

* Cēsis. Svētdien, 20. janvārī, visu dienu atceres ugunskurs degs arī Cēsīs, Vienības laukumā. No pulksten 16.00 Izstāžu namā notiks tikšanās ar tā laika notikumu dalībniekiem un Dzintras Gekas filmas „Gvido Zvaigzne” demonstrējums.

* Jēkabpils. Jēkabpils Latviešu biedrība sestdien, 19.janvārī rīko barikāžu atceres pasākumu „Latvija – uz barikādēm...” Pulksten 14.00 Jēkabpils Tautas namā būs barikāžu dalībnieku tikšanās un koncerts, kura laikā būs skatāma Daiņa Ormaņa fotoizstāde par barikāžu laiku, pēc tam - svecīšu nolikšana uzkalniņā pie svariem Vecpilsētas laukumā, bet pulksten 15.00 laukumā pie Justīcijas nama degs barikāžu ugunskurs, paredzēta sadziedāšanās ar „Kreicburgas ziķeriem”. Būs cienāšanās ar tēju un pīrādziņiem.

Sīkāk internetā: www.barikades.lv .

1991. gada janvāra barikādes

5. Starptautiskais īsfilmu festivāls „2ANNAS” Talsos

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls „2ANNAS” sestdien, 19. janvārī ar viesošanos Talsos uzsāks savu tradicionālo tūri pa Latviju. Tūres ietvaros festivāls viesosies Talsos, Valmierā, Daugavpilī, Siguldā un Rīgā. Pirmais seanss notiks Talsu kinoteātrī „Auseklis” 19. janvārī pulksten 16.00, bet 9. februārī kinofestivāls viesosies Siguldā.

„2ANNAS” ar gluži vai zinātnisku piegājienu nodevušās īsfilmas formāta pētniecībai, sevišķu uzmanību pievēršot bezgalīgajām formas un izteiksmes interpretācijām visas pasaules mērogā. Programmas „11/12 cool” uzstādījums ir oriģinālākās, apspriedes vērtākās un saturā un formā iespaidīgākās festivāla 2011. un 2012. gada „must see” filmas, piedāvājot ieskatu visdažādākajos žanros- no tradicionālas īsmetrāžas spēlfilmas līdz izteikti eksperimentāliem darbiem un komēdijām.

Šīs ir filmas, kas festivāla auditorijā pēdējos gados raisījušas nevaldāmus smieklus, aizkustinājuma asaras, elpas aizturi un... drosmīgi programmā iekļauta arī filma, kuras vidū izskanēja vētraini protesta aplausi. Kā programmas nagla izvēlēta Latvijas Kultūras Akadēmijas absolventes Lienes Lindes filma „Četri mielasti”, kas stāsta par kādas latviešu ģimenes Jaunā gada svinībām gadu gaitā. Kopumā aptuveni pusotru stundu garajā seansā būs skatāmas festivāla programmētāju izvēlētās filmas no Šveices, Spānijas, Krievijas, Vācijas un Latvijas.

Sīkāk internetā: www.2annas.lv.

Lienes Lindes filma „Četri mielasti”

6. Strindberga „Tēvs” Teātra muzejā

Sestdien un svētdien, 19. un 20. janvārī, pulksten 19.00 Teātra muzejā (Talsu ielā 1, Pārdaugavā) pirmizrādi piedzīvos Augusta Strindberga lugas „Tēvs” iestudējums, ko veidojusi režisore Māra Ķimele. Iestudējuma scenogrāfs – Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne, galvenajās lomās – Gundars Āboliņš un Sandra Zvīgule. Lomās: Jana Čivžele, Gatis Gāga, Anta Krūmiņa, Varis Piņķis, Edgars Samītis, Andis Strods, Liena Šmukste un Inga Alsiņa.

Māra Ķimele Jaunajā Rīgas teātrī Augustam Strindbergam (1849. – 1912.) pievērsusies otro reizi – savulaik skatītāju iemīļotajai izrādei „Jūlijas jaunkundzei” nu pievienojas arī „Tēvs”.

2012. gadā teātri visā pasaulē pievērsās Strindberga daiļradei, pieminot izcilā dramaturga un modernās drāmas radītāja nāves 100. gadskārtu. Pievienojoties kolēģiem, režisore Māra Ķimele izvēlējusies iepazīstināt skatītājus ar Latvijā ne tik populāru, tomēr ikonisku Strindberga lugu.

Šīs lugas varoņu laulības dzīve ir kā nebeidzama cīņa par ietekmi un varu ģimenē, kurā vīrišķais spēks izrādās vājāks par sievietes trauslumu. Cīņas iemesls (vai vismaz iegansts) ir bērna audzināšana, metode – karš, kurā visi līdzekļi labi, iedaba – cilvēciska nespēja un (vai) nevēlēšanās saprasties.

Režisore Māra Ķimele saka: „„Tēvs” ir ļoti personiska luga – rakstniekam bija trīs neveiksmīgas laulības, kuru dēļ cieta arī viņa attiecības ar meitu. Tomēr luga nav tikai par viena vīrieša personiskajiem pārdzīvojumiem sievietes nodarījuma dēļ, bet arī par pasaules mēroga katastrofu – nesaprašanos, kas mūsdienās, šķiet, pieņēmusi graujošus apmērus. Ja lugā vairāk uzsvērts nesaprašanās milzīgais posts, izrādē vēlamies kaut nedaudz iezīmēt arī iespējamās saprašanās skaistumu un laimi.”

Nākamās izrādes 22., 23. janvārī, 14., 15., 16. un 17. februārī. Biļešu cenas: Ls 15. Sīkāk internetā: www.jrt.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: izstāde uzreiz, jaunieguvumi, jūgensdstila rota, Biruta Delle un Elita Patmalniece

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) ir skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pērnā gada jaunieguvumu izstāde „Muzejs izvēlas. LNMM jaunieguvumi 2012”. Šajā izstādē līdz 17. februārim varēs iepazīties ar septiņdesmit no 2012. gadā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumam iepirktajiem mākslas darbiem.

Muzeja mērķis, rīkojot šādu izstādi, ir parādīt sabiedrībai, kā ir materializējusies valsts budžeta grozījumos piešķirtā nauda. Jaunieguvumu izstādē redzamie darbi daļēji atspoguļo pēdējo gadu norises mūsu laikmetīgajā mākslā, bet līdztekus aktualitātēm ir iegādāti arī darbi no Latvijas mākslas ainai nozīmīgiem autoriem, kuri līdz šim muzejā nebija pietiekami pārstāvēti. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Rīgas mākslas telpas „Intro zālē” (Kungu ielā 3, Rātslaukuma pazemē) ir skatāma Diānas Adamaites personālizstāde „Uzreiz”, kurā līdz 17. februārim būs izstādīti 200 jauni zīmējumi. Diāna Adamaite (1981.) ir pievērsusi sev uzmanību ar glezniecību un zīmējumiem, ko var salīdzināt ar meditatīvu horeogrāfiju.

Uz aicinājumu izteikt vārdos izstādes koncepciju, māksliniece atbild: „Nav „kāpēc” un nav arī „tāpēc”. Ir tas, kas ir. Tieša pieredzēšana.” No ilustrāciju tradīcijas krasi atšķirīgos zīmējumus māksliniece raksturo kā tādus, kam nav stāsta: „Nav tādu ideju, kas radītu papildus iedomātu laika dimensiju. Nav stāsta klātradīšana ar vārdu dekorācijām. Zilonim nerūp, kas par viņu tiek domāts.” Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Galerijā „Daugava”(Alksnāja ielā 10/12, Vecrīgā) ir atklāta pazīstamās latviešu gleznotājas Birutas Delles izstāde „Laiku maiņa”. Pati māksliniece par savu jaunāko izstādi vēsta: „Divtūkstoš divpadsmitā gada divpadsmit bildes. Divpadsmit dalīts uz divi ir seši.

Sešas ainavas un seši portreti. Ainava ar kokiem arī ir portrets. Cilvēks ir daba, dabas ainava. Ainava kā portrets, portrets kā ainava.” Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Rīgas Jūgendstila muzejā līdz 17. februārim ir skatāma jaunā mākslinieka, Mākslas akadēmijas maģistrantūras studenta Edgara Kvjatkovska izstāde „Jūgendstila rotas”. Izstādes ekspozīcijā ir aplūkojama teju simts rotu kolekcija, kas apvieno laikmetīgās tehnoloģijas un klasiskos materiālus: sudrabu un dzintaru.

Kā jaunumu mākslinieks piedāvā zelta rotu kolekciju, kurā apvienoti tādi materiāli kā melnais dzintars, zelts un briljanti. Izstādē būs aplūkojamas rotas, kurās atainoti ornamenti un figurāli tēli no Rīgas jūgendstila ēkām, kuru atrašanās vietas atpazīstamas pēc rotu nosaukumiem. Sīkāk internetā: www.jugendstils.riga.lv .

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” atklāta atraktīvās tērpu dizaineres un mākslinieces Elitas Patmalnieces izstāde. Viņa ar saviem krāšņajiem darbiem ventspilniekus un pilsētas viesus priecēs līdz februārim. Elitas Patmalnieces jaunāko gleznu izstādi atklāj mākslinieces atpazīstamā rokraksta piepildītu vidi, kurā bez krāsu bagātības, dzīvesprieku apliecinošā, drošā un monumentālā tvēriena netrūkst arī sievišķīgu detaļu.

Elita Patmalniece paralēli tērpu modelēšanai un aktīvai sabiedriskai darbībai atrod laiku arī gleznošanai. Elita pati par saviem darbiem saka, ka tie ir krāsaini un traki, gluži kā pati māksliniece. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Elita Patmalniece apglezno Ventspils govi

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva