Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. februārī
Kultūra
2013. gada 1. februāris, 11:14

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. februārī

Jauns.lv

Kurzemē šajās brīvdienās adrenalīnu varēs gūt, vērojot ralliju „Liepāja – Ventspils”. Savukārt rīdziniekiem to palīdzēs iegūt lauvas, kuras uzstāsies jaunajā cirka programmā „Cirka dārgakmeņi”. Bērnus varat aizvest arī uz Disneja varoņu ledus šovu arēnā „Rīga” vai ciemos pie vardītes Jetes uz Dabas muzeju.

Savukārt jaunieši būs sajūsmā par „Ghetto dance” jeb ielas deju festivālu Sapņu fabrikā. Padomju laiku pārdzīvojušajiem pie sirds noteikti ies Vladimira Visocka dziesmas Latvijas Ebreju kopienas namā. Klasikas cienītājiem īsta bauda būs „Sinfonietta Rīga” un Vācijas vijolnieka Koļas Blahera koncerts Lielajā ģildē. Visu gaumju cienītājiem savu izvēli piedāvā arī izstāžu zāles – sākot no erotikas Valmierā un beidzot ar klasisko Rudens izstādi Daugavas krastmalā, Latvijas Mākslinieku savienības namā.

1. Disneja šova svinības arēnā „Rīga”

Sestdien un svētdien, 2. un 3. februārī, pulksten 11.00 un 15.00 arēnā „Rīga” (Skanstes ielā 21) vieni no iecienītākajiem ģimenes šovu radītājiem pasaulē - „Disney on Ice” no ASV - Latvijā atrādīs savu jaunāko šovu – „Svinības!”. Pievērsiet uzmanību tam, ka 2. februārī pulksten 11.00 un 3. februārī pulksten 15.00 izrāde notiks latviešu valodā, bet 2. februārī pulksten 15.00 un 3. februārī pulksten 11.00 – krievu valodā, lai nesanāk tā, ka jūs savu bērnu aizvedat uz izrādi, kuru viņš tā īsti nesapratīs.

Lai sagatavotu mājvietu gaidāmajam šovam „Disney on Ice”, arēna „Rīga” tiks pārveidota par krāsainu Disneja ledus karaļvalsti ar gandrīz 900 kvadrātmetrus lielu ledus laukumu. Uz sagatavotā ledus tiks uzstādītas krāsainas šova dekorācijas, kurās izrādes „Svinības!” laikā gados jauni un veci rīdzinieki tiks iepazīstināti ar 52 iemīļotākajiem Disneja varoņiem.

Izrādes veidotāji sola, ka skatītāju acis žilbs ne tikai no prasmīgi veiktiem slidotāju trikiem, bet arī no mākslinieku kostīmiem un grimiem, kā arī inovatīviem pirotehnikas brīnumiem, kurus sagatavojuši Amerikas pirotehnikas meistari.

Kopumā izrādes laikā tiks demonstrēti 22 dažādi priekšnesumi, kas atspoguļos dažādu svētku tradīcijas - dzimšanas dienas ballītes, Helovīnu, Valentīndienu, tradicionālās havajiešu dzīres, Brazīlijas karnevālu, Japānas ķiršu ziedēšanas svinības Sakuru, Ķīnas Jauno gadu, Ziemassvētkus, Mardi Gras un citus. Kopā ar leģendāro mikipeli Mikiju un draugiem, publika piedzīvos apburošu svētku ceļojumu, pilnu ar jautriem pārsteigumiem.

Biļešu cenas: Ls 15 – 39 (Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com .

„Disney on Ice” Helovīni

2. Jauni dārgakmeņi Rīgas Cirkā

Rīgas cirkā no 1. februāra līdz pat 10. martam ir skatāma jauna starptautiska cirka programma ar dažādu cirka festivālu laureātu piedalīšanos „Cirka dārgakmeņi”. Programmā: Lauvu atrakcija no Eiropas, lidojošie foksterjeri, inteliģentie dalmācieši un graciozie zirgi, kā arī gaisa vingrotājas, akrobāti, klaunu duets „Ketty & GenO” un citi spoži cirka dārgakmeņi.

No saulainās Itālijas Rīgā ieradies Mr. Dalmācietis ar saviem četrkājainajiem draugiem: inteliģentajiem dalmāciešiem, draiskajiem pūdeļiem un mūzikas cienītāju - poniju. Ne mazāk draiski ir foksterjeru šķirnes suņi, ar kuriem strādā Ukrainas cirka mākslinieks - gaisa vingrotājs - Rustams Juldaševs, kurš suņiem ir iemācījis pat lidot! Nupat notikušajā starptautiskajā cirka festivālā „Zelta Kārlis 2013” šis priekšnesums ieguva nozīmīgo „Skatītāju simpātija” balvu. Rīgas Cirkā būs redzams arī Francijas cirka mākslinieks, slavenās Gasseru dinastijas pārstāvis - Dominiks Gassers ar lauvu atrakciju.

Kazahstānas cirka dimants - bezbailīgā gaisa akrobāte uz trapeces Zamiru Tapalovu - izpildīs pārsteidzošus cirka trikus. Cirka kupola debesīs mirdzēs vēl viens dārgakmens - gaisa vingrotāja riņķī - Alena Kulikova. No Vācijas redzēsim eksotisko žonglieri „Geišu” Galinu Kuzmenko.

Akrobātu grupa no Kazahstānas - ekvilibristi uz trepēm pārsteigs skatītājus ar pārsteidzošiem, šķietami neiespējami paveicamiem trikiem. Starptautiskā cirka festivāla „Zelta Kārlis 2013” žūrija šim priekšnesumam piešķīra „Zelta Kārlis” balvu.

Programmā būs redzami arī Latvijas cirka mākslinieki - ekvilibrists uz milzu riteņa - Sergejs Polupans un daiļā ekvilibriste ar hulahupiem - Jeļena Vasiļjeva. Īsās pauzes starp priekšnesumiem ar jautriem jokiem aizpildīs Rīgas klaunu pāris „Ketty & GenO”.

Gan sestdien, gan svētdien, 2. un 3. februārī, jauno cirka programmu varēs noskatīties pulksten 13.00 un 16.00. Biļešu cenas: Ls 5 – 15 („Biļešu servisa” tīkla). Sīkāk internetā: www.cirks.lv.

Francijas cirka mākslinieks Dominiks Gassers ar lauvu atrakciju

3. Ielu dejas Sapņu fabikā

Sestdien, 2. februārī, Sapņu fabrikā (Lāčplēša ielā 101, Rīgā) notiks ielu deju sacensību pasākums „Ghetto Dance Winter Edition 2013”. Dalībnieku pulkā būs ne tikai pašmāju dejotāji, bet arī slaveni dalībnieki un viesi no citām valstīm.

Baltijas valstu dejotāji sacentīsies vairākās nominācijās – „Breaking 2vs2”, „Krump 1vs1”, „Showcase” un „All Style 3vs3”. Pasākumā galvenais uzsvars un kulminācija gaidāma tieši „Breaking 2vs2” kategorijā, kuras uzvarētāji pārstāvēs Baltijas reģionu prestižākajā Rietumpolijas breika deju čempionātā „What You Got”.

Rīgā notiekošajā pasākumā piedalīsies arī breika deju čempionāta „What You Got” pārstāvji „Skoora” un „Hayzer”, kuri būs kā žūrija kopā ar poļu dīdžeju „Krystek”. Žūrijas sastāvā būs arī „Red Bull BC One Baltic Cyper” pagājušā gada uzvarētājs „Marek” no Igaunijas.

Pasākuma laikā par mūziku rūpēsies viesis no Polijas - dīdžejs „Krystek”, pašmāju dīdžejs „Shanti” un pašlaik Baltijā labākais deju batlu dīdžejs „Sergucci”. Kā īpašais pasākuma viesis būs raidījumu vadītājs un „Ghetto TV” seja Renārs Zeltiņš.

„Ghetto Dance” pasākumi jau divus gadus tiek organizēti projekta „Ghetto Games” laikā. „Ghetto Dance” ir kļuvis par vienu no visātrāk augošajiem deju pasākumiem, ko var uzskatīt par svarīgākajām ielu deju sacensībām Latvijā. Iepriekšējos gados šajā pasākumā bija pārstāvētas tādas valstis kā Lietuva, Igaunija, Krievija, Baltkrievija, Polija, Nīderlande, Anglija, Norvēģija un Vācija.

Biļešu cenas: skatītājiem – Ls 2, dalībniekiem – Ls 5. Sīkāk internetā: www.ghettodance.lv.

„Ghetoo Dance” šovs Rīgā 2012. gadā

4. Rallijs Liepāja – Ventspils

Šajā nedēļas nogalē Kurzemē notiek Eiropas Rallija čempionāta sezonas otrais posms „Rally Liepāja – Ventspils”, kas vienlaikus ir arī Latvijas Rallija čempionāta pirmie divi posmi. Sniegotajos Kurzemes ceļos gan viesu, gan pašmāju autosportistiem ir jāveic ātrumposmi 243 kilometru garumā, bet kurzemniekiem un Kurzemes viesiem ir brīnišķīga iespēja redzēt vecā kontinenta labākos rallistus un sajust kaut mazliet karstu adrenalīnu savās asinīs šajā visnotaļ aukstajā ziemas laikā. Ir vērts doties Kurzemes ceļos. Savukārt, ja uz Kurzemes pusi dosieties citu mērķu vadīti, jāņem vērā, ka varam „uzbraukt virsū” satiksmes ierobežojumiem. Ja nu neizdosies brīvdienās nokļūt Kurzemē, tad ņemiet vērā, ka šo ralliju varat vērot arī „Eurosport” televīzijas kanālā.

Kopumā rallijā piedalās 80 automašīnas, rallija dalībnieki pārstāv 17 valstis. Ralliju un ar to saistītos pasākumus varēs apmeklēt Liepājā, Kuldīgā un Ventspilī:

* Sestdien, 2. februārī, pa dienu norisināsies ātrumposmi Liepājas un Kuldīgas apkārtnē. Pulksten 17.20 sāksies ātrumposms Ventspilī „Ventspils kalns 1”, kas norisināsies slēpošanas kalnā „Lemberga hūte” un tā tuvākajā apkārtnē. Ātrumposma garums – 2,5 km. Sportisti pēc ātrumposma veikšanas dosies uz servisa parku Lielajā laukumā, kur pulksten 21.00 norisināsies Latvijas rallija čempionāta 1. posma uzvarētāju apbalvošana.

* Svētdien, 3. februārī, dienas pirmajā pusē sacensības norisinās Kuldīgas pusē un Ventspils novadā. Pulksten 15.00 sāksies ātrumposms „Ventspils kalns 2”, kas tāpat kā sestdien norisināsies slēpošanas kalnā „Lemberga hūte”. Sportisti pēc ātrumposma dosies uz servisa parku Lielajā laukumā, kur, sākot no pulksten 15.35 automašīnas finišēs. Pulksten 20.00 ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti uz rallija uzvarētāju apbalvošanas pasākumu Olimpiskā centra „Ventspils” basketbola hallē. Gan sacensību uzvarētājus, gan skatītājus priecēs grupas „Auļi” uzstāšanās. Ieeja pasākumā – bez maksas.

* Sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu rallistus un rallija vērotājus izklaidēs Kuldīgā – būs gan nopietns koncerts baznīcā, gan jautra ballīte. Nesteidzīgas atpūtas cienītāji varēs apmeklēt romantisku ērģeļmūzikas koncertu Svētās Katrīnas baznīcā, kura no plkst. 20.00 būs atvērta apmeklētājiem (pie ērģelēm – Daina Lancmane). Pulksten 21.00 brīvdabas kino „Goldingen Cinema” Pilsētas dārzā izrādīs kino programmu „Sajūti

Kuldīgu”. Krodziņā „Pagrabiņš” 2.februāra vakarā no pulksten 22.00 būs iespēja klausīties, dejot un dziedāt kopā ar dziedošo ugunsdzēsēju, vienu no TV šova „Okartes skatuve” finālistiem Jāni Buķeli. Savukārt jauniešu iecienītā atpūtas vieta bārs – klubs „Stender’s” 2. februārī no pulksten 22.00 līdz 4.00 aicina uz pasākumu „Eletronic live disco”.

Uz ātrumposmiem Ventspilī būs jāiegādājas biļete: cena Ls 8 (vienam ātrumposmam) ( www.shop.lvrally.com ). Sīkāk internetā:

www.lvrally.com

(šeit var apskatīt arī sīku karti, kur rallijs notiks).

Ziemas rallijs Liepāja- Ventspils solās būt ziemas lielākais notikums Kurzemē

5. „Sinfonietta Rīga” un Vācijas vijolnieks Koļa Blahers

Sestdien, 2.februārī, Lielajā ģildē pulksten 19.00 notiks koncerts „Mocarta simfonija, Šūmaņa vijolkoncerts un Čaikovska serenāde”, kurā valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” uzstāsies kopā ar Vācijas vijolnieku un atskaņojuma vadītāju Koļu Blaheru. Koncertā varēs dzirdēt Roberta Šūmaņa vijoļkoncertu, Volfganga Amadeja Mocarta simfoniju un Pētera Čaikovska serenādi.

Koncerta viesis Blahers ir ilggadējs orķestra „Berlīnes filharmoniķi” un Lucernas festivāla orķestra koncertmeistars. Viņš ir izcils romantiskās mūzikas interprets, tāpēc savai pirmajai Rīgas vizītei viņš izraudzījies virtuozo romantisma mūzikas meistardarbu Šūmaņa vijoļkoncertu, kura atskaņošana ir izaicinājums ikvienam mūziķim.

Koncertā varēs dzirdēt arī klausītāju iemīļoto Čaikovska Serenādi Do mažorā ar patētisko, viegli sāpīgo ievadu, slaveno valsi, vijīgo elēģiju un vitālo, „paraugkrievisko” finālu, kā arī tiks atskaņota Mocarta simfoniju Re mažorā jeb Hafnera simfonija, kas sacerēta 1782. gada jūnijā par godu Mocartu ģimenes drauga Zigmunda Hafnera iecelšanai aristokrātu kārtā. Šī simfonija tapusi ļoti īsā laikā - desmit dienās - un vēl Mocarta dzīves laikā piedzīvojusi milzīgu muzikālo triumfu.

Biļešu cenas: Ls 5 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latvijaskoncerti.lv.

Mocarta Simfonija, Šūmaņa vijolkoncerts un Čaikovska serenāde

6. Bardu dziesmu koncerts „Mans Visockis”

Rīgas Ebreju kopienas namā (Skolas ielā 6) sestdien, 2. februārī, pulksten 17.00  izskanēs krievu kulta dziedātāja, dziesmu autora un aktiera Vladimira Visocka (1938-1980) 75. dzimšanas dienai veltīts radošās apvienības „Bardi.lv” koncerts „Mans Visockis”.

Koncertā piedalāsies: Annuška, Svetlana Zveŗeva, Aleksandrs Beknazarovs, Sergejs un Leonīds Stepaņenko,Tatjana Vostokova un Vladimirs Bardins, Tatjana Saveļjeva, Sergejs Budanovs, Valerijs Okatjevs, Eļizaveta Štoļca, Vladimirs Soļars, Sergejs Šepeļevs, Aļeksejs Fedosejevs, Natālija Aleksandrova.

Katrs no izpildītājiem izvēlējies tieši to dzejnieka dziesmu, kura vistuvāka viņa pasaules uztverei un dvēselei. Koncerta sagatavošanas gaitā, strādājot ar dzeju un dziesmām, ar foto un video materiāliem, rādās muzikāli – dzejiska izrāde. Trīs spilgtās līnijas – Karš, Mīlestība un Teātris – kļuva par izrādes pamata tēmām.

Jāteic, ka muzikāli bardisko dzejas izrādi „Mans Visockis” pilnvērtīgi varēs izbaudīt tie, kuriem nav sveša izslavētā krievu dvēsele, arī pats pasākums notiks krievu valodā. Biļešu cena: Ls 3 („Biļešu servisa”tīklā). Sīkāk internetā; www.bardi.lv.

Vladimirs Visockis: „Dorogaja peredača” („Dārgā pārraide”)

7. Izstāžu ceļvedis: Cilvēks nāk, erotika Valmierā, varde Jete Dabas muzejā, bet Blaumanis Teātra muzejā

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 17. februārim ir skatāma glezniecības izstāde „Cilvēks nāk!”, kas tapusi kā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas sadarbības projekts.

Izstādes vadmotīvs ir saistīts ar 1980. gadu pārmaiņu laiku mākslā un dzīvē un ar šodienas realitāti, kas reflektē, vai ir pretrunā, tā laika nākotnes cerībām. Projekta nosaukums „Cilvēks nāk!” ir skaļš sauciens, iezīmējot pārmaiņu tuvošanos. Izstādē eksponēti Bruno Vasiļevska, Jura Dimitera, Edgara Iltnera, Līgas Purmales, Džemmas Skulmes, Ivara Poikāna un citu autoru darbi. Sīkāk internetā:  www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslinieku savienības (11. Novembra krastmalā 35, Rīgā)  ir skatāma jau 37. ikgadējā vizuālās mākslas izstāde. „Rudens. 2012./2013.gada kolekcija”, kurā vienkopus izstādīti vairāk nekā 100 darbi. Tajā skatāmi darbi, kurus radījuši profesionāli mākslinieki un mākslas augstskolu studenti, ieskicējot daļu no Latvijas mākslas ainas rudens izstādes formātā, vienojot līdzās Rīgas un Latvijas reģionu māksliniekus. Sīkāk internetā: www.lms.lv.

* Ojāra Vācieša muzejā (Ojāra Vācieša ielā 19, Pārdaugava) līdz 16. martam ir skatāma gleznotāja un rakstnieka Ulda Zemzara darbu izstāde „Ojāra Vācieša laikabiedri rakstnieki Ulda Zemzara portretos”. Šomēnes vecmeistars Uldis Zemzaris svinēs savu 85. dzimšanas dienu. Mākslinieka daiļradē vienmēr dominējuši reālistiskās mākslas principi. Viņš gleznojis portretus, kam raksturīga kāpināta ekspresija, iedziļināšanās modeļa personībā un kuros jūtama autora personīgās attieksmes klātbūtne. Jaunākajā viņa izstādē skatāmi 35 Latvijas un trimdas rakstnieku portreti, kas tapuši sākot no pagājušā gadsimta 70. gadiem. Sīkāk internetā: www.vaciesamuzejs.lv.

* Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (Eduarda Smiļģa ielā 37/39) atklāta Rūdolfa Blaumaņa jubilejas gadam veltīta izstāde „No Silmaču saimes galda līdz Indrānu pirtiņai”. Šogad ir Rūdolfa Blaumaņa 150. jubilejas gads, un izstāde būs tās teatrāls risinājums - mākslinieka radošā ceļa atspoguļojums un stāsts par Blaumaņa lugu iedzīvinājumu dažādos Latvijas teātros laika gaitā. Izstādē ikviens varēs sajust Blaumaņa lugu iestudējumu atmosfēru. Sīkāk internetā: www.teatramuzejs.lv.

* Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) atklāta Gaujas nacionālā parka fonda Igaunijas un Latvijas programmas projektā „Atpakaļ dabā” izveidotā izstāde „Manas mitrās mājas”, kas būs apskatāma līdz 10. martam. Izstāde „Manas mitrās mājas” veltīta mitrājiem, to vērtībām un saudzēšanai.

Tā vēsta par mitrājos sastopamajām dzīvajām radībām un augiem, kā arī par to nozīmīgo lomu cilvēka dzīvē. Izstādes galvenā varone ir vardīte Jete, kura apciemo dažādus mitrāju iemītniekus, kuri savukārt stāsta par savu dzīvi šajā ekosistēmā. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Sestdien, 2.februārī, Valmierā tiks atklātas divas jaunas izstādes. Pulksten 12.00 Valmieras muzeja Izstāžu nama atklāa izstādi „Lidot.Redzēt.Gleznot.”, kurā varēs aplūkot fotomākslinieka Mihaila Ignata Valmieras pilsētas centra aerofotogrāfijas un Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu mācību procesā radītos darbus. Darbi veidoti dažādās tehnikās, ļaujot skatītājiem iepazīties ar jauno mākslinieku (5 - 14 gadi) redzējumu un talantu. Savukārt pulksten 13.00 Valmieras muzejā atklās tēlnieka Zigmunda Bieļa darbu izstādi. Mākslinieks par saviem darbiem saka: „Mans moto mākslā: ekspresija, elegance, erotika. Cenšos radīt paliekošas mākslas vērtības paliekošos materiālos, galvenokārt, bronzā. Vai arī - sastindzināt mirkļa burvību ledū. Veidoju darbus arī kokā, akmenī, stiklā un citos tradicionālos un mazāk tradicionālos materiālos. Par savas darbības galveno mērķi uzskatu cilvēka ķermeņa skaistuma reabilitāciju mākslā.” Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Lita Krone/LETA, Shutterstock