Sabiedrība

Sorosa fonds - Latvija: mēs nevēršamies pret kampaņu "Par dzīvību"

Jauns.lv

"Sorosa fonds - Latvija" (SFL) pārstāve Aija Karlsberga pastāstīja, ka viņi nevēršas pret kampaņu "Par dzīvību" vai pret organizācijām un cilvēkiem, kas pārstāv tās mērķus, un nauda "Papardes ziedam" tika piešķirta, lai biedrība varētu kvalitatīvi veikt savu interešu aizstāvības darbu, atsaucoties uz kustības "Par Dzīvību" pārmetumiem.

Sorosa fonds - Latvija: mēs nevēršamies pret kampa...

Karlsberga akcentēja, ka arī SFL iestājas par cilvēka pamattiesību, tajā skaitā seksuālo un reproduktīvo tiesību, īstenošanu Latvijā. "Mēs piešķīrām naudu biedrībai arī tādēļ, ka vēlamies veicināt kvalitatīvu politiku un diskusiju seksuālo un reproduktīvo tiesību jautājumā," piebilda Karlsberga.

Fonda pārstāve atgādināja, ka 2012.gadā līdz ar Demogrāfijas apakškomisijas izveidošanu Saeimā, politiskajā dienaskārtībā arvien aktīvāk sākās diskusijas par reproduktīvajiem jautājumiem, tostarp ierobežojumiem abortu veikšanai. Viņa uzskata, ka diskusijā par abortu aizliegšanu nekonstruktīvi tiek pretnostatītas sievietes izvēles tiesības pret nedzimuša bērna tiesībām, savukārt patlaban spēkā esošā likumdošana nosaka šo tiesību līdzsvaru.

"Reproduktīvās tiesības un zināšanas par reproduktīvo veselību, tostarp izglītība seksuālās veselības jomā, mūsdienīga kontracepcija, neauglības ārstēšana, sievietes tiesības uz pašnoteikšanos nevēlamas grūtniecības gadījumā, ir būtiska liberālas, cilvēku cienošas un atvērtas sabiedrības iezīme," akcentē Karlsberga.

Jau ziņots, ka vairākas konservatīvas vērtības aizstāvošas sabiedriskas organizācijas šodien vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, Saeimā, Tiesībsarga birojā un Garīgo lietu padomē, jo uzskata, "Sorosa fonds Latvija" piešķīris līdzekļus "Papardes ziedam" - 19 999 eiro (aptuveni 13 880 latus), lai reaģētu uz kampaņu "Par Dzīvību".

"Uzskatām, ka Džordžs Soross un viņu atbalstošās aģent-organizācijas Latvijā pauž klaju necieņu pret sabiedrību un tās pamatvērtībām (augstāko no vērtībām - cilvēka dzīvību), jo notiek tieša vēršanās pret konkrētu sabiedrisko organizāciju darbību. Vēlamies atgādināt, ka ikvienas valsts pilsoņiem pašiem ir tiesības izlemt valstij svarīgus sensitīvus jautājumus - tautas pamatvērtības, abortu regulējums, laulības un ģimenes institūtu saturs un tamlīdzīgi -, un nekādā gadījumā nav pieļaujama vēršanās pret valsts atzītām vietējām organizācijām, īpaši jau no ārvalstu pilsoņu puses," uzskata neapmierinātās organizācijas.

Prasībā arī norādīts, ka Džordžs Soross savu finanšu mahināciju dēļ ir persona "non grata" vairākās Eiropas Savienības valstīs, un arī Latvijai šobrīd esot nopietns pamats atzīt šo konservatīvo vērtību grāvēju par nevēlamu personu.

Kā iepriekš apgalvoja neapmierināto organizāciju pārstāvis Jānis Rožkalns, prasību parakstījušas ir vairāk nekā 50 organizācijas, tostarp Krīzes grūtniecības centrs, Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, "Asociācija Ģimene", "Kraukļa fonds", Latvijas kristīgo skolotāju asociācija.

LETA