Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. martā
Kultūra
2013. gada 1. marts, 10:20

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. martā

Jauns.lv

Ir sācies pavasara pirmais mēnesis marts, bet tas nenozīmē, ka uzreiz jāaizmirst par ziemu. Siguldā sākas Ziemas festivāls, bet Alūksnes muižas parkā notiks lielais Sniega karnevāls. Ja nevarat atgūties no garajiem ziemas vakariem, varat doties uz Ķīpsalu, meklēt kādu grāmatu, ar kuru īsināt garos vakarus.

Uz Ķīpsalu jādodas arī tad, ja šoruden prātojat uzsākt mācības kādā augstskolā – tur ikgadējā izglītības izstāde „Skola 2013”. Klāt arī kārtējās Austrasdienas. Šajā nedēļas nogalē Austras Pumpures apburtie pulcēsies Liepājā, bet nākamās nedēļas nogalē Rīgā. Notikusi „Oskara” ceremonija un arī Latvijā sāk izrādīt godalgotās filmas. Tās varētu sākt skatīties ar „Mīlestību” – labāko ārzemju filmu. Arī vairāki interesanti koncerti un izcilas izstādes šajā sestdienā un svētdienā.

1. Austrasdienas Liepājā

Sestdien un svētdien, 2. un 3. martā, Liepājā notiks kārtējās Austrasdienas - brīnišķīga tradīcija, kas kopā pulcē leģendārās dziesminieces Austras Pumpures talanta pielūdzējus, domubiedrus, draugus un klausītājus. Šogad festivāla „Austrasdienas” koncerti plašākai publikai skanēs Liepājā, kur Austra Pumpure jau vairāk kā 30 gadu ikdienā strādā ar ģitāras pulciņa audzēkņiem.

2. martā pulksten 15.00 visi mīļi aicināti uz koncertu Liepājas Bērnu un jaunatnes centra „Vaduguns” (Kungu ielā 7) zālē, kur Austra un Austrasbērni dziedās gan Imanta Kalniņa, gan pašu Austrasbērnu radītās dziesmas. Ar vairākām dziesmām īpaši tiks pieminēts aizsaulē aizgājušais liepājnieks – dzejnieks Olafs Gūtmanis. Koncertā piedalīsies gan tagadējie Austras audzēkņi, gan arī pieredzes bagātie Austrasbērni – liepājnieki: Uldis Ozols, Zanda Štrausa, Kristaps Sudmalis, kā arī Austrasbērni no Rīgas – Anta Eņģele, Andris Mičulis, Ēriks Pozemkovskis, Uldis Kākulis, Antra Prokofjeva un citi. Koncertā piedalīsies un ar Austrasbērniem kopā dziedās arī Guntas Vites vadītais jauniešu koris „Liedags”. Tālu ceļu uz festivālu veiks ģitāristu ansamblis no Cesvaines Austrasbērna Vitas Krūmiņas vadībā.

Savukārt sestdienas, 2. marta, vakarā pulksten 19.00 uz koncertu neformālā gaisotnē aicina Vislatvijas dziesminieku saieta atjaunošanas idejas autors, dziesminieks Uldis Kākulis kafejnīcā „Darbnīca” (Lielā ielā 8).

Toties svētdien, 3.martā, pulksten 13.00 Austra un Austrasbērni aicina uz sadziedāšanos Tautasdziesmu koncertā folkloras centrā „Namīns” (Bāriņu ielā 32).

Ieeja uz Liepājas koncertiem bez maksas. Sīkāk internetā: www.austrasbiedriba.lv.

Savukārt Rīgā Austrasdienas paredzētas nākamnedēļ - piektdien, 8. martā, pulksten 19.00 un sestdien, 9. martā, pulksten 17.00, kad Čaka ielas 109. namā, kur mājvietu atradis Čaka Zvaigžņu klubs, notiks divi koncerti. Sakarā ar to, ka Čaka Zvaigžņu kluba telpas nav lielas, tiek plānoti divi koncerti. Katra koncerta programma būs savādāka, jo katrā klāt būs citi Austrasbērni un viesi. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Austra Pumpure: „Dziesma par jautājumu”

2. Ziemas festivāls Siguldā un Sniega karnevāls Alūksnē

Iespējams, ka šīs ir pēdējās brīvdienas, kad vēl šosezon varēsim baudīt īstu ziemu, jo mums ar joni virsū nāk pavasaris. Tad nu tie, kuri vēl grib baudīt ziemas priekus, aicināti uz Siguldu un Alūksni

* No šīs sestdienas, 2. marta, līdz nākamās nedēļas sestdienai – 9. martam Siguldu pieskandinās Ziemas festivāls, piedāvājot daudzveidīgas sporta, mākslas un kultūras aktivitātes.

Ziemas festivāla laikā, sestdien, 2. martā, pulksten 10.00 Pilsētas trases mazajā kalnā norisināsies „Kūku mači” - sacensības kalnu slēpošanā bērniem, savukārt pulksten 15.00 notiks „Siguldas kauss” snovbordā.

Tie, kam tuvākas mākslas aktivitātes, pulksten 11.00 Siguldas novada Kultūras centrā varēs apmeklēt radošo darbnīcu „Radi masku”, bet pulksten 18.00 varēs izbaudīt koncertu koncertzālē „Baltais flīģelis”, kurā uzstāsies trio „Pastorāle” (Latvijas Nacionālās operas soliste - soprāns Inga Šļubovska, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra soliste - flautiste Dita Krenberga un pianiste Ieva Oša).

Savukārt svētdien, 3. martā, Pilsētas trasē pulksten 10.00 notiks „Siguldas kauss” kalnu slēpošanā un nūjošanā, savukārt Laurenču trasē norisināsies „Siguldas kauss” distanču slēpošanā. Matiņa ezerā no pulksten 10.00 norisināsies zemledus makšķerēšana.

Dienas noslēgumā pulksten 17.00 Siguldas novada Kultūras centrā būs skatāms modernā baleta viencēlienu vakars „Māsa pasaule/Parīzes dziesmas”.

Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

* Mazliet tālāk uz ziemeļaustrumiem - gleznainajā Alūksnes muižas parkā sestdien, 2. martā, jau otro gadu notiks Muižas parka svētki, kas dažādās atraktīvās norisēs aicina piedalīties gan lielus, gan mazus ziemas aktivitāšu cienītājus.

Muižas parka svētki ziemā Alūksnē kļūst par tradīciju. Šgad Muižas parka Sniega karnevālā no pulksten 10.00 līdz 14.00 astoņos aktivitāšu centros parkā un uz ezera varēs izbaudīt īstu Alūksnes ziemu.

Vairums Muižas svētku aktivitāšu notiks pie Eola tempļa – vienas no mazajām arhitektūras formām Alūksnes muižas parkā. Tā būs svētku centrālā vieta, kur atradīsies skatuve, skanēs mūzika, būs karnevālam atbilstošas dejas, dziesmas un spēles. Ikviens Sniega karnevāla apmeklētājs varēs ieturēt siltu pusdienu maltīti, lai sasildītos un atgūtu spēkus.

Karnevāla atklāšanā pulksten 10.00 ikviens pasākuma dalībnieks aicināts ierasties atbilstoši karnevālam - tērpjoties maskā. Pasākuma laikā tiks rīkota masku parāde un tie, kuri būs tērpušies maskās, saņems pārsteiguma balvas.

Pirmā aktivitāte karnevāla apmeklētājus sagaidīs jau parka sākumā, vietā, kur senāk atradās putnu paviljons. Tur notiks mūsdienās tik ļoti populārās spēles „Angry birds” iedzīvināšana brīvā dabā. Pie Eola tempļa tiks rīkots Jautrais sniega nobrauciens. Netālu esošajos dīķīšos un laukumos notiks improvizētas hokeja sacensības, dažādas stafetes, sniega kaujas, peintbola netradicionālās spēles, pie Obeliska visus gaidīs projektu ideju darbnīca, kur savus pakalpojumus piedāvās Sniega kaķu fotosalons.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad Muižas parka svētkos pie Alūksnes Jaunās pils tiks gatavota kāda ledus skulptūra. Šogad iecerēts veidot trīs metrus augstu skulptūru.

Visas dienas garumā pa parku varēs vizināties zirgu pajūgā, savukārt uz ezera iecerēts piedāvāt iespēju vizināties ar sniega motocikliem. Jāpiebilst gan, ka tiem, kas gribēs izmantot šos pakalpojumus, jārēķinās ar nelielu samaksu.

Sīkāk internetā: www.aluksne.lv.

3. Populārākais no nepopulārās popmūzikas māksliniekiem Valmierā un Rīgā

Ar diviem koncertiem Valmierā un Rīgā pirmoreiz Latvijā šajā nedēļas nogalē viesosies kanādiešu nepopulārās popmūzikas mākslinieks Šons Nikolass Sevidžs (Sean Nicholas Savage).

Viens no šī brīža Monreālas neatkarīgās jeb reizumis par „dīvaiņu” dēvētās popmūzikas pārstāvjiem Šons Nikolass Sevidžs savu pirmo albumu izdeva 2008. gadā – jau sen izpārdotu ierakstu CD-R matricā.

„Sevidžs ir jaunais Popa karalis, tikai tu to, iespējams, vēl nezini,” rakstījis kāds asprātīgs mūzikas apskatnieks Anglijā. „Labākais šīs zemes dziesmu un tekstu autors kopš laika, kad „Nīls bija jauns” (angliska vārdu spēle: „since Neil was Young”),” izteicies kāds cits. Lai nu kā, it kā naivus, bet vienlaikus patiesus, it kā melanholiskus, bet reizē vīrišķīgus dziesmu tekstus Šons iepinis savās lipīgajās un vienkārši aranžētajās melodijās vismaz astoņu dažāda formāta izdevumu garumā. Pēdējais, 2011. gadā audio kasetē un digitāli izdotais albums „Flamingo” ir oda ikdienas sīkumiem un vienkāršā cilvēka romantikai.

Šonu Nikolasu Sevidžu vada balss maģija. Savu „instrumentu” edmontonietis, kas pēdējos gadus iemieso daļiņu Monreālas mūzikas skatuves, izmanto, lai paustu gan cilvēciskās pieredzes spēku, gan trauslumu. Savā daiļradē Šons spilgti demonstrē spēju ikdienas emocijas un romantiku artikulēt tādās detaļās un ar tādu briedumu, kāds piemīt retajam dziesmu autoram.

Pēc uzstāšanās festivālā „Schilling” pagājušovasar Igaunijā un vairākiem koncertiem Rietumeiropā, šīs ziemas beigās Šons atkal atgriežas Vecajā kontinentā, lai sniegtu divus koncertus arī Latvijas publikai – sestdien, 2. martā, pulksten 21.00 „Kafērīga” Valmierā (Rīgas ielā 37; biļešu cenas: no Ls 3) un dienu vēlāk, 3. martā, pulksten 20.00 Kaņepes Kultūras centrā Rīgā (Skolas ielā 15; biļešu cena: Ls 6, internetā: www.bezrindas.lv ).

Šons Nikolass Sevidžs: „You changed me”

4. Izcils čells un koris izpildīs Saules dziedājumus Pēterbaznīcā

Rīgas Svētā Pētera baznīcā (Skārņu ielā 19) svētdien, 3. martā, pulksten 18.00 kopā ar kori „Kamēr...” koncertēs izcilais vācu čellists Nikolass Altštets

Nikolass Alštets Latvijā uzstāsies pirmo reizi, viņš ir viens no patlaban aktuālākajiem jaunās paaudzes spilgtākajiem čellistiem. Nikolass Altštets ir ne tikai spilgts mūziķis, bet kopš 2011. gada arī pazīstamā Lokenhauzas (Austrija) kamermūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs, mantojot šo amatu no sava priekšgājēja un muzikālā domubiedra Gidona Krēmera.

Koncertā Pēterbaznīcā Nikolass Altštets muzicēs kopā ar kori „Kamēr...”, atskaņojot vienu no spilgtākajām kora un čella mūzikas partitūrām - Sofijas Gubaiduļinas Svētā Asīzes Franciska Saules dziedājumus -, kur korim un čellam pievienosies Riharda Zaļupes un Edgara Saksona vadītie sitaminstrumenti un Mārtiņa Zilberta spēlētā čelesta. Tieši šis Sofijas Gubaiduļinas skaņdarbs aizsāka un arī turpina „Kamēr...” un Nikolasa Altšteta radošo draudzību. Pirmā tikšanās notika 2010. gada vasarā, kad pirmo reizi tas tika kopīgi izpildīts Lokenhauzas festivālā. Pēc koncerta Rīgā sadarbība turpināsies vienā no nozīmīgākajiem Lieldienu festivāliem „Imago Dei”, kas marta vidū norisināsies Austrijas pilsētiņā Krems, kur arī kopīgi tiks atskaņots šis skaņdarbs.

Koncertā kopā ar kori un čellistu piedalīsies virtuozā vijolniece Eva Bindere, kuras izpildījumā varēs klausīties Pētera Vaska latviskajās Līdzenuma ainavās.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš par koncerta ideju saka tā: „Koris „Kamēr...” un es esam lepni iepazīstināt Rīgas publiku ar lielisko mākslinieku Nikolasu Altštetu un priecīgi par iespēju kopā muzicēt. Marta sākums ir laiks, kad ziema ir it kā beigusies, bet pavasaris vēl tikai tuvojas, tāpēc aicinām visus interesentus nākt uz šo pavasara gaidīšanas koncertu smelties spilgtus saules iespaidus, kā arī izbaudīt mūzikā Latvijas dabas vareno daiļumu, kas jo īpaši koši atklājas spilgtā marta saulē.”

Biļešu cenas: Ls 4 – 8 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv .

Izcilais vācu čellists Nikolass Altštets

5. „Mīlestība” Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace”

„Splendid Palace” (Elizabetes ielā 61) sācis izrādīt austriešu režisora Mihaela Hanekes drāmu „Mīlestība” („Amour”), kas nule saņēmusi augstāko Amerikas Kinoakadēmijas apbalvojumu – „Oskaru” kā gada labākā ārzemju filma.

„Mīlestība” jau nodēvēta par 2012. gada notikumu Eiropas kino pasaulē. Pērn tā ieguvusi gan „Zelta globusu” un„Zelta palmas zaru” Kannu kinofestivālā, gan Britu kinoakadēmijas un Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā gada labākā filma, triumfējot arī nominācijās „Labākais režisors”, „Labākais aktieris” un „Labākā aktrise”.

„„Mīlestība” ir stāsts par jūtām mūža garumā, par attiecību cēlumu un nemirstību. Iespējams, šis ir visu laiku skaudrākais mīlas stāsts kino vēsturē”, tā par filmu saka kinokritiķe Daira Āboliņa.

Galvenajās lomās filmā ir divi leģendāri franču aktieri Žans – Luijs Trentiņjans (81) un Emanuelle Riva. 85 gadu vecā aktrise par savu tēlojumu filmā jau saņēmusi gan Eiropas kinoakadēmijas, gan Britu kinoakadēmijas augstākos apbalvojumus, tai skaitā izvirzīta arī „Oskaram” nominācijā „Labākā aktrise”.

Bļešu cenas: Ls 3. 2. martā seansu sākums pulksten 17.30 un 20.00, 3. martā – 15.00, 17.30 un 20.00 Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

Filmas „Mīlestība” reklāmas rullītis

6. Lielā grāmatu un izglītības izstāde Ķīpsalā

Līdz svētdienai Ķīpsalas izstāžu hallē notiks lielā „Latvijas Grāmatu izstāde 2013” un ikgadējā izglītībai veltītā mesa „Skola 2013”.

* Lielajā grāmatniecības pasākumā var baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar rakstniekiem, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām un Grāmatu maiņas punktā mainīties ar citu lasītāju grāmatām.

Sestdiena, 2. marts, būs veltīts bērniem un jauniešiem. Pulksten 10.30 izstādes mazākie apmeklētāji aicināti uz latgaliešu bērnu rītu, kurā būs iespēja iepazīties ar grāmatas „Myusu sātā” varoņiem un viņu piedzīvojumiem Latgales lauku sētā. Pulksten 12.00 sāksies Lielie lasīšanas svētki, kas ir ikgadējs lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrija” noslēguma pasākums.  Savukārt Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā pulksten 12.00 notiks tikšanās ar rakstniekiem Ievu Samausku un Juri Zvirgzdiņu. Pulksten 14.30 par otrklasnieku dzīvi un jautro grāmatu „Berts un otrā B” stāstīs populārā igauņu rakstniece Pireta Rauda, tulkotāja Maima Grīnberga un mākslinieks Mārtiņš Zutis. Pulksten 15.00  izdevniecība „Liels un mazs” aicinās jaunos lasītājus uz jauno grāmatu karuseli, kuru griezīs Viens Tāds Pagarš un Viens Tāds Īss.

Savukārt svētdien, 3. martā, izstādē runās, stāstīs un lasīs par veselīgu uzturu un dzīvesveidu. Notiks arī vairāki veselīgam uzturam un dzīvesveidam veltīti notikumi.

Ikviens Ķīpsalā varēs uzzināt arī daudz interesanta par skaistas rakstīšanas mākslu jeb kaligrāfiju, kā arī pats pavingrināt roku kaligrāfiskā rakstīšanā. Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, izstādē darbosies Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu, uz Grāmatu maiņas punktu atnesot jau izlasītas vai sev vairs nevajadzīgas grāmatas.

Biļetes cena uz grāmatu izstādi: Ls 0,5.

* Vienlaikus Ķīpsalā notiek arī viens no gada nozīmīgākais izglītības pasākums – 19. starptautiskā izglītības izstāde „Skola 2013”. Izstādē ikviens var uzzināt par jaunākajām un populārākajām mācību programmām Latvijā un ārzemēs, piedalīties atraktīvos konkursos, kā arī lietderīgi pavadīt laiku, izlemjot, kur mācīties vai arī prātojot, ko labu vēl šajā dzīvē varētu apgūt.

„„Skola 2013” ir noderīgs un lielisks pasākums, kas topošajiem studentiem vienuviet ļauj iegūt aktuālāko informāciju par studiju programmām, uzņemšanas noteikumiem, studentu dzīvi un citiem interesējošiem jautājumiem, konsultēties gan ar pieredzējušiem pasniedzējiem, gan ar atsaucīgiem augstskolu darbiniekiem un studentiem. Izstādes apmeklētājus sagaida arī dažādas interesantas aktivitātes, konkursi un prezentācijas,” stāsta izstādes „Skola 2013” projekta vadītājs Valts Jirgensons.

Biļetes cena uz izglītības izstādi: Ls 3 (skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem – Ls 2,5).

Izstāžu darba laiks: 2. martā no pulksten 10.00 līdz 18.00, 3. martā – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: dakteri uz operas skatuves, pasīvā dekadence Jūrmalā, mataiņi Mākslas akadēmijā, acālijas Botāniskajā dārzā un Sarkanā istaba

* Visnotaļ aizraujoša un savdabīga izstāde, kura būtu jāredz, līdz 11. maijam ir skatāma Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā (Antonijas ielā 1, Rīgā) – izstādē „Medicīna operās” var iepazīties ne tikai ar opermākslas pasaules virsotnēm, bet arī atklāt, kā operu skaņraži un mākslinieki sadzīvoja ar dakteriem.

Gadsimtu gaitā ārsta profesija un status sabiedrībā ir mainījies, ko apliecina arī mūsdienās populāras operas izrādes. Sākot ar 18. gadsimta operām - „Seviļas bārddzinis” un „Mīlas dzērienu”, kur ārsts ir attēlots kā šarlatāns līdz 20. gadsimta Albāna Berga „Vocekam”, kur ārsts veic eksperimentālas darbības ar cilvēka ķermeni un prātu. Izstādes apmeklētājiem pavērsies priekškars skatuvei, kur katra ārsta stāstu papildinās muzeja krājuma eksponāti – bārddziņa amata rīki, mīlas dzēriena sastāvdaļas un slimību diagnosticēšanai paredzētie rīki. Izstāde ir kā krāšņs mākslas baudījums ar skaņu, gaismu un košiem tērpiem. Sīkāk internetā: www.mvm.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) tikai līdz 8. martam mazo izstāžu cikla „Mana telpa” ietvaros ir skatāma jaunās mākslinieces Daces Brakmanes personālizstāde „Mataini”, kurā aplūkojami šogad tapuši ogles zīmējumi. Mākslinieces darbos redzami neparasti, mataini radījumi, skatītājam nevilšus uzdodot jautājumus: „Kādas sajūtas rodas, redzot matus un spalvas?”

Spalvaini kaķi, piemēram, tiek uzskatīti par mīlīgākiem nekā nespalvaini. Varbūt, apskatot šo izstādi, jūs radīsiet atbildi uz jautājumu: „Vai mati jebkuru radījumu, lai arī cik jocīgs tas nebūtu, padara pievilcīgu?” Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Gaidot pavasari, varat aizstaigāt līdz Latvijas Universitātes Botāniskajam dārzam (Kandavas ielā 2, Pārdaugavā), kur atklāta jaunā Acāliju māja. Tagad Botāniskajā dārzā acālijām ir pašām sava siltumnīca, kurā sācies augu ziedēšanas laiks! Ir vērts baudīt šo skaistumu un apzināties, ka tikai vēl mazliet un puķes ziedēs ne tikai siltumnīcās, bet arī mūsu dārzos. Jāpiebilst, ka Botāniskajā dārzā acāliju kolekciju vairāk nekā 50 gadus veido profesors Rihards Kondratovičs.

Laika gaitā augi ir izauguši, iegūdami varenus apmērus, kas ziedēšanas laikā kļūst par krāšņām baltām, sārtām un violetām kupenām. Tādēļ īpaša ir jaunā siltumnīca, kur acālijām brīvi augt un parādīt savu krāšņumu. Apmeklētāji jaunajā Acāliju mājā tagad var redzēt skaistākos eksemplārus - lielāko daļu kolekcijas vienkopus, nevis tikai ziedošās, bet arī plaukstošās un skaistos, zaļos, noziedējušos krūmus, uz kuru fona izceļas ziedošie. Daudzi acāliju krūmi Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 50 gadus un to ziedošā vainaga diametrs sasniedz vairāk nekā divus metrus. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv.

Botāniskajā dārzā zied acālijas (LTV „Panorāma”)

* Līdz 13. jūnijam Dailes teātra Mākslas telpā (Brīvības ielā 75, Rīgā) ir apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde „Sarkanā istaba”, ko rīko Dailes teātris sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Rīgā. Izstādes kuratore ir Inga Brūvere.

Izstādes idejas pamatā ir zviedru dramaturga, rakstnieka, publicista un gleznotāja Augusta Strindberga (1849 - 1912) skaudrais sabiedrības portrets - 1879. gadā publicētais romāns „Sarkanā istaba”, kas tiek uzskatīts par pirmo zviedru jaunās, modernās literatūras romānu. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv .

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majoros) līdz 17. martam skatāma zīmējumu izstāde „Priežsulas spēks”, ko muzejs rīko sadarbībā ar mākslinieku apvienību „Pasīvā dekadence”. Tajā aplūkojama izvērsta darbu ekspozīcija, kurā ikviens zīmējums ir kā durvis uz mākslinieka iekšējo būtību.

Skatītāju varā ir tās atvērt un uzzināt ko vairāk par zīmējuma nozīmi ne tikai Latvijas mākslā, bet arī katra mākslinieka daiļradē. Līdzās klasiskajai izpratnei par zīmējumu – grafīts un papīrs – izstādē skatāmi arī kolāžas darbi, tušas zīmējumi, zīmējumi uz audekla un finiera, kā arī autortehnikās veidoti darbi, kas nojauc robežas starp zīmējumu un citiem vizuālās mākslas veidiem. Darbos risinātās tēmas ir visdažādākās: klasiskie akti, ķermeņa studijas, pilsētas skati, abstrakcijas un nereālu tēlu pasaules. Izstādē apskatāmi vairāk nekā 30 pazīstamu latviešu mākslinieku darbi. Izrādās, viesoties Jūrmalā ir vērts arī nesezonā – tur var baudīt lielisku mākslu. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone/LETA, Ieva Čīka/LETA, publicitātes foto