VIDEO: Leļļu teātrī iestudēts Astrīdas Lindgrēnes populārais stāsts "Ronja - laupītāja meita"
Izrādes režisors uzskata, ka "Ronja - laupītāja meita" ir tas pats stāsts par Romeo un Džuljetu, tikai tas ir vairāk piemērots bērniem.
Kultūra

VIDEO: Leļļu teātrī iestudēts Astrīdas Lindgrēnes populārais stāsts "Ronja - laupītāja meita"

Jauns.lv

Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvojusi režisora Valda Pavlovska iestudētā izrāde "Ronja - laupītāja meita", kurā pirmo reizi uz skatuves atdzīvojušās lelles, kas gatavotas no koka un dzelzs.

VIDEO: Leļļu teātrī iestudēts Astrīdas Lindgrēnes ...

Režisors klāstīja, ka šo izrādi teātrī vēlējies iestudēt jau sen, taču dažādu iemeslu dēļ to nebija iespējams līdz šim realizēt.

Jaunā izrāde ir domāta skatītājiem no sešu gadu vecuma, un tā bērniem saprotamā veidā stāsta par mīlestību un draudzību, kā arī atšķirībām, kas valda visapkārt. Stāsti parasti ir par princesēm un prinčiem, kas apprecas un dzīvo ilgi un laimīgi. "Bērni tad jautā, kā tas ir - ilgi un laimīgi, un vecākiem tad nākas teikt, ka viņi spēlē spēles un dodas kopīgās pastaigās. Šajā izrādē lietas tiek parādītas īstajā gaismā, ko nozīmē otru mīlēt," pauda Pavlovskis.

Jaunā izrāde tapusi pēc Astrīdas Lindgrēnes tāda paša nosaukuma pazīstamā darba. Izrādes režisors uzskata, ka "Ronja - laupītāja meita" ir tas pats stāsts par Romeo un Džuljetu, tikai tas ir vairāk piemērots bērniem. Izrādē tiek izspēlēta leģenda par divu dzimtu naidu, kuru var apstādināt tikai un vienīgi mīlestības varenais spēks. Lai vēl spilgtāk skatītājiem parādītu atšķirīgo, vienas cilts lelles veidotas no koka, bet otras no dzelzs.

Pavlovskis minēja, ka doma leļļu materiālam izmantot līdz šim leļļu veidošanai neizmantotus materiālus, radusies tādēļ, lai uzsvērtu patiesumu. "Izrādē runa ir par senajiem laikiem, un senie laiki asociējas ar koku un dzelzi, kas vienmēr ir bijis. Izrādes leģenda ir par patiesumu un īstumu, tādēļ nekas nevar būt patiesāks un īstāks kā dzelzs un koks," sacīja režisors.

Izrādes režisors atzina, ka pie jaunajām lellēm ir jāpierod gan aktieriem, gan arī leļļu māksliniekiem. Aktieri minēja, ka ikvienai lellei ir jāatrod savs piegājiens, lai tā atdzīvotos uz skatuves. Tajā pašā laikā aktrise Santa Didžus norādīja, ka šajā iestudējumā no aktieru viedokļa grūtākais ir vienlaicīgi savu uzmanību sadalīt trīs virzienos, jo aktieris vienlaicīgi ar lelli atrodas uz skatuves, līdz ar to uzmanība jāvelta gan savai lellei, gan partnerim, gan arī pašam jādomā kā aktierim, jo ir skatītājiem redzams.

Lindgrēnes brīnišķīgajā, fantāzijas un piedzīvojumiem apvītajā stāstā "Ronja - laupītāja meita" diviem vadoņu bērniem, Ronjai un Birkam, izdodas samierināt naidīgās un ārēji tik atšķirīgās laupītāju bandu pretrunas, atklāt kādu senu noslēpumu un iepazīt īstu draudzību, kura pārvēršas trauslā un vārdos nenosauktā pirmajā mīlestībā.

Izrādes radošajā komandā darbojas arī tērpu un leļļu māksliniece Ilze Vītoliņa, scenogrāfs Kristaps Skulte, bet mūzikas autors ir Kristaps Krievkalns, kuram šī ir debija teātra mūzikas komponēšanā. Krievkalna radītās dziesmas tiks atskaņotas uz skatuves un būs papildinātas ar dzīvo instrumentu skanējumu.

Lomas atveido Dana Lāce, Santa Didžus, Lienīte Osipova, Anrijs Sirmais, Miķelis Žideļūns, Artūrs Putniņš un Daumants Švampe.

LETA / Foto: Ieva Čīka/ LETA