Desmitiem tūkstošu jauniešu no visas pasaules Jauno gadu sagaidīs Rīgā. FOTO. VIDEO
Pēc pāris mēnešiem Latvijas galvaspilsētā sabrauks neskaitāmi tūkstoši jauniešu no visas pasaules, lai te ikgadējā Tezē kopienas tikšanās reizē sagaidītu jauno – 2017. gadu.
Sabiedrība
2016. gada 20. oktobris, 06:09

Desmitiem tūkstošu jauniešu no visas pasaules Jauno gadu sagaidīs Rīgā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Decembra beigās Rīga pārvērtēsies par internacionālu jauniešu galvaspilsētu – pie mums sabrauks desmitiem tūkstošu jauniešu no visas pasaules, lai te kristīgā gaisotnē sagaidītu Jauno gadu ikgadējā Tezē kopienas organizētajā Eiropas jauniešu tikšanās reizē, kura ik gadu notiek kādā citā Eiropas lielpilsētā.

Rīgā sabrauks jaunieši no visas pasaules, galvenokārt Eiropas, bet arī no tādām tālām zemēm kā Ķīna un Dienvidkoreja. Jau teju 40 gadus Francijā, Burgundijas laukos, dibinātā ekumeniskā Tezē kustība kādā no Eiropas lielajām pilsētām rīko jauniešu tikšanos, kuras laikā dievkalpojumi mijas ar meditācijām, diskusijām un starpkultūru pasākumiem. Sabraukušie jaunieši dzīvo ģimenēs pie vietējo kristiešu draudžu locekļiem, skolās, sporta zālēs un citviet. Viņu ierašanos koordinē Tezē kopiena, bet uzņemšana gulstas uz vietējo kristīgo draudžu pleciem.

Rīga uzņems tūkstošiem jauniešu no visas pasaules

Pagaidām grūti prognozēt, cik jauniešu sabrauks Latvijas galvaspilsētā, bet tie varētu būt vismaz kādi pārdesmit tūkstoši. Pagājušajā gadā Spānijas Valensijā uz Tezē jauniešu jaungada tikšanos ieradās vismaz 30 000 cilvēku, bet pirms pārdesmit gadiem Parīzē to bija daudzkārt vairāk – kādi pārsimts tūkstošu.

Rīgas Anglikāņu draudzes pārstāve Andreta Līvena, kura draudzē koordinē Tezē jauniešu uzņemšanu, Kasjauns.lv teica, ka pagaidām vēl grūti spriest, cik jauniešu Rīgā sabrauks un kā tiks organizēta viņu viesošanās. Tikai šajās dienās par to nopietni sāk domāt. Nesen Rīgā arī ieradās Tezē brāļi, kuri sāk organizēt tūkstošiem jauniešu ierašanos.

Tezē brāļi pavasarī izteica prognozes, ka Latvijas galvaspilsētā varētu ierasties kādi 15 000 jauniešu vecumā no 17 līdz 35 gadiem. Tomēr, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, varētu pieņemt, ka šis skaitlis varētu būt daudz lielāks. Katrā ziņā tik liela skaita cilvēku uzņemšana Rīgas infrastruktūrai būs nopietns slogs.

Jāņem vērā, ka šie cilvēki nepārtraukti pārvietosies pa Rīgu turpu šurpu – no savām pagaidu dzīvesvietām, kas būs izkaisītas pa visu Rīgu, uz galvenām pasākumu norises vietām Vecrīgā, Ķīpsalā un „Arēnā Rīga”.

„Tomēr uzskatu, ka Tezē brāļi visu ir paredzējuši, viņiem jau gadu gadiem ir pieredze tik liela skaita cilvēku uzņemšanā. Sistēma ir atstrādāta,” sacīja Līvena.

Tezē dziedājumu programma

Jaunieši Rīgā pārsvarā ieradīsies organizētās grupās ar autobusiem 28. decembrī uz vietējām draudzēm, kur viņus „sadalīs” pa naktsmītnēm. Nākamajās dienās ir šāda programma: no rīta – tikšanās un lūgšanas vietējās baznīcās, pusdienlaikā – pusdienas pilsētas centrā, bet pēc tam lielās tikšanās un lūgšanas Ķīpsalas hallē un „Arēnā Rīga”. Jaunā gada pirmajā dienā Rīgas kristiešu ģimenes jauniešus uzņems savās ģimenē, kur notiks svētku pusdienas, bet pēc tam jaunieši brauks atpakaļ uz savu dzimteni.

Gan nelielos dievkalpojumus, gan lielos pasākumus aicināti apmeklēt visi rīdzinieki. Šie pasākumi ir iecienīti ar to, ka tajos skan slavenie Tezē dziedājumi.

Interneta komentāros rīdzinieki jau izsaka savas pārdomas par gaidāmo Tezē kopienas tikšanos. Vieni par to ir sajūsmā, citi atkal rosina šai laikā emigrēt no Rīgas, jo to pārplūdinās cilvēku bari.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau 15. augustā Aglonas svētku laikā aicināja tautiešus būt viesmīlīgiem: „Gada nogalē Rīgā notiks Tezē Eiropas jauniešu tikšanās. Būsim gatavi atvērt savu namu durvis un sirdis svētceļniekiem”.

Tezē kopienai adresētu ielūgumu ir parakstījuši arī četru Latvijas lielāko baznīcu vadītāji: luterāņu arhibīskaps Jānis Vanags, katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, pareizticīgo metropolīts Aleksandrs un baptistu bīskaps Pēteris Sproģis. Savus sveicienus pirms Rīgas tikšanās sapulcējušamies nosūtīs arī Romas pāvests Francisks, Austrumu baznīcas patriarhi, kā arī Eiropas anglikāņu, luterāņu un reformātu baznīcu vadītāji.

 

Tezē kopienas vēsture

Tezē kopiena ir ekumenisks klosteris Francijā, kuru pagājušā gadsimta vidū izveidoja brālis Rožē. Gadu gaitā Tezē izveidojās par masveidīgu Eiropas kristiešu kustību, kura ik gadus uz savu klosteri Burgundijas laukos - Tezē ciematā - aicina tūkstošiem kristiešu ne tikai no Eiropas, bet arī citām pasaules valstīm. Kopš 1978. gada Tezē brāļi kādā no Eiropas lielpilsētām organizē jauniešu tikšanos, uz kuru sabrauc jaunieši no 17 līdz 35 gadu vecumam un sagaida Jauno gadu. Jaunieši satiekas ne tikai kopīgās tikšanās reizēs, bet arī vietējās draudzēs, kultūras centros un ģimenēs. Sabraukušie tikšanās dalībnieki dzīvo vietējās ģimenēs, skolās, sporta centros.

Tezē tikšanās nav tikai kristīgs, bet arī internacionāls kultūras festivāls. No rītiem jaunieši parasti apmeklē dievkalpojumu vietējā draudzē, bet pusdienas laikā un vakarā dodas uz centrālo tikšanās vietu, kur notiek kopīgas lūgšanas, meditācijas un citi pasākumi. Vienlaikus sabraukušie arī iepazīstas ar pilsētu, apmeklē tās muzejus un ievērojamākās vietas. Tas nozīmē, ka šajā gadu mijā Rīga kļūs par Eiropas kristiešu galvaspilsētu, kura uzņems ticīgos neatkarīgi no viņu konfesionālās piederības – luterāņus, katoļus, baptistus, pareizticīgos, anglikāņus, metodistus un citus. Tezē Jaunā gada tikšanās notikušas daudzās Eiropas pilsētās, tostarp Parīzē, Štutgartē, Krakovā, Prāgā, Strasbūrā, Romā, Briselē, Poznaņā un citviet.

Kopš Latvija atguva neatkarību un ticības brīvību Tezē kustība kļuva populāra arī Latvijā, ik gadu tūkstošiem jauniešu no Latvijas dodas gan uz Tezē kopienu Burgundijā, gan kopīgu Jaunā gada sagaidīšanu kādā no Eiropas pilsētām.

Tezē tikšanās Prāgā 2014. gada nogalē

Tezē dziedājums: „Bleibet hier und wachet mit mir” Vēsturisks brīdis Valensijā: paziņo, ka nākamgad Tezē tikšanās notiks Rīgā
Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA, Vida Press