Nacionālais teātris dodas viesizrādēs uz Latvijas pilsētām
Jelgavā būs iespējams noskatīties arī Starptautiskajai teātra dienai iestudēto politiski muzikālo uzvedumu "Žurka (ne)būs!", kurā piedalās visi asprātīgākie Nacionālā teātra aktieri.
Kultūra

Nacionālais teātris dodas viesizrādēs uz Latvijas pilsētām

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais teātris no aprīļa līdz jūnijam dosies reģionālajās viesizrādēs, priecējot ar savām izrādēm Jelgavas, Ventspils un Madonas skatītājus.

Nacionālais teātris dodas viesizrādēs uz Latvijas ...

Teātris Jelgavas pilsētas kultūras namā viesosies 18.aprīlī ar izrādi "Mī…mālēt" un 3.maijā ar "Žurka (ne)būs", bet Ventspilī teātra namā "Jūras vārti" 26.maijā teātris viesosies ar izrādi "Trīs vīri kūrortā", savukārt Madonas kultūras namā 7.jūnijā Nacionālais teātris demonstrēs izrādi "Latgola.lv", aģentūru LETA informēja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Leldes Stumbres izrāde "Mī… mālēt" Mihaila Kublinska režijā ir tapusi kā veltījums Lāsmai Kugrēnai un Voldemāram Šoriņam viņu jubilejas gadā. Kā ierasts Stumbres lugās, centrā ir spēcīga pretrunu plosīta personība. Šoreiz tā ir māksliniece Tija Aumale. Mākslinieces dzīve ir tikpat spilgtām krāsām mālēta kā viņas darbi. Izrāde ir par mākslas un kultūras vietu mūsdienu sabiedrībā.

Izrādes scenogrāfs ir Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Liene Rolšteina, gaismu māksliniece - Baiba Sīmane-Ambaine, muzikālais noformējums - Valdis Zilveris. Izrādē lomas atveido Lāsma Kugrēna, Voldemārs Šoriņš, Evija Skulte un Jānis Āmanis.

Jelgavā būs iespējams noskatīties arī Starptautiskajai teātra dienai iestudēto politiski muzikālo uzvedumu "Žurka (ne)būs!", kura scenārija autori ir dramaturgs Jānis Balodis, stāvkomēdiju profesionālis Jānis Skutelis un aktieris Mārtiņš Egliens, savukārt iestudējumā piedalās visi asprātīgākie Nacionālā teātra aktieri.

Uzveduma pirmajā daļā ir aizvadītā gada sabiedriski politisko aktualitāšu tops Latvijas Nacionālā teātra skatījumā, bet otrajā daļā ir Raimonda Petrauska asprātīgs skatījums uz atsevišķu latviešu dziesmu apbrīnojamo melodisko līdzību ar populāriem pasaules hitiem, no kā var secināt, ka labākajām pasaules melodijām saknes patiesībā meklējamas Latvijā.

Līdz šim lielu skatītāju popularitāti ir iemantojusi pēc Ēriha Kestnera darba veidotā izrāde "Trīs vīri kūrortā". Izrādes režisors ir Valdis Lūriņš, bet galvenajās lomās piedalās Voldemārs Šoriņš, Ivars Kļavinskis un Mārtiņš Egliens. Šīs izrādes atslēgas vārds ir pasaka. Tas ir labestības caurstrāvots stāsts par labo miljonāru, kurš vēlas pavērot, kā cilvēki pret viņu izturēsies, nezinot viņa sociālo statusu. Tas ir arī stāsts par trūcīgo, bet talantīgo jaunekli Frici, kurš gūst panākumus, jo tiek novērtēts viņa talants un krietnums.

Savukārt Danskovītes "Latgola.lv" ir absolūta pēdējo gadu rekordiste, tai nospēlētas jau vairāk nekā 100 izrādes. Mūsdienu dzīves straujajā tempā un dažādo piedāvājumu pārpilnībā 100 nospēlētas izrādes ir rekordliels skaitlis. Šajā izrādē skatītājus saista latgaliešu vitalitāte, kolorītie tipāži, komiskas sadzīves situācijas, mīlestības peripetijas par spīti pensijas gadiem.

Lomas izrādē atveido Uldis Dumpis, Dace Bonāte, Anna Klēvere, Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš, Līga Liepiņa, Gunta Virkava, Gundars Grasbergs, Valdis Zilveris un Mārtiņš Egliens.


LETA/ Foto: no Latvijas Nacionālā teātra arhīva