Lielās talkas laikā iekārto piemiņas vietu olimpietei Jaunzemei. FOTO
Sabiedrība

Lielās talkas laikā iekārto piemiņas vietu olimpietei Jaunzemei. FOTO

Jauns.lv

Neskatoties uz skarbajiem laika apstākļiem, Lielā Talka pulcējusi ievērojamu dalībnieku skaitu un nesusi arī daudz sakoptas vietas, kas turpmāk priecēs gan apkārtējos iedzīvotājus, gan viesus. Viena no šādām vietām atrodas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas teritorijā Rīgā, kur čaklie talcinieki, spītējot lietum un sildoties ar Galleria Riga nodrošinātajiem karstajiem dzērieniem, sakopuši apkārtni un sagatavojuši vietu piemiņas plāksnes izvietošanai Latvijas sporta vēsturē pirmās olimpiskās zelta medaļas ieguvējai – šķēpmetējai Inesei Jaunzemei.

Lielās talkas laikā iekārto piemiņas vietu olimpie...

Iniciators šīs vietas sakopšanai bija spēkavīrs Raimonds Bergmanis, kurš ir arī Ineses Jaunzemes aizsāktās kustības Olimpiskais olīvas zars turpinātājs. Tās mērķis ir stādot kokus apliecināt Olimpisko spēļu garu visās tās dimensijās – sportā, kultūrā un arī vides aizsardzībā.

Tieši R.Bergmanis bija uzņēmies iniciatīvu un organizēja talku Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas teritorijā, iesaistot arī Latvijas olimpiešus šajā iniciatīvā. Viņš organizēja talciniekus, lai sakoptu vietu, kur jau tuvākajā laikā tiks izvietota piemiņas plāksne Latvijas slavenajai sportistei un sabiedriskajai aktīvistei I.Jaunzemei.

Inese Jaunzeme bija latviešu vieglatlēte, kura startēja šķēpa mešanas disciplīnā. 1956.gada Vasaras Olimpiskajās spēlēs Melburnā Jaunzeme ar rezultātu 53,86m izcīnīja zelta medaļu šķēpa mešanas sacensībās, atvedot mājās pirmo olimpisko zelta medaļu Latvijas sporta vēsturē. IneseJaunzeme bija Latvijas Olimpiešu kluba vadītāja, kā arī medicīnas zinātņu doktore un pēc sportistes karjeras beigām ilgus gadus strādājusi par ārsti. Tāpat viņa bijusi Triju zvaigžņu ordeņa virsniece. I.Jaunzeme mirusi 2011.gada 13.februārī.

Interesanti, ka I.Jaunzeme bijusi arī viena no ikgadējās Latvijas sakopšanas talkas idejas autorēm, 2002. gadā aizsākot Lielās Talkas tradīciju. Šobrīd viena no Lielās Talkas aktīvistēm un organizatorēm ir viņas meita Vita Jaunzeme, biedrības Pēdas LV valdes priekšsēdētāja. Vita turpina mātes aizsākto tradīciju. Viņa kā talkošanas vietu simboliski šogad bija izvēlējusies Raiminda Bergmaņa rīkoto talku pie Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas, sakopjot plānoto piemiņas vietu savai mātei.

Galleria Riga direktors Māris Āboltiņš uzsver, ka Galleria Riga ir prieks piedalīties šādos projektos, kur redzams reāls un taustāms ieguvums sabiedrībai un videi, un kur cilvēki ar savu labo gribu un rīcību padara pasauli tīrāku un zaļāku. Mēs esam priecīgi būt klāt, iesaistīties un līdzdarboties Latvijas sakārtošanā!”

Kopumā Galleria Riga iepriecināja talciniekus trīs vietās, cienājot nosalušos un salijušos talkas dalībniekus ar karstiem dzērieniem un uzkodām no restorāna Harry Morgan. Jau pieminētājā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas teritorijā, kur talkoja Latvijas Olimpieši kopā ar Raimondu Bergmani. Arī Grīziņkalna teritorijā, kur atsaucoties uz Ghetto Family aicinājumu talkā piedalījās VEF Rīga basketbola čempionvienība, sakārtojot un sakopjot laukumu, kas vasarā Rīgā kļūst par pašu sportiskāko un jauniešu visvairāk apdzīvoto vietu Rīgā. Visbeidzot, Mežaparka teritorijā, kur talku organizēja SIA Rīgas meži, līdzdarbojoties arī Intam Teterovskim kopā ar kori "Balsis", un sakopjot Mežaparka Lielās estrādes apkārtni.

Ineses Jaunzemes piemiņas vietas sakopšana

Ineses Jaunzemes piemiņas vietas sakopšana

Galleria Riga ir moderns pilsētas tirdzniecības centrs, kas atrodas Dzirnavu ielā 67 (starp Brīvības un Tērbatas ielu). Tirdzniecības centrā ir astoņi stāvi, kā arī divi pazemes autostāvvietas līmeņi. Pirmajā stāvā apmeklētāji var iegādāties pārtiku, dzērienus, tabaku, presi, ziedus, rotaslietas, kosmētiku, kā arī optikas preces. No otrā līdz piektajam Galleria Riga stāvam pieejami sieviešu un vīriešu apģērbu, apavu, apakšveļas, kā arī bērnu preču veikali. Savukārt centra sestajā stāvā ir dizaina un sadzīves preces mājai, mēbeles, grāmatas, kā arī divi skaistumkopšanas saloni. Tirdzniecības centra septītajā stāvā atrodas vairāki unikāli restorāni un kafejnīcas. Īpaša vieta Galleria Riga ir Baltijā lielākā jumta terase, no kuras paveras 360° panorāmas skats uz pilsētu.


Materiāls tapis sadarbībā ar reklāmas aģentūru FB Partners/FOTO: Rojs Maizītis