Rīgā sāksies Daugavpils teātra dienas
Rīgas publikai būs skatāma arī izrāde latviešu valodā "Meli" - ar Andri Buli un Karīnu Lučiņinu galvenajās lomās.
Kultūra
2013. gada 3. maijs, 13:46

Rīgā sāksies Daugavpils teātra dienas

Jauns.lv

No 3. līdz 20.maijam pirmo reizi Rīgā norisināsies Daugavpils teātra dienas, kuru laikā trīs dažādos Rīgas teātros būs skatāmas septiņas izrādes trīs dažādās valodās, iepriekš stāstīja teātra direktors un mākslinieciskais vadītājs Oļegs Šapošņikovs.

Daugavpils teātra dienu laikā Latvijas Nacionālajā teātrī būs skatāma izrāde latviešu valodā "Meli", Viljama Šekspīra luga latgaliešu valodā "Vosorys saulgrīžu burvesteibys", izrāde "Grega dienasgrāmata" latviešu valodā un "Otrais šāviens" krievu valodā. Dailes teātrī būs skatāms mūzikls krievu valodā "Dāmu paradīze", bet Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tiks demonstrēta izrāde "Biznesa klases palāta" un "Melu detektors", kas iestudētas krievu valodā.

Šapošņikovs minēja, ka uz Rīgu tiek vestas daudzveidīgas izrādes, kas pārstāv gan komēdiju, mūziklu un arī detektīvu.

"Šo gadu varētu pasludināt par Daugavpils gadu, jo saistībā ar šo pilsētu 2013.gadā daudzas nozīmīgas lietas notiks pirmo reizi. Pirmo reizi tiks rīkotas Daugavpils teātra dienas Rīgā, kā arī pēc pāris dienām pilsētā tiks atklāts Rotko mākslas centrs. Pirmo reizi šajā gadā teātrī esam iestudējuši Šekspīra darbu latgaliešu valodā, ko vedīsim novērtēt arī Rīgas skatītājiem," sacīja teātra vadītājs.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova atzina, ka Daugavpils teātris ir pilsētas zīmols un viena no pilsētas pērlēm. "Esam ļoti kultūras bagāta pilsēta. Svarīgi ir sevi pozicionēt pozitīvi, un mums ir ar ko lepoties. Daugavpils ir iespēju pilsēta, un mums ir ko parādīt galvaspilsētai," sacīja Kulakova.

Šapošņikovs norādīja, ka Daugavpils teātra viesizrāžu laikā garantē skatītājiem labi pavadītu laiku, taču, ja tā tas nebūs, teātris būtu gatavs atdot atpakaļ par biļetēm iztērēto naudu.

Latvijas Nacionālās operas soliste un Daugavpils teātra muzikālā vadītāja Ilona Bagele iesaka noskatīties visas uz Rīgu atvestās izrādes. Viņa neslēpa, ka favorīts ir mūzikls "Dāmu paradīze", kurā skanēs komponista Raimonda Paula mūzika dzīvajā izpildījumā [un šajā uzvedumā piedalīsies arī pati Bagele]. Tāpat dziedātāja iesaka noskatīties Šekspīra iestudējumu latgaliešu valodā, jo viņa šajā izrādē sajutusi tādu emocionālo gaisotni, kādu līdz šim nebija piedzīvojusi, skatoties izrādes.

Rīgā skatāmās Daugavpils teātra izrādes iestudējis Šapošņikovs, Harijs Petrockis un Ivars Lūsis. Izrādēs bez Daugavpils teātra aktieriem piedalīsies arī Jānis Jarāns, Andris Bulis un Lietuvā populārs solists Jeronims Miļus.

Rīkojot Daugavpils teātra dienas Rīgā, teātris vēlas pievērst skatītāju uzmanību un akcentēt, ka reģioniem arī ir iespēja piedalīties sabiedrības integrācijas procesos, saliedējot Latvijas tautu un veicinot reģionālās mākslas pieejamību galvaspilsētā, tādejādi radot valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu.

Daugavpils teātris vēlas lauzt sabiedrībā izveidojušos stereotipu, ka šajā teātrī netiek iestudēti augstvērtīga māksla, tādēļ teātris dodas uz Rīgu un aicina skatītājus vispirms noskatīties izrādes, lai pēc tam spriestu par redzēto.

Biļetes uz Rīgā gaidāmajām Daugavpils teātra izrādēm iepriekšpārdošanā var iegādāties "Biļešu paradīzes" un "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.


LETA/ Publicitātes foto